Ja uważam, że z dwóch profesjonalnych baz SuperMemo może korzystać ktoś zaawansowany o bardzo silnej motywacji np. rok przed wyjazdem na studia/do pracy do Wielkiej Brytanii lub USA.
Kazdy powinien natomiast (już to pisałem) uczyć się równolegle z jednej bazy firmowej i drugiej własnej.
Jeśli chodzi o kolejność nauki z poszczególnych baz, to zalezy ona od tego w jaki sposób i gdzie dany użytkownik uczy się.
Jeśli ktoś uczy się całkowicie sam, powinien zacząć od First Steps in English i kontynuować naukę z The Next Steps to English. Przy czym (też już o tym pisałem) powinien kupić sobie kasetowe kursy First i Next i uczyć się metodą klasyczną i wspomaganą SuperMemo.
Jeśli ktoś uczy się w szkole lub na kursie i ma pewien zasób wiedzy powinien wybrać kursy słownikowe Basic English polsko-angielski, Basic English angielsko-angielski. Potem radzę wybrać Power Words, 4000 najbardziej przydatnych zwrotów, potrzebnych do prawie każdego egzaminu.
Jeśli chodzi o Rozmówki, to uważam, że powinien z nich uczyć się każdy o poziomie zaawansowania do FCE. Studenci po CAE i CPE też moga z nich wiele skorzystać.
Ktoś, kto nie korzystał do tej pory z metody SuperMemo i nie wie czy będzie mu odpowiadała może zacząć od Rozmówek, kosztują 20 zł, pozostałe bazy po 60.