PROSZĘ O POMOC SUPERMEMO

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich!!!
Mam pytanie odnośnie nauki z programem supermemo.Chciałbym sie dowiedzieć jak sie do tego porządnie zabrac.Już gdzieś tu wyczytałem na forum,ze dziennie ok. 50 słówek, tak ze ok.:)Chodzi mi konkretnie o gramatykę.Jak sie jej uczyć ,równoczesnie ze słowkami..???Czy moze pierwsze opanować matriał słówek a póżniej gramatyka?.Prosze o porady, czy ma ktos jakiś skuteczny wypróbowany sposób dajacy porządny efekt...???
>Już gdzieś tu wyczytałem
>na forum,ze dziennie ok. 50 słówek, tak ze ok.:)Chodzi mi konkretnie o
>gramatykę.Jak sie jej uczyć ,równoczesnie ze słowkami..???Czy moze
>pierwsze opanować matriał słówek a póżniej gramatyka?.

Zaraz bejotka Cie nakrzyczy, ze nie 50 a 30 slowek. Ale to tak na marginesie. Ja mam pytanie, nie moge tego pojac: Ty (i wiekszosc z Was ) uczycie sie slowek na pamiec, nie podpierajac sie zadnymi tekstami? Tak na "sucho"? I nie macie checi ,po 5 minutach, rzucic tego w diably? Tylko Was podziwiac.
Nie nakrzyczę. 30 nowych słówek to ,moim zdaniem optymalna, optymalna ilość, która pozwala opanować wszystkie słówka z bazy SPEEDUP lub Proficiency w ciągu 2 lat. Równiez ilość powtórek nie przekroczy wcale lub nieprędko przekroczy liczbę 100 dziennie. Jeśli, ktoś chce może uczyć sie 50, a nawet 100 słówek dziennie, tylko pewnie załamie się po miesiącu, najwyżej dwóch.

Oczywiście ktoś inteligentny ucząc się słówek będzie szukał kontekstów, wtedy nawet 10 dziennie może być za dużą liczbą.

Natomiast jeśli chodzi o naukę gramatyki, to każdy powinien opracować swoją własną metodę. Robert Stiller, tłumacz, który zna ponad 30 języków napisał kiedyś, że naukę języka zaczyna od 2-tygodniowego bardzo intesnsywnego kursu gramatyki. Zapamietuje wtedy wszystkie reguły, później tablice wyjatków, potem uczy się słówek metodą fiszek. Jednocześnie nawiązuje kontakty z native'ami danego języka i zwraca się do nich z każdymi wątpliwościami jakie mu sie nasuną.

Niestety nie napisał jak sie uczył trzech pierwszych języków. Podejrzewam, że nie korzystał ani z SuperMemo, ani z Profesora Henia.

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę