audio CD-"First step in.." i "Angielski w 3 mce" ?

Temat przeniesiony do archwium.
Pytanie do użtkowników 2 programów:

- "Angielski w 3 miesiące" - 4CD oraz

- "First steps in English" (lub "Next steps in English") ale w wersji z 6 płytami audio CD (po 6 płyt w każdej części)

Czy lekcje nagrane są w taki sposób, że bez problemu można odtworzyć jakąkolwiek dowolną?
Pytam o to, bo gdzieś czytałam o jakiejś wersji First steps.., w której lekcje są nagrane jednym ciągiem, co uniemożliwia wygodną naukę :)

a jeżeli to było gdzieś wyjaśnione prosze o linka, bo na tą informację nie trafiłam :

p.s. może miałby ktoś skan do kilku stron książeczki z cyklu "First steps in ENglish" (jakiejkolwiek częśći)?

muszę się wybrać do księgarni językowej :) chociaż wątpię żebym trafiła akurat na to co mnie zainteresowało :0
p.s. skoro już pytam o te programy to jeszcze jedno :)

czy kurs na płytach audio CD -"..steps in ENglish - Intensywny kurs języka angielskiego dla.." (4 części po 6 płyt)to dokładnie to samo co kurs kasetowy? czy kasetowy jest pod jakimś względem lepszy?

..na pewno jest o wiele łatwiej dostępny w necie ..

pozdrawiam
Kursy"First Steps in English", "The Next Steps in English" oraz "Angielski w 3 miesiące dla początkujaąych" i "Angielski w 3 miesiące dla średnio-zaawansowanych" są bardzo dobrymi kursami opracowanymi przez tego samego autora. Nie należy ich porównywać, warto jednak przerobić wszystkie, to rozwinie twoje słownictwo i pozwoli przećwiczyć gramatykę. Oczywiście nie rób tego równocześnie a po kolei. "The Next Steps to English" jako najbardziej zaawansowany na końcu.

Jeśli chodzi o porównanie FSE na kasetach i na płytach, to oba kursy zawierają ten sam materiał. Wersja FSE na kasetach powstała w czasach, gdy od odtwarzacza płyt CD droższy był tylko nowy samochód.
Jeśli musisz wybrać się do księgarni, to zamiast FSE, kup "Angielski? No problem" jet to nowy 3-częściowy podręcznik opracowany przez Dr Krzyżanowskiego trochę inaczej, ale na podstawie tego samego materiału lekykalnego. Jego 3 części zawierten sm materiał, co FSE i NSE, a kosztiją razem mniej niz jedna część FSE.
Angielski "No problem" rzeczywiście kusi ceną - ale zastanawiam się jak właściwie wypada w porównaniu z "Angielskim w 3 miesiące"?

no bo "Angielskiego w 3 mc"e są chyba 3 części po 4 płyty audio CD (lub kasety do wyboru) w sumie 12 CD

w "No Problem" - są 3 książeczki z mp3

czy ilość materiału w obu seriach jest porównywalna?

w tym momencie lepsze dla mnie byłoby coś z płytami CD lub kasetami z uwagi na brak mp3- ale oczywiście najważniejsze jest żeby się czegoś nauczyć :)

dzięki forum znalazłam fajną możliwość wypróbowania First steps przez 2 tygodnie on-line :D więc może się okaże że najlepszy będzie np. taki zestaw:
1 First steps - na CD w kompie
2 Ang. w 3 miesiące do słuchania
3 słówka - albo prof Henry albo pkt 2 byłby z dodatkiem super memo

jeszcze to wszystko analizuję - bo może jednak lepszy będzie zakup odtwarzacza mp3 - wtedy mogłabym poza domem czasem słuchać rozmówek

fajnie ze są dostępne demo niektórych programów można sprawdzić conieco :)
no i te porady tutaj są naprawdę BEZCENNE dla mnie :-))

pozdrawiam
>Angielski "No problem" rzeczywiście kusi ceną - ale zastanawiam się
>jak właściwie wypada w porównaniu z "Angielskim w 3 miesiące"?
>
Nie ma porównani. "Angielski? No problem jest dużo lepszy.

>no bo "Angielskiego w 3 mc"e są chyba 3 części po 4 płyty audio CD
>(lub kasety do wyboru) w sumie 12 CD
>
To nie jest scisła informacja. Ja wiem o dwóch częściach, ale Dr Krzyzanowski pracował nad trzecią, może więc się już ukazała. "Angielski w 3 miesiące" był wydawany w następujących pakietach:

- książka i 4 kasety;
- ksiązka i 4 kasety + 4 płyty CD (z tymi samymi ścieżkami dźwiękowymi);
- ksiązka i 4 kasety + 4 płyty CD (z tymi samymi ścieżkami dźwiękowymi + płyta z programem i bazą SM);

>w "No Problem" - są 3 książeczki z mp3
Ake również jest baza SuperMemo. Baza ta jest trochę słasza od FSE, ale firma pracuje nad pełną bazą podobną (przynajmniej tak myslę) do bazy FSE.

To by było na tyle.
Bejotka planowałem zakupić kurs First Steps w wersji SuperMemo ale ostatnio znalazłem kurs na 24kasetach. Czy uważasz, że jest sens kupować wersje SuperMemo czy raczej skupić się i uczyć z kaset?
Już wielokrotnie pisałem, ze jeśli ktoś chce naprawdę uczyć się języka z tego kursu powinien kupić obie wersje (kasetową i SM).
Jeśli chodzi o wersję z 24 kasetami, to jest ona bardzo stara, wyszła ok. 20 lat temu. Dlatego, jeśli dostałeś ją od wujka, możesz z niej korzystać. Pamiętaj jednak, że w wielu przypadkach dźwięk będzie zniekształcony.
O wiele lepiej jest kupić ją w wersji 12 kasetowej plus SM FSE. Lub tylko "Angielski? No problem!".
Ta ostatnia pozycja zawiera ten sam materiał edukacyjny, trochę lepiej opracowany. Zamiast kaset ma dźwięk nagrany w postaci plików MP3. Baza SM jest w stosunku do FSE mocno uproszczona, ale całość ma dużą wartość edukacyjną.
Kasety kiedyś kupiłem jak byłem młody i nie używałem. Muszę sprawdzić czy dźwięk będzie mocno zniekształcony.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o odpowiedź na pytanie: czy "Angielski? No problem" zawiera nagrane na MP3 wszystkie te same teksty co "First Steps in English (część 1 i 2) 6 płyt CD + podręcznik oraz kontynuacja "The Next Steps in English (6 płyt CD audio + podręczniki)? Wg opisu do "Angielski? No problem! nagranie MP3 do każdej z części zawiera po około 5 godzin nagrań, zaś do FSinE i TheNSinE (w wydaniu na płytach CD) każda część złożona z 6 płyt zawiera po 80 minut nagrań (8 godzin nagrań). Można z tego wnioskować, że "Angielski? No problem!" stanowi wersję okrojoną w stosunku do wydania na CD (jeśli chodzi o nagrania tekstów). Czy tak jest? Z drugiej zaś strony czy podręcznik w tym starym wydaniu (sprzedawany z płytami CD) jest wystarczający do wstępnego zapoznania się z zagadnieniami gramatycznymi? Spotkałem się z opiniami, że gramatyka nie stanowi silnej strony tej publikacji, za to jest pomocą przy słuchaniu tekstów. Podręcznik "Angielski? No problem!" zawiera przy każdej lekcji omówienia poszczególnych zagadnień z zakresu gramatyki. Proszę o opinie.
Przeczytaj uważnie wszystkie posty tego wątku.
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę