PRoblem do BJKI albo kogos kto ma SM

Temat przeniesiony do archwium.
Mam taki problem z SM... od dluzszego czasu. Jak mam nowe slowko - i dam na zero -to data nastepnego wyswietlenia jest 20 dni, a jak dam na brawo taka sama.... I jak nacisne np na dobry i potem zmienie na zero, potem jeszcze raz nad dobry, to pojawia sie inna data....
MOze mi ktos pomoc..?
Bardzo prosze bo w SM mi nie racza na maila odpisac..
pozdrawiam
Zaufaj SM i nie kombinuj. Podczas pierwszych dni nauki algorytm rozpoznaje Twoje mozliwosci intelektualne. Nie oceniaj się przy pierwszym zapamiętywaniu wyrażenia na "0", to nie ma sensu. Powtórz za lektorem nagrywając się 10-30 razy to wyrażenie, porównaj z nagraniem lektora i oceniaj sie np tak:

5 - Twój głos był podobny do angielskiego po 3 - 5 powtórzeniach.
4 - Twój głos był podobny do angielskiego po 6 - 10 powtórzeniach.
3 - Twój głos był podobny do angielskiego po 11-20 powtórzeniach.
2 - Twój głos był podobny do angielskiego po 21 - 30 powtórzeniach.
1 - Twój głos był podobny do angielskiego po 30.
0 - Jesli nawet po 100 powtórzeniach nie udało Ci się prawidłowo powtórzyć tego wyrażenia.

W zadnym wypadku nie wolno Ci kombinować z powtórną oceną tego samego wyrażenia.

Jesli program wyznacza datę powtórki bardziej odległą niż Ty sobie wyobrażasz, to znaczy, że źle sobie wyobrażasz!!!
tylko ze slyszalem ze nowe slowko powinno b yc w powtorkach za dwa dni i a nie za 20!!!? a po za tym mam 2 500 slowek i powtorek 10, 15.....
To przez te Twoje "experymenty" Nie zmienia się raz wprowadzonych ocen tylko dlatego, że nie podoba Ci się termin powtórki. Teraz masz dwa rozwiązania:

- zresetować bazę i zacząć zabawę od początku;
- kontynuować naukę uczciwie się oceniając.

Pamiętaj

- 30 nowych dziennie (nawet w weekendy i święta, jedynym wyjatkiem moze byc rocznica rewolucji październikowej, jesli bedzie w kalendarzu zaznaczona jako święto);
- powtarzaj wymowę z nagrywaniem się 10-30 razy.
Eee, w Super Memo nie stawiamy sobie ocen za to, po ilu powtórzeniach twój głos jest podobny do lektora (i kto miałby wiarygodnie ocenić to podobieństwo???), lecz oceniamy, jak dobrze pamiętamy słowo. To absolutnie nie to samo! Można powtórzyć dobrze za 3 razem, a za każdym razem, gdy się ono pojawi, zwłaszcza po interwale rzędu kilkunastu dni, można słowa prawie nie pamiętać.
Kryteria ocen w SuperMemo zależą od samego studenta. Ja proponuję właśnie takie. Znajomość angielskiego (i każdego innego języka) to przede wszystkim umiejętność mówienia i słuchania z rozumieniem w tym języku. Możeśz znać znaczenie 100.000 słów i żadnego nie potrafić wypowiedzieć aniżdanego zdania wypowiedzianego przez native'a zrozumieć.

Tylko bardzo mało inteligentny człowiek ogranicza naukę języka do nauki samych znaczeń.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Praca za granicą