Zróbmy bazę supermemo

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 48
poprzednia |
Czy są chętne osoby, aby współnei stworzyć jakąś bazę w Supermemo 98 ( darmowy). Samemu jest to droga przez mękę :), a w kilka osób można zrobić szybko wiele pożytecznego. Taką bazę można stworzyć nawet w notatniku w formacie pliku txt, a później importować do supermemo. Mogę podać później prościutką instrukcję. Zastanówcie się, gdyby zgłosiłoby się np. 20 osób, to taka baza na podstawie okręślonej książki mogłaby powstać w mgnieniu oka :) CZekam na duży i szybki odzew :)

Podaję propozycje źródeł z jakich możnaby korzystać.

ANGIELSKI

Repetytorium tematyczno-leksykalne część 1,2,3, wydawnictwo WAGROS
Vocabulary in Use pre-intermidiate and intermiediate
Vocabulary in Use upper-intermediate
Vocabulary in Use advanced

WŁOSKI

-,,Mówimy po włosku" cz. 1 i 2 -autor -Alina Kreisberg,
-PONS Włoski w 3 miesiące dla początkujących
-np. Repetytorium tematyczno leksykalne wydawnictwa WAGROS ,

NIEMIECKI
- ,,Deutch fur dich" cz. 1 i 2 -autor -Śmiechowska
- Repetytorium tematyczno leksykalne 1,2,3, wydawnictwo WAGROS ,
-Słownik tematyczny Langenschiedt -Słownictwo podstawowe,
- Co, kiedy jak powiedizeć po niemiecku, Wiedza Powszechna
zrobmy to!!!!!
Proszę o wpisy w takim formacie:

1.Język w jakim ktoś chce pracować
2.materiały z jakich moze korzystać
3.dane kontaktowe, adres lub gg

np. 1. angielski
2. Vocabulary in use upper-intermiediate, repetyrorium Wagros cz. 1.
3. Moje gg : Felix 6128310 ( rzadko używam)

Felix

Po odpowiednij liczbie osób pogadamy i weźmiemy się do pracy :)
Popieram pomysł. Na tej stronie można pobrać moją bazę, która moze stać się wzorem dla każdej innej. W razie potrzeby pomogę wprowadzić do waszej bazy elementy dźwiękowe.
Ja zrobiłam sobie bazę ze wszystkich phrasal verbs z www.ang.pl :) w notatniku i jeszcze trochę innego słownictwa ... Mogę podesłać .. Mnie interesuje baza upper i advanced :) Przygotowuję się do FCE :)
Bejotka, a gdzie tutaj jest baza do ściągnięcia w supermemo? Pominęłam coś? A myślałam, że dobrze znam tę stronę :)
Pozdrawiam
[email]
Kto szuka ...a najlepiej samemusobie znaleźć :) http://www.audiostereo.pl/angielski/bejotka_baza.zip
Dziękuję :)
Możesz wrzucić tą bazę na rapidshare - www.rapidshare.de - klikasz przeglądaj, wybierasz plik, potem wciskasz upload. Gdy plik zostanie skopiowany na ich serwer zapisujesz odnośnik jaki ten serwis wyświetli do tego pliku. Potem odnośnik wklejasz tutaj na forum :)
Mogę, bo ma tylko kilkanaście kb... ale nie na megaupload, bo jest do kitu. Non stop zablokowany, zdecydowanie wolę zshare, mimo że któcej są tam pliki trzymane.
http://www.zshare.net/download/baza_-rar.html
Stąd można sobie ściągnąć bazę (dla początkujących raczej)
http://wimmer.neostrada.pl/
Znalazłam jeszcze tę www, ale chyba coś jest nie tak, bo o ile nawet by mnie baza FCE czy advanced interesowała, o tyle nie mogę nic pościągać, bo się nie da? Chyba, że to tylko u mnie .. (watpię) .. Na wszelki wypadek podaję stronę z zapytaniem czy udało Wam się ściągnąć stąd bazę...
http://www.aasolar.pl/HTM/demo/edukacja/supermem.HTM
Wejdź do podstrony programy. Na samej górze przed postami forum znajduje się odpowiedni link.
Jeżeli możesz podesłać bazę phrasal verbs jako plik notatnika to bym był bardzo happy, na adres jak [email] myślałem o stworzeniu bazy phrasal verbs do supermemo.rnrnAle nie ma z kim tego robić.rnrnrndzięki
Jak to nie ma z kim ? Właśnie czekam na WYRAŹNE zgłoszenie się we wspólnym budowaniu baz. Wyobraźcie sobie, że w prace jest zaangażowanych np 30 osób. Gdybyśmy chcieli stworzyć bazę slówek na podstawie okręslonego źródła w liczbie np około 5000, to każdy przygotowuje 160 słówek. Nie powinno to zająć więcej niż kilka godzin i powiedzmy po tygodniu mamy piękne dzieło.

ZŁGASZAĆ się !!!
Ale udostepnijcie ta baze pozniej dla wszystkich publicznie ok?
Wrzucajac na rapidshare albo jakis inny serwer.
Oczywiście sam się nie zgłaszasz do pracy tylko, żeby czerpać korzyści. Ja osobiście będę wnioskował, aby nei udostępniać publicznie baz, które być może powstaną. Kto będzie chciał coś otrzymać, bedzie musiał być uczestnikiem choćby jednego projektu. Inaczej zaraz zrobi się tu lista adresów z prośbami o przesłanie bazy, a niewielu raczy poświęcić malutką część swojego czasu na wspólną pracę.
No tak .. coś za coś .. skąd to znamy .. Z jednej strony NAWET Cię rozumiem, z drugiej mimo wszystko to co mam udostępniam za free i jestem wdzięczna tym wszystkim, którzy poświęcają swój cenny czas robiąc coś dla innych i nie mając z tego żadnych materialnych profitów. Obserwując forum widzę, jak wiele osób próbuje zarobić na naiwności innych (tu przypomina mi się kup/sprzedaj i jedna oferta za 20zł nagrana płytka z testami FCE, które ZA DARMO LEGALNIE można pościągać bodajże z Cambridge. Opcja dostępna po zalogowaniu, są to testy do FCE z najpopularniejszych podręczników).
Wracając domeritum - zrobiłam swoją bazę na podstawie phrasal verbs z ang.pl">ang.pl, umieściłam do ściągnięcia, wiem że mało i że użyte słownictwo z ang.pl">ang.pl, ale przerobione na memo.. na tyle miałam czas. Jak się nauczę tych wszystkich phrasali, to naprawdę w zupełności mi to wystarczy:) Dziękuję tym, ktorzy wczesniej tłumaczyli te phrasale :)
Na http://www.anglista.org/forum/dload.htm?action=category&id=7 można też ściągnąć za darmo kilka innych baz (dziękuję twórcom). Opcja dostępna po zalogowaniu. No i oczywiście świetna baza bejotki, podziwiam i chylę czoła:) Link do niej kilka postów wyżej.
Tyle z wieczornych refleksji...
Pozdrawiam ciepło,
Tylko nie wszyscy maja ksiazki takie jak np. to repetytorium bo nie wszystkich na to stac. A ci ktorych na to stac mogbli by sie podzielic z tymi ktorych na to nie stac. Just like that.
Oczywiscie mowie o ksiazkach dzieki ktorym daloby sie podzielic swoim wkladem z innymi.
Ten wpis należy raczej traktować jako formę mobilizacji, bo inaczej chętnych do pracy może być niewiele , a pojawi się masa wpisów z prośbą o przesłanie efektów.

>No tak .. coś za coś .. skąd to znamy ..
No właśnie skąd ?

>Z jednej strony NAWET Cię rozumiem, z drugiej mimo wszystko to co mam >udostępniam >za free i jestem wdzięczna tym wszystkim, którzy poświęcają swój >cenny czas >robiąc coś dla innych i nie mając z tego żadnych materialnych >profitów.

Czy ja chę mieć jakieś materialne profity ? Rzuciłem hasło zróbmy bazę, a tu Flilipppppp zamiast napisać ,,ja też chcę pomóc" prosi, żeby ją udostępnić. Na szczęście potem się poprawił :)
Uważam to za błąd, że nie musiałaś zrobić np. 100 jednostkowej bazy w supermemo za te materiały, które dostałaś za darmo :)

Do Flilipppppppa: Przypominam, ze napisałem ,,Podaję PROPOZYCJE źródeł z jakich możnaby korzystać". Nie każdy ma te książki, ale każdy ma JAKIEŚ książki. Poza tym są biblioteki i można na miejscu odbić na ksero kilka stron potrzebnych do stworzenia bazy, więc na razie nie chcę dyskusji co, jak , gdzie, kiedy, tylko szukamy chętnych
Uważam to za błąd, że nie musiałaś zrobić np. 100 jednostkowej bazy w
supermemo za te materiały, które dostałaś za darmo :)
Nie bardzo rozumiem albo jestem zbyt zmęczona ... Możesz rozwinąć?
Ech, nie chce mi się już rozwijać, też jestem zmęczony. O nic już mi nie chodziło.
W pierwszym odruchu poparłem ten pomysł, ale 16 postów tego topicu świadczy o tym, że to się nie uda. Mam następujace zastrzeżenia.

1. Ktoś kto zaczyna taki temat powinien mieć zarejestrowany nick i podać adres emai, na który mają byc wysyłane fragmenty bazy. Nick "zróbmy bazę supermemo" jest idiotyczny.

2. Jeśli proponujesz wspólne tworzenie bazy, musisz podać jej ogólny schemat oraz JEDYNE ŹRÓDŁO i JEDYNY JĘZYK.

3. Proponuję zacząć od Repetytorium leksykalnego Donaty Olejnik. Kosztuje ok. 50 zł. Innym, moim zdaniem lepszym rozwiazaniem bedzie skorzystanie z danych na tej stronie. Umieściłem tu bazę, która zawiera idiomy, frazale i Biznes English, nie ma podzbiorów "Filologia angielska' i "Slang", a to jest kilka tysięcy jakże potrzebnych wyrażeń.

4. Ktoś inny, a może Ty pod innym nickiem (Kba .)podał opis tworzenia pliku @&A do importu danych do bazy SM. Niestety opis ten jest bardzo chaotyczny i prawie nikt z początkujących fanów SM nie zrozumie go. Poza tym sam plik @&A nie jest bazą, bazę trzeba wcześniej do importu przygotować.

Suma sumarum, projekt wspólnego opracowania bazy SuperMemo jest bardzo dobry, ale wymaga dobrego koordynatora. Który opracował juz multimedialną bazę SuperMemo liczącą conajmniej 2000 elementów, kto potrafi wprowadzać do bazy nagrania i kto będzie mógł poświęcić conajmniej godzinę dziennie na pracę nad tą bazą.

Wiem, że znajdzie się zaraz kilku malkontentów, którzy czepią się tego zarejestrowanego nicka. Ale jak inaczej można nad tym pracować.
A ja bym nie byla az tak strasznie krytyczna. Organizacja moze jak na razie nie jest najlepsza, ale sam pomysl calkiem niezly. Gdyby inicjator watku sie zarejestrowal, na pewno poprawiloby to jego wiarygodnosc. To samo dotyczy adresu mailowego - w tym wypadku jest on niezbedny. Tym bardziej, ze pomyslodawca jako jedyny kontakt podaje numer gg, ktorego jak sam mowi rzadko uzywa, troche bez sensu. Co do roznych jezykow i zrodel, z jakich bedzie tworzona baza to mam nadzieje, ze autorowi chodzilo o stworzenie kilku roznych baz, dla kazdego zrodala z osobna, bo gdyby umiescic to wszystko w jednej, to powstal by wielki balagan i taka baza nie bylaby zbyt uzyteczna, a po to przeciez ma powstac. Generalnie wiec, pomysl ok, trzeba jednak troche popracowac nad strona organizacyjna i bedzie ok. Mala prosba do bejotki - moze podasz kiedys w jednym miejscu, powoli i dokladnie, krok po kroku jak wlasciwie nalezy tworzyc bazy pod SM, zamiast odsylac do innych stron internetowych czy ksiazek? Z pewnoscia wiele osob by na tym skorzystalo. Byc moze sa osoby, ktore chetnie by pomogly, a nie wiedza, jak taka baze zrobic. Trzymam kciuki.
Drodzy Państwo:)

pomysl jest bardzo trafny tyle ze jak wspomniali przedmocy brakuje ciala koordynującego dzialalnosc:) ja proponowalbym na to stanowsiko Bejotke z uwagi na staz jak i doglebna znajomość tematu. Moglibysmy wysylac czesci baz na Jego E-MAIL :) kumulując to coraz większy zasób slownictwa:) miło by było gdybyś Bejotko udzwiękowil owe nagrania:) co do jednego źródla hmmm nie wiem czy do konca sluszne jest TEMATYCZNE ukladanie slownictwa... ja stawialbym na roznorodność:) bardziej to praktyczne :)zwlaszcza ze nie mamy jeszce tylu osob ktore by zajely sie poszczegolnymi grupami wyrazow, zwrotow:) ja z mojej strony Moge zaproponowac pelen support dla projektu:) Prosilbym jeszce Bejotko o umieszczenie instruktazu tworzenia bezay bez odsylania do innych stron ew wklejenie tu takowego -dlaczego o to prosze z uwagi na fakt ze niektorym nie bedzie sie chcialo szukac w innych wątkach a tak mogą sprobowac swoich sił:) ja proponowalbym baze do cae cpe:) ^^ a co :) ale chetnie pomoge także w tworzeniu niższych levelów :) pozdrawiam :) i co pomożecie pomożemy:P ;)
Sam pomysł pochwaliłem, uważam, że jest dobry. Jednak proponuję, żeby ograniczyć się do jednego tylko źródła, którym może być "Repetytorium leksykalne" Donaty Olejnik wydany przez Wydawnictwo Lektor-Klett lub "Słownik tematyczny angielsko-polski polsko-angielski" Izabelli Jastrzębskiej-Okoń wydany przez Harald G Dictionaries.

Tworzenie bazy na podstawie wielu źródeł mija się z celem. Nikt nie będzie w stanie zapanować nad powtarzającymi się słówkami.

>ew wklejenie tu takowego -dlaczego o to prosze z uwagi na fakt ze
>niektorym nie bedzie sie chcialo szukać w innych wątkach a tak mogą
>sprobowac swoich sił:)

Jak się komuś nie bedzie chciało, to nie bedzie tworzył. To nie jest obowiązkowe. Języka obcego mogą nauczyć się tylko ci, którym się chce.

Z pewnych względów nie mogę podjąć się koordynacji prac nad tym tematem. Nie chcę dokładnie tłumaczyć dlaczego.
Wy tu gadu gadu, sru tu tu tu, a ja zrobiłem 3 bazy o tematyce sportowej. Dodam, ze samo przygotowanie zajęło mi ... mniej niż godzinę :)

Oto źródła z których korzystałem :
http://angielskisportowy.w.interia.pl/
-około 1000 słów z róznych dyscyplin
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/grammar/vocabulary/football.shtmlrn około 70 określeń związanych z piłką nożną, definicje po angielsku

http://www.bbc.co.uk/polish/specials/1114_football_m/rnokoło 500 słów, choć wśród nich wiele niezwiązanych z piłką nożną

Stąd można ściągać: http://rapidshare.de/files/26000003/sport_-_supermemo.zip.html

Sprawdźcie, czy są jakies błędy, choć patrząc pobieżnie nie zauważyłem żadnych.rnrnBazy są w formacie Q'n'A text wiec wystarczy w supermemo w menu -File wcisnąć import i gotowe. Kto chce żeby miał kolorową bazę, niech zgłosi się do bejotki, to mu pokoloruje :)
Mamo, Mamo, chwalą nas!
Kto, kogo?
Wy mnie, a ja Was!

Nie jest zbyt wielką sztuką przekształcić do postaći Q'n'A dowolny zredagowany już przez kogoś innego zbiór zbiór słówek i zaimportować do bazy SM.

Sztuką jest samemu wybierać z podręcznika nieznane słówka i po np. 10 wpisywać codziennie do bazy.
Osoby chętne do pracy nad bazami w Supermemo zapraszam na stronę:

http://www.supermemo.fora.pl

Tam są opisane zasady współpracy.
Ponieważ do tej pory nie było chętnych do rozpoczęcia pracy nad tym pomysłem, wtrąciłem się jak zwykle. Zapraszam w imieniu swoim i inicjatora tematu na stronę http://www.supermemo.fora.pl
bazy tworzone w profesorze henrym sa banalnie proste ZAPRZECZAM KATEGORYCZNIE (!!!) jakoby homo sapiens z ilorazem powyzej 80 nie poradzil sobie w biegu w tworzeniu nowych slowek:)sprawa nagrań jest trywialna zdnia przykladowe hmm wystrczymulrimedialny slownik:) i nie trzeb tworzyc smiesznych plikow txt ctr + c i ctr +v i juz mamy słowko:) na wlasne potrzeby:) NIE DOSTRZGLEM TEGO BARDZO TRUDNEGO procesu hmm ale sie spocilem Bejotko ahh trwalo to az 2 minuty z udzwiekowieniem :) dleczego szerzysz dezinformacje:) oiczywiscie zakladamy ze osoby uczace sie jezyka sa w jakis sposob inteligentne:) czytaj powyze 80 :P I co ty na to:) rnrnszanuje algorytm memo:) henia jedank nie przebija:)
Zgadzam sie w pełnej rozciągłości z moim przedmówca:) bazy tworzone w Profesorze Henrym sa latwe do zrealizowania:) sam zwolna zaczynam gromadzic coraz to więcej słowek:) przerobiwszy bazy z części " 1/2 " i będać w plowie 3/4 niedlugo moze zabraknąć slowek:( a jak narazie cześci 5 nie widac :( a jesli juz to w 2007 roku 2im kwartale:) a ja wciaż musze sie rozwijać:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 48
poprzednia |

Zostaw uwagę