bazy do supermemo98

Temat przeniesiony do archwium.
dzien dobry chialbym zapytac czy sÄ… gdzies dostepne bazy slowek do supermemo 98?
chcialbym go wyprobowac, prosze o rade na email jesli można dziekuje
[email]
aha i jeszcze mam pyanie czy lepiej zaczac nauke od tlumaczeniA slowek z pol na ang czy odwrotnie??
Na tym forum w podforum nauka znajduje się baza idiomów, frazali i wyrażeń biznesowych z tego portalu, możesz od niej zacząc zabawę z SM. Na portalu www.angielski.edu.pl jest baza opracowana na podstawie emaili ze słówkami, które mozna tam zamówić. Na portalu www.anglista.pl jest sporo ciekawych baz opracowywanych przez kilka lat przez studentów SGH.

>aha i jeszcze mam pyanie czy lepiej zaczac nauke od tlumaczeniA
>slowek z pol na ang czy odwrotnie??

W zasadzie na to pytanie jest odpowiedź taka. Nie ma znaczenia, w którą stronę zaczniesz się uczyć. Istotone jest byś po zakończeniu nauki danego słowa znała jego znaczenia i polskie i angielskie.

Ja uważam, że najlepiej uczyć się z polskiego na angielski, przecież w nauce języka powinno chodzic o to, żebyśmy potrafili powiedzieć po angielsku, to co myslimy po polsku. Ale to tylko na początku nauki, w dalszym etapie powinniśmy zacząć myśleć po angielsku. Kiedy ten etap nastąpi jest kwestia indywidualną, zależy to też od doświadczenia nauczyciela.

Zbyszek Brzeskiewicz w swojej książce "Jak łatwo i skutecznie uczyć się języków obcych" radzi żeby uczyc się z angielskiego na nasze, ponieważ ten sposób jest łatwiejszy.

Jak zwykle wybór należy do Ciebie.
dzieki, ja zamierzam powaznie wziasc sie za nauke z sm, czy moge robic to z sm98 czy lepiej bedzie jak zainwestuje w nowszÄ… wersjÄ™
dzieki pozdr
SM98 jest w pełni funkcjonalną wersją tego programu, jednak radziłbym Ci kupić "Rozmówki angielskie w miesiąc". Są dostępne w kioskach, kosztują ok. 20 zł, zawierają ok 3.000 najbardziej potrzebnych słów ułożonych tematycznie i blisko 800 przykładowych zdań, które moga Ci być potrzebne w najbardziej nieoczekiwanych spotkaniach z Anglikami. Naprawdę warto.
hm brzmi interesująco, ale czy bede mogl użyć rozmowek w jedem miesiac na sm98?
Będziez mogła, tylko po co? Pakiet zawiera najnowszą wersję Multimedialnego SM. Pozwoli Ci uzywać Rozmówek i wszystkich baz z SM98, jakie masz zainstalowane, moich też ;)))
prosze cię Bejotka o podpowiedź czy te bazy "angielskie rozmówki w miesiąc", które mi proponowales beda chodzic na sm98? i gdzie najlatwiej to dostac
dzieki pozdrawiam
chyba nie powiesz ze najnowsza wersja sm kosztuje 20 zl?
Na pierwsze pytanie zdązyłem odpowiedzieć.

Jeśli chodzi o drugie, to ja je widziałem dzisaij w kiosku na stacji metra Słuzew, są tez w innych jkioskach, klubach MPIK i hipermarketach. Jeśli Ci nie po drodze zawsze możesz zamówić na stroniewww.supermemo.pl lub www.supermemo.net.
dzieki
kupie napewno
nie wiem czemu ale sadzilem ze to kosztuje ok 70???
pozdr
strona www.anglista.pl nie zawiera linka do ww baz (a przynajmniej mnie nie udało się go znaleźć) - jest to strona komercyjna
Ale udało mi się znaleźć bazki SGHowe pod następującym adresem:
http://akson.sgh.waw.pl/sm/bazy.htm

P.S. Dla mnie pachnie "maliznÄ…"
Hmmm... Byłem w empiku - panie się zdziwiły, byłem w obu salonikach na stacji metra służew - paniom opadła szczęka, byłem w innym saloniku kolportera (na m. Racławicka) gdzie są podpięci do centralnej bazy ww firmy i nie słyszeli o tej publikacji..

Czy mogłabyś podać dokładny tytuł, wydawnictwo, autora?
Bo to miało być www.aangista.org.
Pakiety cieszą się dużym popytem, dlatego nie wszędzie możesz je dostać. Jeśli chodzi o opadanie szczęk, pewnie pytałeś sprzataczek.

Pełny tytuł

Rozmówki angielskie w miesiąc.
Autor: Monika Młodnicka
Wydawnictwo SuperMemo World.

Jeśli nie trafisz do właściwego kiosku, ani chwilowo nie znajdziesz w Tesco lub Geancie, możesz zamówić na stronach producenta: www.supermemo.pl lub www.supermemo.net

p.s. są również niemieckie, francuskie, hiszpańskie, włoskie i rosyjskie.
Sorry!

www.anglista.org
No problemo :-)

Apropa baz z sgh może trafiłaś na bazki Universal English 1,2?

P.S. Panie raczej były za dobrze ubrane jak na sprzątaczki :-)
Ups - właśnie się zorientowałem z innego forum że powinienem używać formy męskiej a nie żeńskiej...
Sorki ale zmyliło mnie to a na końcu
>Apropa baz z sgh może trafiłaś na bazki Universal English 1,2?

Chyba takich baz nie było. Kilka, moze kilkanascie lat temu, gdy jeszcze SGH nazywała się SGPiS. Były na tej uczelni zajęcia z SuperMemo. Bazy na tym serwerze są wynikami studenckich ćwiczeń. Później prowadzący te zajęcia asystent awansował i nie miał już kto kontynuować tej pracy. To tylko moje przypuszczenie. Prawdą jest, że takie zajęcia były.
Temat przeniesiony do archwium.