supermemo zwariowało - help!!!

Temat przeniesiony do archwium.
witam,
mam nadzieję ze będziecie w stanie mi pomóc:) a więc mam niemały problem z supermemo...ale może zacznę od początku;)
otóż od dłuższego czasu (jakies poł roku?) korzystam z Supermemo Advanced English. Moja nauka jest w miarę systematyczna, codziennie robię jakieś 25-30 słówek, więc i ilość powtórek nie jest taka zła. Ale pzed chwilą jak włączyłam Supermemo to nieźle się zdziwiłam: ilość powtórek wynosi 703 :///// nie mam pojęcia jak to się stało, wczoraj zrobiłam tylko 25 słowek!
błagam o pomoc, może ktoś wie jak usunąć te powtórki? czy jest w ogóle taka możliwość? ma nadzieję że uda mi się jakoś przywrócić SM do stanu normalności;)
czekam na pomoc i z góry dziękuję:)
Robiłaś wcześniej jakieś save'y? Najprościej byłoby nic nie kombinować, tylko wgrać ostatniego save'a. Jeśli tak się nie da, to nie mam pomysłu - może Ci się data systemowa przestawiła?
Już kiedyś coś takiego było, potem okazało się, że siostra przestawiła właśnie datę systemową.
nie robiłam żadnych save'ów :(
a czym to się je?;)

btw, obiło mi się gdzieś o uszy że jakoby SM samo proponowało usunięcie powtórek gdy ich liczba będzie bardzo wysoka, powiedzmy ok. 800? prawda to? mam nadzieję że tak, to może jutro uda mi sie jakoś te powtórki nieszczęsne usunąć..

a co do tej daty systemowej: może jest jakaś opcja by ją zmienić? czy niestety nic nie da rady w tej kwestii?
aha...a wiesz może jak się taką datę przestawia???
1. Z tego co piszesz w swoich postach wynika, że jesteś bardzo niedoświadczonym uzytkownikiem komputera, dlatego nie będę Ci tu pisał jak masz to robić. Poproś kogos doświadczonego, żeby sprawdził daę systemową i ja ewentualnie poprawił.

Jesli korzystasz z SM od pół roku, to powinnaś juz dostawać po ok. 100 powtórek dziennie. Jeśli zrobisz sobie tydzień przerwy, to masz 70 powtórek do zobienia na początku. Pamietaj języka trzeba się uczyc CODZIENNIE, nawet w weekendy, wakaćje i święta. Jesli uczysz się z SuperMemo to tymbardziej. Nie wolno robic ci ani jednego dnia przerwy, jesli nie możesz tak się uczyc to
1. Zmien ilość nowych słowek do 10.
2. Zmien program na inny, który nie wymaga takiej systematyczności.
wiem że nie jestem geniuszem komputerowym, pisząc na tym forum miałam nadzieję ze ktoś z bardziej doświadczonych użytowników mi pomoże, gdybym miała w poblizu kogoś kto by mi w tym pomógł to bym przecież nie szukała pomocy na forum

napisałam że korzystam prawie od roku, sama nie pamiętam dokładnie kiedy zaczęłam, na razie mam przerobione 15% materiału a powtórki wahają się w granicach 30-40 słówek dziennie. Dzięki za troskę, ale jak na razie z mojej systematyczności jestem zadowolona;)

pozdrawiam;)

może jakaś litościwa dusza zlituje sie nad laikiem komputerowym i wskaże jakiś link lub w skrócie napisze jak naprawić te moje nieszczęsne SM;) będę very, very grateful;)
1. Najprawdopodobniej na dolnej listwie ekranu, z prawej strony wyświetla Ci się godzina np. 08:25. Najedź na nią kursoerm myszy kliknij prawym klawiszem. Wybierz opcję "Ustaw datę/godzinę". Jeśli jest nieprawidłowa - popraw.

2. Uruchom opcję naprawy bazy SM. Po uruchomieniu programu SM wybierz:
File->Recover ... zaznacz "Check all" i kliknij OK. W okienku potwierdzenia wybierz "Yes".

Jeśli nadal będziesz miała tak dużo powtórek skorzystaj z opcji "Mercy"
Tools->Mercy ...
Wpisz ilość dziennych powtórek i zaznacz okienko "Consider future repetition", kliknij OK

Na przyszłość wykonuj raz na tydzień zabezpieczenie (eksport) procesu nauki.
stokrotne dzięki :)) naprawdę bardzo mi pomogłaś :))
pozdrawiam:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa