supermemo - dwa języki

Temat przeniesiony do archwium.
Zainteresowałam się Supermemo, chciałabym go używać do nauki 2 języków.
Ponieważ nie znam się zbyt dobrze na sprawach związanych z informatyką chciałabym zapytać, czy aby utrzymać porządek w materiałach mogę zainstalować dwa egzemplarze programu na jednym komputerze? Czy będą dobrze obok siebie koegzystować?

I jeszcze dodatkowe pytanie skierowane bezpośrednio do Bejotki? Kiedyś napisałeś coś na temat "skórek". Czy mógłbyś wyjaśnić co to jest i dlaczego radzisz to od razu usunąć?

P :-)
SuperMemo jest programem, o jego wartości dydaktycznej decydują tzw Bazy SuperMemo czyli zbiory słówek ćwiczeń gramatycznych, a czasami wersje komputerowe podręczników (np. angielski "First Steps in English " czy hiszpański "Espanol Para Ti". Ponieważ Program SuperMemo jest sprzedawany w pakietach razem z bazami SM, to musisz go zainstalować dwukrotni, ale potem możesz z powodzeniem (przeniść baz z jednego z nich do drugiego i zwolnić trochę miejsca na dysku.

Skórki są to specjalne pliki graficzne, które potrafi obsługiwać program SuperMemo w poziomie "bardzo początkowym". Mnie przeszkadzają, dlatego radzę (zresztą nie tylko ja Pweł Wimmer, redaktor PC World Komputera i autor ksiązki "Angielski z komputerem", też. Praca w wersji SM na poziomie zaawansowanycm daje więcej możliwości, ale nie będę o tym na razie pisał.
Dzięki za odpowiedź. Zgodnie z Twoją sugestią, kiedy będę instalowała program usunę skórki, tym bardziej, że chcę tworzyć własne bazy, więc pozim zaawansowany będzie chyba niezbędny.

Natomiast jeśli chodzi o instalację to rozumiem, że przeniesienie nowozakupionej bazy do wcześniej zainstalowanego programu jest tylko możliwością, a nie koniecznością. Tak się nad tymi możliwościami zastanawiam, bo chciałabym uczyć się zarówno angielskiego, jak i francuskiego i pomyślałam, że wygodniej byłoby mi grupować bazy, dojścia do nich oraz dane o procesie nauki w oddzielnych programach. Mam nadzieję, że sobie z tym wszystkim poradzę. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Jeśli już zainstalowałaś SuperMemo dwukrotnie, to możesz z powodzeniem używać obu wersji, jednej do nauki języka francuskiego, drugiej do angielskiego.

Jednak radziłbym Ci nastepującą operację:

1. Sprawdź, która wersja jest nowsza.
2. Przenieś folder Język i plik Język.kno z folderu SYSTEMS starszej wersji programu, do folderu nowszej SYSTEMS nowszej wersji programu SM.
3. Usuń starszą wersję programu z jej folderem i podfolderami z dysku.

Uwaga słowo "Język" w powyższej instrukcjipowinnaś zastąpić odpowiednią nazwą bay ze starszej wersji.

« 

Pomoc językowa

»

Programy do nauki języków

Zostaw uwagę