Pytanie o SuperMemo

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć
Mam problem z supermemo,mianowicie nie wiem jak dodawać własne słówka do bazy danych.Nie mogę tego wykombinować,tzn chciałbym się uczyć tylko słówek,które sam napisałem,jednak nie mam najmniejszego pojęcia jak to zrobić.Bardzo proszę,jeżeli ktoś ma chwilkę czasu,żeby napisał co i jak.
Z góry dziękuję za pomoc
Marcin
Na stronie http://wimmer.neostrada.pl/ znajduje się darmowy ebook Pawla Wimmera: SuperMemo 98 , który jest doskonała instrukcja SuperMemo. Ściągnij go, przeczytaj i zastosuj zdobyta z niego wiedzę.

Na stronie www.aqanglista.org w dziale programy znajduje się kilka moich przykładowych baz, każdej towarzyszy mała instrukcja rozbudowy. Zacznij od nich, wtedy Twoje bazy będą bardziej użyteczne.

Muszę Ci jednak powiedzieć, że nie mozna uczyć sie tylko ze swoich baz. Trzeba zacząć od dobrej profesjonalnej. Propnuję Ci zakup Rozmówek angielskich w miesiąc. Dadzą Ci znajomość ponad 3.500 słówek wyrażeń i zdańtych najbardziej potrzebnych w życiu codziennym. Dopiero po ich poznaniu można rozwijać słownictwo tworząc własne bazy.

Życzę powodzenia.
Dzięki wielkie za odpowiedź. Przeczytałem instrukcję pana Pawła,jednak nie wiem jak uczyć się tylko,ze swojej bazy danych.Wiem,że napisałeś,żeby nie uczyć się tlko ze swoich,jednak ja potrzebuję w miarę szybko przyswoić sobie terminy i słownictwo dość specjalistyczne,geofizyczno-geologiczne:) Dlatego chciałbym ponowić pytanie:jak mogę "zmusić program" do pokazywania mi słówek tylko z mojej bazy danych,a nie z zapisanych (mam SuperMemo advanced english Speed Up)
Pozdrawiam
Marcin
Swoje własne słówka powinieneś zapisywać do swojej nowej bazy. Zakłada się ją następująco.

File->New (lub Ctrl+N). Teraz musisz wpisać Nazwę tej bazy np SM-Geolog.

Kolejnym krokiem bedzie stworzenie szablonów elementów (Template), ale to już powinieneś wyczytać z ebooka Pawła W.

Od tej pory SM bedzie się wywoływało zawsze z otwartą ostatnio używaną bazą. Jeśli będziesz chciał wrócic do tej drugiej musisz zrobić File->Open

Pamietaj o systematycznym zabazpieczaniu całej swojej bazy w zewnętrznym do SM folderze, oraz o zabezpieczaniu procesów nauki z obu baz.

Powodzenia.
dzien dobry chialbym zapytac czy są gdzies dostepne bazy slowek do supermemo 98?
chcialbym go wyprobowac, prosze o rade na email jesli można dziekuje
[email]