Supermemo2006 advance excercises

Temat przeniesiony do archwium.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak tworzyc zaawansowane ćwiczenia:
takie jak:

•uzupełnianie zdań o brakujące wyrazy lub wyrażenia,
•przekształcanie zdań,
•dopasowywanie podanych elementów do kategorii lub luk w tekście,
•przenoszenie ruchomych elementów na stronie we właściwe miejsca,
•wyszukiwanie i zaznaczanie prawidłowego elementu w tekście,
•zadania typu "prawda czy fałsz",

Wdzięczny bym był za przyklady lub jakas instrukcje jak je stworzyc je w supermemo2006.
Wysil swoją wyobraźnię. To nie takie trudne.

Np:
Q: My name is [ ... ] Adente.
A: My name is Darek Adente.

Możesz to ćwiczenie usprawnić wprowadzając zamiast tekstu " [ ... ] " element zwany Spellpad.
Wtedy będziesz musiał wpisać słowo Darek.

W podobny sposób zdefiniujesz pozostałe pożądane przez Ciebie ćwiczenia.

Człowiek bez wyobraźni ie nauczy się języka!!!
Raczej chodzilo mi o takie ćwiecZenie jak zrealizowac? O ile je mozna zrobic w supermemo 2006 czy trzeba sie przesiaść na wersje UX.

Wstaw nazwy miesięcy w odpowiednie miejsca w tekście.

[September] [July] [May] [March] [November] [October] [June] [February] [January] [April] [August] [December]
__________ is the first month of the year, __________ - the second, __________ - the third, __________ - the fourth, __________ - the fifth.
__________ is the sixth month, __________ - the seventh, __________ - the eighth, __________ - the ninth, __________ - the tenth, __________ - the eleventh.
__________ is the twelfth month of the year. It's the last month.
To też da się zrobić, ale nie wiem czy warto. Nauka języka wspomagana komputerowo powinna przede wszystkim doskonalić wymowę. Takie ćwiczenia gramatyczne znajdziesz w większości podręczników gramatyki.
Tylko jak to zrezlizowac?
Cytat: darekdeante
Raczej chodzilo mi o takie ćwiecZenie jak zrealizowac? O ile je mozna zrobic w supermemo 2006 czy trzeba sie przesiaść na wersje UX.

[September] [July] [May] [March] [November] [October] [June] [February] [January] [April] [August] [December]
__________ is the first month of the year, __________ - the second, __________ - the third, __________ - the fourth, __________ - the fifth.
__________ is the sixth month, __________ - the seventh, __________ - the eighth, __________ - the ninth, __________ - the tenth, __________ - the eleventh.

Takie ćwiczenie nie musi być realizowane w żadnym programie.

Leon Leszek Szkutnik napisał w jednym ze swoich podręczników, że język jest podobny do swóch sportów - szachów i ping ponga. Szachy wymagają czasu i rozwagi, ping pong szybkości i refleksu.
Proponowane przez Ciebie ćwiczenie należy do "szachów". Większość programów wspomagających naukę języków należy do "ping ponga".

Cwiczenia wymagające wpisu więcej niż dwóch słów wykonuj wg tradycyjnych metod (podręcznik, drukowany zbiór ćwiczeń i ołówek). Do bazy SM wpisuj ćwiczenia tekstowe: Englisg-Polish, Polish-English, Spellpad i proste ćwiczenia wyboru.

Szkoda czasu na tworzenie takich jakie opiałeś ćwiczeń. W czasie, który poświęcisz na ich poprawne zdefiniowanie, nauczysz się conajmniej 100 słówek z przykładami.
Cytat: darekdeante

Takie ćwiczenie nie musi być realizowane w żadnym programie.

Leon Leszek Szkutnik napisał w jednym ze swoich podręczników, że język jest podobny do swóch sportów - szachów i ping ponga. Szachy wymagają czasu i rozwagi, ping pong szybkości i refleksu.
Proponowane przez Ciebie ćwiczenie należy do "szachów". Większość programów wspomagających naukę języków należy do "ping ponga".

Cwiczenia wymagające wpisu więcej niż dwóch słów wykonuj wg tradycyjnych metod (podręcznik, drukowany zbiór ćwiczeń i ołówek). Do bazy SM wpisuj ćwiczenia tekstowe: Englisg-Polish, Polish-English, Spellpad i proste ćwiczenia wyboru.

Szkoda czasu na tworzenie takich jakie opiałeś ćwiczeń. W czasie, który poświęcisz na ich poprawne zdefiniowanie, nauczysz się conajmniej 100 słówek z przykładami.
Wiem ze zrobienie w supermemo 2006 jest troszke zawile, ale sie spytałem jak mozna to zrobic. Bo nie widze takiej opcji zeby mozna wpisac kilka słów odpowiedzi w ćwiczeniu. Chciałem po prostu sobie wpisac cwiczenia z eskk do supermemo aby powtarzac to przez dłuzsze wieczory jesienne i zimowe.
Wpisywanie takich ćwiczeń do bazy SM nie ma najmniejszego sensu. Praca z SM ma być jak ping pong. Ping - pong, ping - pong, ...

A takie ćwiczenie z powodzeniem możesz robić ze skryptu ESKK, to też jest kształcące.
ok dziekuje
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Praca za granicą