BJK czy możesz mi pomóc z supermemo?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Po przejrzeniu forum znalazłam Twoją opinię, że naukę ang.należałoby zacząc od sm basic, później rozmówki w miesiąc, a następnie first steps.
Ja od pewnego czasu uczę się z sm basic english (przerobiłam 1/3 materiału) i jestem bardzo zadowolona z tej metody. Chciałabym poświęcić więcej czasu na naukę z supermemo, dlatego myślę o jednoczesnej nauce z drugiego programu (rozmówki lub first steps).
Pytanie 1. co będzie lepsze: rozmówki czy first steps ?
Pytanie 2. mam zainstalowane sm basic na komputerze, jak zatem wgrać drugą płytkę opartą o ten sam program?
Z góry dzięki za odpowiedź
Ucze sie jednoczesnie Super Memo BE i Rozmowki w miesiac i bardzo sobie chwale. Oba pakiety swietnie sie uzupelniaja - zyskuje slownictwo i potrafie je zastosowac pod szablon jakiegos zdania z rozmowek. Ale mniejsza. SuperMemo BE i Rozmowki to dwa rozne programy (choc dzialaja na tej samej zasadzie, prawda?) zatem instalujesz je obydwa na kpmpie. To tak jakby miec dwie przegladarki. Pozdro666! :D:D:DD:
Ja uważam, że z dwóch profesjonalnych baz SuperMemo może korzystać ktoś zaawansowany o bardzo silnej motywacji np. rok przed wyjazdem na studia/do pracy do Wielkiej Brytanii lub USA.

Kazdy powinien natomiast (już to pisałem) uczyć się równolegle z jednej bazy firmowej i drugiej własnej.

Jeśli chodzi o kolejność nauki z poszczególnych baz, to zalezy ona od tego w jaki sposób i gdzie dany użytkownik uczy się.

Jeśli ktoś uczy się całkowicie sam, powinien zacząć od First Steps in English i kontynuować naukę z The Next Steps to English. Przy czym (też już o tym pisałem) powinien kupić sobie kasetowe kursy First i Next i uczyć się metodą klasyczną i wspomaganą SuperMemo.

Jeśli ktoś uczy się w szkole lub na kursie i ma pewien zasób wiedzy powinien wybrać kursy słownikowe Basic English polsko-angielski, Basic English angielsko-angielski. Potem radzę wybrać Power Words, 4000 najbardziej przydatnych zwrotów, potrzebnych do prawie każdego egzaminu.

Jeśli chodzi o Rozmówki, to uważam, że powinien z nich uczyć się każdy o poziomie zaawansowania do FCE. Studenci po CAE i CPE też moga z nich wiele skorzystać.

Ktoś, kto nie korzystał do tej pory z metody SuperMemo i nie wie czy będzie mu odpowiadała może zacząć od Rozmówek, kosztują 20 zł, pozostałe bazy po 60.
To nie są dwa różne programy, to jest jeden program z dwiema różnymi bazami (zbiorami danych). Instalator zwykle pyta użytkownika czy instalacja ma byc automatyczna, czy "na życzenie". Jesli wybierzesz tę druga opcję zainstaluje Ci wybrana bazę w podanym przez Ciebie folderze. Jeśli zainstalowałeś/aś te dwa pakiety jako osobne programy możesz po sprawdzeniu, która wersja programu MSM.exe jest nowsza i przenieść do podfoldery system plik xxx.kno i folder xxx, gdzie xxx - nazwa przennoszonej bazy.

W przypadku, gdy chcesz przenieść "Rozmówki" musiz przenieść do podfolderu Systems Basic English plik Angielski.kno i folder Angielski.

Po przeniesieniu tych danych i otwarciu bazy nalezy usunąć do kosza folder, w którym został zainstalowany pakiet "Rozmówki".
a czy system first step in english dostepny jest na cd? bo nie widze na stronie www.supermemo.pl
juz znalazlem - bije sie w piers nie wiem jak moglem przeoczyc...
>a czy system first step in english dostepny jest na cd? bo nie widze
>na stronie www.supermemo.pl

Kursy "First Steps in English" w swojej pierwotnej wersji były opracowane jako kursy kasetowe i w tej formie są sprzedawane w księgarniach. Wprawdzie od niedawna są również kursy na CD (sprzedawane pod tytułem "First Steps in English w 100 dni", ale czytałem na tym forum bardzo kiepską opinie o nich. Ponieważ widziałem je tylko na półkach ksiegarskich opinii tej "nie potwierdzam i nie zaprzeczam" jak mawiał jeden z naszych prezydentów.

Na podstawie kursów kasetowych zostały opracowane bazy "SuperMemo First Steps in English" i "SuperMemo the Next Steps to English", które są na 3 płytkach CD (First) i 2 (The Next).

Ludziom, którzy chcą uczyć się samodzielnie polecam zawsze kupno zarówno kursu kasetowego jak i SuperMemo.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa