Jakich słówek potrzebuje? Wchodzę na strony z informacjami typu BBC, Business Insider, The Economist, The Guardian itp, jak mnie jakiś artykuł/temat zainteresuje to dawniej go drukowałem i sobie tłumaczyłem, a teraz zapisuje je w formacie mobi/ePub i na telefonie z Androidem przy pomocy programy Moon+ Reader i słownika CoolDictionary przerabiam te artykuły, jak jakiegoś słówka nie znam to klikam na nie i w okienku pojawia się tłumaczenie (w Internecie znajdziesz wiele słowników do CoolDictionary, zarówno ang-pol/pol-ang jak i ang-ang). CoolReader "zapamiętuje" jakich słówek szukałeś i w taki oto sposób mam listę słówek, których nie znam.
Co do tworzenia bazy - jest to pracochłonne jeżeli chcesz mieć dobrze przyotowaną bazę, tzn nie tylko słówko polskie i angielskie, ale tak jak ja definicje, synonimy itp Dużym ułatwieniem przy tworzeniu są słowniki na komputer, jak już wspomniałem wcześniej korzystan z internetowego diki.pl oraz komuterowej wersji
Longman Dictionary of Contemporary English. Słówka/definicje oczywiście kopiuję do Anki a nie wpisuję z palca.
I na marginesie nie ma sensu tworzenia bazy takiej jak ma PH czy SM, bo po co Ci 20 000 słówek, z których część znasz? Ja tylko dodaję to czego nie znam, albo takie z którymi miałem jakieś problemy podczas czytania.
Kwestia wymowy - są do tego pluginy, które ściągają nagrania ze słowników internetowych (m.in. Oxford, Merriam Webster itp), jak poświęcisz z godzinkę i zapoznasz się z programami do automatyzacji pracy typu WinAutomation, AutoHotkey czy innymi tego typu to jesteś w stanie zautomatyzować pobieranie nagrań, więc nie będziesz musiał z tym się męczyć i ręcznie klikać.
A co do czytania całych zdań - jest taka opcja, przy pomocy któregoś z pluginów TTS, tylko że to będzie czytane przy pomocy syntezatora. Jak chcesz pojedyncze słówko, to możesz ściągnąć przy pomocy pluginu i wtedy będzie profesjonalnie, jak w słowniku.
Dźwięk jest uruchamiany automatycznie jak się pojawia nowa karta, tyle że musisz sobie ustawić czy ma grać przy pytaniu czy przy odpowiedzi (kwestia ustawienia layoutu karty)
Widząc słówko polskie chcesz wpisać odpowiedź - jak najbardziej jest to możliwe. Pojawia się słówko, wpisujesz odpowiedź i klikasz "enter" - Anki pokazuje czy dobrze (kolor zielony), czy jest gdzieś błąd (kolor czerwony + jak powinno być poprawnie) i teraz musisz albo wybrać "ocenę" - znowu/dobrze/łatwa i przechodzisz do następnej karty.
Mam nadzieję, że nie pominąłem żadnego z Twoich pytań :)
edytowany przez duszek000: 01 sty 2014