przeróbka Supermemo

Temat przeniesiony do archwium.
Kolekcje SuperMemo, takie jak Basic English, działają w ten sposób, że program najpierw pyta nas o jakieś słówko, a potem przedstawia nam poprawny zapis słówka w języku angielskim i jednocześnie odtwarza nagraną wymowę danego słówka - uczymy się tylko w "jedną stronę" - potrafimy tłumaczyć słówka z języka polskiego na angielski, ale to samo słówko widziane lub słyszane w jakimś kontekście wydaje się być obcym i nieznanym wyrazem. To jest jedna z większych wad SuperMemo. Aby trochę zniwelować tą ułomność postanowiłem odwrócić kolejność odpytywania przez SuperMemo: program najpierw odgrywa słówko a dopiero potem pokazuje pisownię po angielsku i polskie tłumaczenie. Myślę, że takie rozwiązanie może znacznie poprawić efektywność uczenia się. Poza tym można się w ten sposób uczyć słówek ze słuchu, co też jest dodatkowym atutem. Chciałbym się spytać co sądzicie o takim rozwiązaniu.
Bardzo, bardzo ciekawe.....
A możesz podesłać jakąś próbkę? I mam jeszcze pytanie czy ten sposób jest bardziej wydajny w sensie liczy/dobę przyswojonych słówek i wyrażeń?
W późniejszych etapach są już tylko konteksty.. Ale najpierw trzeba wykuć "parę" podstawowych słówek. Nie potrafię sobie wyobrazić nauki słówek dla początkujących od razu w jakimś kontekście (no chyba że w "kontekście" jakiegoś kursu).
Zastanawia mnie, kiedy do SM (tego "najnowszego" z rozpoznawaniem mowy) "wstrzelony" zostanie np. kurs Callana.. To byłoby całkiem ciekawe (baardzo tanie lekcje lektor-uczeń!)
dziei mnie trochę, że piszesz o "większej wadzie SupetMemo". Rzeczywiście prezentacja materiału, taka jak w bazie SuperMemo Basic English, nie musi się każdemu podobać. Ale dotyczy to jednej lub kilku baz. Sam program zawiera możliwości dowolnego przekształcania każdego elementu bazy oraz stwarza użytkownikowi możliwość dopisywania własnych elementów do komercyjnej bazy i tworzenie własnych całych baz.

Poprawka, którą zrobiłeś jest raczej trywialna, chociaż może być pożyteczna w nauce. Zauważyli to autorzy profesjonalnych baz i w bazie "Angielski w 3 miesiące" wprowadzili podobne ćwiczenie. Oczywiście trochę inne od Twojego ale bardzo pożyteczne. W tych bazach student najpierw spotyka listę słów, którą słyszy w całości, może też odsłuchać w dowolnej kolejności każde słowo i wyrażenie widząc jednocześnie tekst angielski i polski. Później wykonuje ćwiczenie dla indywidualnych słów i wyrażeń, tak jak w Basic English w kolejności polski-angielski, a potem program przechodzi do klasycznego dyktanda. Student słyszy tekst angielski i ma, jako odpowiedź, wpisać tekst angielski. Jest to bardzo skuteczne rozwiązanie.

Jeszcze inaczej jest to prezentowane w bazach "First Steps in English" i "The Next Steps to English". Tu w zależności od potrzeb indywidualnych student moze uczyć się słówek/wyrażeń z listy dowolna ilość razy zmieniają ekran kolejno tak:

- widząc listy w obu jęzkach;
- widząc tylko listę angielską;
- widząc tylko listę polską;
- nie widząc żadnej listy.

Taki sposób prezentacji jest najskuteczniejszy i spełnia wszelkie wymogi studenta. Ponadto w bazach tych jest mnóstwo innych ćwiczeń, które rozwijają inne niż tylko znajomość słownictwa, sprawności językowe.

Warto zaznaczyć, że poczynając od bazy "Angielski w 3 miesiące" wszystkie następne bazy zawierają listy słówek i wyrażeń, które w dalszej kolejności beda testowane indywiduwlnie.
Pierwsze zdanie powinno być napisane nastepująco dziwi mnie trochę, że piszesz o "większej wadzie SupetMemo".
>Zastanawia mnie, kiedy do SM (tego "najnowszego" z rozpoznawaniem
>mowy) "wstrzelony" zostanie np. kurs Callana.. To byłoby całkiem
>ciekawe (baardzo tanie lekcje lektor-uczeń!)

Jeśli myślisz o pakiecie SuperMemo Extreme English, to algorytm rozpoznawania mowy wykorzystany jest tylko do sterowania przebiegiem programu. Mam nadzieję, że firma SuperMemo World nigdy nie stworzy bazy wykorzystującej ten algorytm do nauki wymowy.

Jak do tej pory udał on na "4" się tylko programach EuropLus+ i Reflex English firmy Young Digital Multimedia. W żadnym innym programie nie można go ocenić na wyzej niż "2".

Nie da sie "wstrzelić" do SuperMemo, ani do żadnego innego programu kursu metody Callana. Można oczywiście stworzyć bazę SM opartą na materiałach kursu Callana, ale nie będzie to kuż miało nic wspólnego z metodą Callana. Przecież ona polega na bardzo szybkim mówieniu i zróżnicowaniu wymowy, przez codzienną zmiane lektorów. Poza tym słuchacz nie powinien znać materiału przed lekcją.

Jeśli chodzisz na kurs Callana i codziennie ten sam lektor odpytuje Cię z kolejnych 2-3 stron tego samego skryptu, to znaczy, że organizatorzy oszukują Cię nazywając to kursem Callana.
To prawda, że inne kolekcja mają taką samą funkcjonalnosć jaką ja opisałem, ale niestey masa osób korzysta z Basic English i tam nie ma takiej opcji - muszą uczyć się tylko w "jedną stronę".

"Sam program zawiera możliwości dowolnego przekształcania każdego elementu bazy oraz stwarza użytkownikowi możliwość dopisywania własnych elementów do komercyjnej bazy i tworzenie własnych całych baz" - powieszmy szczerze, komu chiałoby sie nawet w tak małej kolekcji jak BE w 3000 elementach coś poprawiać? Mi sie udało przekształcić całą bazę za pomocą mojego skryptu w parę minut.
To zamiast się chwalić pokaż ten skrypt.
>... - powiedzmy szczerze, komu chiałoby sie nawet w tak małej
>kolekcji jak BE w 3000 elementach coś poprawiać?

Sukces w nauce języków osiągają TYLKO CI, KTÓRYM SIĘ CHCE.
No właśnie Rafał314ć pokaż nam ten skrypt!
Dokonania Bejotki(pozdrawiam) są mi znane (myślę, ze wielu innym też) - chodźby kolekcja AonL. Wiem więc, że nie wymyśla. A Ty? Czekamy.
Dziękuję za poparcie i uznanie!

B
witam
ale to samo słówko widziane lub słyszane w jakimś kontekście wydaje się być obcym i nieznanym wyrazem. To jest jedna z większych wad SuperMemo

zgadzam sie w 100%
rafal czy jest opcja dostac od ciebie
ta zmieniona baze czy tez skrypt
michal
[email]
>ale to samo słówko widziane lub słyszane w jakimś kontekście wydaje
>się być obcym i nieznanym wyrazem. To jest jedna z większych wad
>SuperMemo
>
>zgadzam sie w 100%

I nie masz racji! To może być conajwyżej wadą jednej bazy nie programu SuperMemo. Są bazy takie jak "First Steps in English", "Angielski. No Problem.", FCE Words i wiele innych, które testują znajomość słówek w obie strony.

Inteligentny student wie, że program wspomagający naukę języków, to nie "klikando", a narzędzie wymagające myślenię i pracy.
Nie nauczysz się języka jeśli korzystając ze skryptu Rafała przeformatujesz bazę i będziesz klikał nie zastanawiając się nad każdym słowem. O wiele lepiej będzie jeśli takiego przekształcenia dokonasz w trakcie nauki, dodając do bazy elementy zawierające testowanie "w drugą stronę" lub konteksty, w których są użyte słówka.
Przykładem takiej bazy z kontekstem jest np. baza, którą możesz ściągnąć z tej strony ( https://www.ang.pl/programy_do_nauki_jezykow__16.html ).

Innymi przykładami są bazy slowka ze strony
( http://www.anglista.org/forum/dload.htm?action=file&id=84 )
i "Repetytorium leksykalne" ze strony
( http://www.anglista.org/forum/dload.htm?action=file&id=98 ).

Oczywiście moga one sprawić trudność przez to, że są tylko wersjami Demo i zawierają tylko kilkadziesiąt elementów nauki, że pozostałe słówka trzeba wprowadzać samemu, ale tylko tak mozesz naprawdę nauczyc się języka.
bejotka
wydaje mi sie ze przerobienie bazy Basic English Pakiet zawiera prawie 3000 słów
w druga strone tj. ang. pol. wyeliminowałoby obecny efekt:

"potrafimy tłumaczyć słówka z języka polskiego na angielski, ale to samo słówko widziane lub słyszane w jakimś kontekście wydaje się być obcym i nieznanym"

p.s.
gdzie jest rafal314 ?
prosze o kontakt
[email]
ok, przyznaje się, że użyłem złego sformułowania mówiąc o wadzie Supermemo, a powinienem użyć wyrażenia wada kolekcji takiej jak Basis English czy wcześniejsza wersja FSE. Według mnie w Supermemo jest i tak jeszcze wiele do poprawienia, ale to teman na inny wątek.

Można oczywiście przerobić każdy element z osobna: 3000 elementów razy 10 sekund na każdy element daje ładnych kilka godzin pracy. Rozpracowanie sposobu działania Supermemo i opracowanie skryptu zajęło mi co prawda więcej czasu, ale satysfakcja z osiągnięcia celu zrekompensowała z nawiązką poświęcony czas. Trochę mi tu pomogli pracownicy Supermemo, z którymi się kontaktowałem e-mailowo w cepu podpytania się o pewne kwestie techniczne. Sam pomysł ma już ze 3 lata i w tamtych czasach nie było baz takich jak Angielski No Problem! gdzie wiedza jest przekazywana w "2 strony”.

Co do Supermemo to Bejotka ma rację, że komputer jest tylko po to aby pomóc i urozmaicić naukę języka. Nie wolno zapominać o książkach, podręcznikach, konwersacjach, gramatyce, filmach w oryginalnej wersji i kasetach. Te wszystkie elementy są równie ważne w nauce języka obcego a praca z komputerem wcale nie musi być najważniejsza (na pewno nie dla wszystkich).

Moja kolekcja BE ma w tej chwili ponad kilka tysięcy elementów: 3000 BE + jakieś 2400 zaimportowanych słówek ze słowniczka z pewnego programu do nauki angielskiego + parę tysięcy dodanych przeze mnie słówek z dźwiękiem i czasem przykładowym kontekstem. Wiele elementów w BE też bardzo często poprawiałem dodając jakiś kontekst lub inne znaczenie, bo zdarzało się często że słówek podanych przez autora za Chiny nie mogłem zapamiętać.

Na razie spróbuję z miki270 przerobić kolekcję i jako obiektywna osoba niech się wypowie na temat tego rozwiązania. Być może pomysł nie jest wart zachodu i nie ma co się rozpisywać. Jeśli miki oceni go pozytywnie pomyślimy co dalej.
>Można oczywiście przerobić każdy element z osobna: 3000 elementów razy
>10 sekund na każdy element daje ładnych kilka godzin pracy.

To prawda, ale trudno sobie wyobrazić, że nauczysz się języka dzięki 3000 kliknięć. Uczysz się również dzięki tym dziesięciu sekundom (a nawet wiele więcej) poświęconym na modyfikację bazy.

Dla mnie każda profesjonalna baza jest tylko demem lub surowcem służącym do stworzenia właściwej bazy do nauki.

>Moja kolekcja BE ma w tej chwili ponad kilka tysięcy elementów: 3000
>BE + jakieś 2400 zaimportowanych słówek ze słowniczka z pewnego
>programu do nauki angielskiego + parę tysięcy dodanych przeze mnie
>słówek z dźwiękiem i czasem przykładowym kontekstem. Wiele elementów w
>BE też bardzo często poprawiałem dodając jakiś kontekst lub inne
>znaczenie, bo zdarzało się często że słówek podanych przez autora za
>Chiny nie mogłem zapamiętać.

I o to właśnie chodzi, by bazę stworzona 20 lat temu w jakimś stopniu unowocześnić, by stała się funkcjonalna współcześnie.

Nie wszyscy wiedzą, ale podstawowe bazy SM, tj. Basic English, Advanced English i English Gramar powstały prawie 20 lat temu. Licząca 40.000 słówek baza Advanced English powstała dla systemu DOS i była rozprowadzana na dyskietkach w postaci 8 części po 5.000 słówek. 90% z nich znalazło się w bazach SPEEDUP i Proficiency oraz Advanced English w pakiecie Extreme English.
na stronce supermemo w dziale FAQ jest napisane jak odwrócić całą kolekcję bez Twojego skryptu.
Jest inna ulomnosc tego programu. Slyszymy tylko wymowe, a nie ma zapisu fonetycznego. Uwazam, ze taki powinien byc. Dlatego kazde slowko zawsze musze sprawdzac w slowniku. Nie jestem w stanie na podstawie sluchu dobrze nauczyc sie wymowy.
hej
watek nie wymiera caly czas czekam na odp. rafala314
obiecal ze przerobi moja "baze"
dzis dostalem takiego maila
Witam !

Chciałbym też przerobić swoje SM tak jak Rafal314. Co wyszło z Waszego
eksperymentu.
https://www.ang.pl/przerobka_Supermemo_41696.html
Czy masz kontakt do Rafała?

Darek

oczywiscie nie rozdaje maila do rafala314
licze ze sam sie odezwie i przerobi nasze bazy
pzdr
miki
mail: [email]
Tak jak pisał Sinus^ na stronie Supermemo jest prostrza instrukcja na przeróbkę o której nie wiedziałem (kilka lat temu jak zacząłem się interesować Supermemo jeszcze nie było na stronie producenta takiej informacji).

Co do braku zapisu fonetycznego, to sprawdz czy w katalogu z programem Spypermemo znajduje się katalog "phonetic". Nie każda wersja Supermemo zainstalowana z CD zawiera ten katalog. Jeśli aktualna wersja supermemo, którą zainstalowałeś nie ma tego katalogu to popatrz w innych. Sprawdz jeszcze czy w tools/options/language/Phonetic Translaction / wybrane jest ENGLISH a nie None
mam pytanie czy znasz kogoś kto na bazę do Supermemo ze słownictwem do Callan
misiek 77
>... Nie jestem w stanie na
>podstawie sluchu dobrze nauczyc sie wymowy.

Japońscy mistrzowie sztuk walki zalecają, żeby najsłabsze sprawności ćwiczyć najintensywniej. Skorzystaj z tej rady i ucz się wymowy na podstawie słuchu przynajmniej godzinę dziennie.

Jestem pewien, że na podstawie zapisu fonetycznego w bardzo dużym stopniu uczysz się nieprawidłowej wymowy.
mam pytanie, jak w basic english zmienic slownictwo i wymowe na american english??

z gory dzieki
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę