Jaki zestaw dla średnio zaawansowanego?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiedniej gamy programów do nauki języka.
Swój obecny poziom oceniam na intermediate/upper-intermediate. Ale mam dosyć spore braki i zaległości, nawet niekiedy w podstawowym zasobie słówek.

Chciałbym poprawić moje zdolności językowe za pomocą multimediów, albowiem jestem typem samouka, i nie mam zbytnio ochoty korzystać z ofert szkół językowych.

Zakupiłem już kursy audio edgard.
Następnie chciałbym nabyć jakiś program multimedialny. Profesor Henry albo Supermemo chyba będą najlepsze. Po chwili korzystania z wersji demonstracyjnych oby dwóch programów do gustu przypadł mi PH. Supermemo jakoś do mnie nie przemawia. Ja wiem, że SM bardziej stawia na treść niż na formę, ale jednak przyjemniej sie uczyć programem takim jak PH. Mam nadzieję, że w Waszej opinii nie jest to przerost formy nad treścią?

I teraz kwestia jakie części wybrać. Slownictwo 1,2 jest chyba o wiele za łatwe i kupno tego byłoby stratą pieniędzy, 3,4 z kolei wydaje mi się za trudne (tzn. za dużo zupełnie nieprzydatnych słów). Proszę o opinię w tej materii, bo może się mylę.

Następnie Gramatyka. Nie wiem, tutaj chyba nie ma podziału na części.
Rozumienie ze słuchu - tutaj zdaje się też nie ma podziału.

Czy ten zestaw będzie kompleksowy? A może jednak Supermemo? Może da się zastąpić jakimś jednym programem. Ponieważ chciałbym zwrócić uwagę na inny problem. Czy korzystając z trzech zestawów Henryka musiałbym przerabiać codziennie każdy? Niestety nie dysponuję nieograniczonymi zasobami czasu, więc jakaś kompilacja słownictwa/gramatyki/rozumienia za słuchu byłaby wskazana :)

Bardzo proszę o naprowadzenie mnie na właściwe tory.
Z góry wielkie dzięki!
Ja bym wybrał SuperMemo ze względu jna łatwą możliwość tworzenia własnych prawie profesjonalnych baz danych. Jeśli wolisz PH, wybierz go. Radzę jednak zacząć od PH 1,2. Ta wersja uczy ponad 10 tysięcy słówek, do każdego podaje przynajmniej jeden przykład w zdaniu (z wymową). Żaden kurs na poziomie intermediate nie uczy tylu. PH 3,4 możesz kupić dopiero za dwa lata, a jeśli będziesz się uczył bardzo intensywnie - za półtora roku.
Gramatyka jest jedna, warto ją mieć i przerabiac codziennie przynajmniej jedno ćwiczenie.
Więc tak:
Na tworzeniu własnych baz mi nie zależy. Szczerze mówiąc nie widze celowości takiego działania :)
Hmm a może np dało by się zastąpić zestaw Henryego (slownictwo 1,2 i gramatyle) przez SM FCE? Jest to odpowiednik tego poziomu?
A co z rozumieniem ze słuchu (PH)? Też warto przerabiać równolegle z dwoma pozostałymi programami z tej serii?
Mówie - strasznie czasochłonne jest przerabianie 3 programów na raz. Dlatego może jednak lepiej jakiś ekwiwalent? :)
>Na tworzeniu własnych baz mi nie zależy. Szczerze mówiąc nie widze
>celowości takiego działania :)

To znaczy, że wcale nie chcesz uczyć się języka, chcesz tylko być nauczony, a to się mało komu udaje.

>Hmm a może np dało by się zastąpić zestaw Henryego (slownictwo 1,2 i
>gramatyle) przez SM FCE? Jest to odpowiednik tego poziomu?

Raczej nie da się. SM FCE jest małą bazą zawiarającą testy wyboru (wskaż jedną z 4 możliwych odpowiedzi. Ponadto w pakiecie znajdują się dwa symulowane egzaminy FCE oparte na materiałach z rzeczywistych egazminów, które odbyły się kilkanaście lat temu. Materiał bardzo potrzebny do podszlifowania formy, dobry materiał w trakcie przygotowywania się do egzaminu, ale dużo za mało, by dać gwarancję jego zdania.

>A co z rozumieniem ze słuchu (PH)? Też warto przerabiać równolegle z
>dwoma pozostałymi programami z tej serii?

Warto.

>Mówie - strasznie czasochłonne jest przerabianie 3 programów na raz.
Masz rację nauka języka jest bardzo czasochłonna. Nie nauczysz się żadnego języka jeśli nie poświęcisz mu 2-3 godzin dziennie. Wprawdzie mozna czasami przeczytac, że wystarczy 15 minut dziennie, ale wtedy na opanowanie potrzebnego zakresy trzeba 30 (TRZYDZIESTU) lat.

>Dlatego może jednak lepiej jakiś ekwiwalent? :)

Jeśli szukasz jakiegoś ekwiwalentu zdacyduj się na EuroPlus+, ale też bedziesz na to potrzebował pracy 2-3 godziny w ciągu 3 lat.
"To znaczy, że wcale nie chcesz uczyć się języka, chcesz tylko być nauczony, a to się mało komu udaje."

Naprawde madre zdanie.
Bejotka,
Dzięki wielkie za poświęcenie mojej osobie cennego czasu :) Chyba faktycznie zabiore się za Profesory, bo EuroPlus+ jest raczej marne moim zdaniem. Jak już gdzieś napisałeś - to taki podręcznik w formie multimedialnej.

Chciałbym Cie jeszcze prosić o rozwinięcie pojęcia tworzenia baz, bo uwierz mi - pojęcie dla mnie dosyć abstrakcyjne i myślałem że to zabawa dla fascynatów, a nie, jak twierdzisz - raczej konieczność.

Pozdrawiam serdecznie
Tp prawda, programy EuroPlus+ to podręczniki multimedialne. ale to ich zaleta, nie wada. Jeśli zaczynasz się uczyć języka zupełnie sam, to tylko one pozwolą Ci ćwiczyc wszystkie sprawnosci językow.

Jesli chodzi o tworzenie własnych baz, to nie jest zabawa dla fascynatów. Jeśli chcesz naprawdę nauczyć się języka, to musisz te naukę dostosować do własnych potrzeb. Programy komercyjne są pisane przy pomocy bardzo dobrych fachowców, ale uczysz się przy ich pomocy słów, wyrażeń, zdań i struktur gramatycznych, które ktoś Ci zaplanował. Jeśli po ukończeniu dowolnego kursu zaczniesz czytać nawet łatwą powieść, to okaże się, że na każdej stronie nie rozumiesz conajmniej 100 słów. Będziesz musiał każde sprawdzać w słowniku i uczyc się. Dlatego warto zapisywać je w postaci własnych baz SM. Jak to robić możesz przeczytać na stronach www.anglista.org i www.angielski-online.pl, na których w działach download sa moje przykładowe bazy z instrukcjami ich rozwijania, np Repetytorium.
Odnośnie EuroPlus+. Miałem na myśli ich małą efektywność w świetle braku pomocy nauczyciela :)

Ok, zapoznałem się z tematem tworzenia baz. Może wkrótce spróbuję.

Jeszcze raz dzięki za pomoc :) Pozdrawiam
"Odnośnie EuroPlus+. Miałem na myśli ich małą efektywność w świetle braku pomocy nauczyciela :) "

Ależ, w żadnym programie komputerowym nie masz pomocy nauczyciela! Każdy program, wspomagający naukę języków, zakłada pewne przygotowanie ucznia prowadzone przez nauczyciela.

Program EuroPlus + Reward zainstalowany pod polską wersja Windowsów wyświetla również pewne elementy lekcji po polsku, nie zauważyłem tego w EuroPlus+ Cambridge, ale ten pakiet znam tylko z wersji demonstracyjnej.

Nie zmienia to mojego zdania, że jeśli ktoś pragnie ćwiczyć wszystkie sprawności językowe korzystając z jednego i tylko jednego programu powinien wybrać EuroPlus+
To znowu ja (już zarejestrowany).
Mam kolejne dwa pytania:
1)Gdzie sie wpisuje przykład zastosowania danego wyrazu przy tworzeniu własnej bazy w SM. Nie doszukałem się wyjasnienia tej kwestii.
2)Co myślisz o "Next steps in english"? Da się to podciągnąć pod kompleksowy program do nauki gramatyki i słownictwa?

I jeszcze chciałbym zauważyć zasadniczą wadę SM. Otóż program od razu pyta o znaczenie danego słowa, nie jest tak jak w PH, że na początku wyświetla słowo i znaczenie a dopiero potem egzekwuje wiedzę.

Pozdrawiam
1. Gdzie sie wpisuje przykład zastosowania danego wyrazu przy tworzeniu
własnej bazy w SM. Nie doszukałem się wyjasnienia tej kwestii.

W najprostszym wypadku możesz wpisać to w drugim wierszu odpowiedzi. Jeśli chcesz to mieć rozwiązane trochę bardziej finezyjnie możesz ściągnąć którąś z moich baz z działu downlowad portalu www.anglista.org. Oprócz przykładowych baz znajdują się tam instrukcje ich rozbudowy, a w samych bazach odpowiednie szablony. Najnowszą bazą jest Repetytorim leksykalne, podobną jest baza Słowka.

"I jeszcze chciałbym zauważyć zasadniczą wadę SM. Otóż program od razu
pyta o znaczenie danego słowa, nie jest tak jak w PH, że na początku
wyświetla słowo i znaczenie a dopiero potem egzekwuje wiedzę. "

Tu się z Tobą zgadzam. Proponuję jednak, by przed przystąpieniem do nauki przejrzeć w trybie edycyjnym nowe słowka zaplanowane do nauki w danym dniu.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Olimpiada języka angielskiego