Profesor Henry- który ?

Temat przeniesiony do archwium.
Uczyłam się z Supermemo First Steps . Teraz chciałaby kupić Profesora Henrego- wszystkie części wydają się być świetne- ale muszę zdecydować się na którąś.
Waham się pomiędzy tymi :
Profesor Henry Słówka 3i4
PH Gramatyka
PH Konswersacje i Rozumienie ze słuchu
Uczę się dla siebie- bo ogromnie mi sie język podoba , więc nie przygotowuję sie do żadnego egzaminu. Więc który z tych programów na początek polecacie ?
Każdy z tych programów wspomaga i trenuje inna sprawność językową. Musisz sama zdecydować w czym jesteś najsłabsza. Zacznij może od PH Gramatyka, potem radziłbym Ci kolejno PH Słownictwo 1,2 i Słownictwo 3,4. Nie możesz zakładać, że na pewno znasz wszystkie słówka ze Słownictwa 1,2, przecież to zbiór 10.000 słówek, ale nie tylko słówek. W tym programie usłyszysz przynajmniej 20.000 zdań przykładowych. Profesor Henry uczy słówek z kontekstami, nie ma klepszej metody nauki słownictwa.
PH Konwersacje i Rozumienie ze słuchu możesz zostawić sobie na sam koniec. Zresztą jeśli solidnie przerobiłaś First Steps (mam na myśli kurs kasetowy) to tę sprawność powinnaś mieć dość dobrze opanowaną. Poza tym nie musisz tego wszystkiego przerabiać kolejno. Po dojściu do pewnego poziomu znajomości gramatyki mozesz równolegle korzystać ze Słownictwa, lub Rozumienie. Oczywiscie kolejne pakiety mozesz kupować co 3-6 miesięcy.

Życzę powodzenia.
Bejotka ma racje - te programy ćwiczą różne elementy języka.

Jeśli mam polecić jakieś programy, to napewno
- całą serie SUPER MEMO WORLD (w tym najnowszy Super Memo UX Fast Track to CAE ; jest też FCE na UX-ie).
- cała seria EuroPlus (również bardzo dobre, ale nie tak jak Supermemo)

Niektórzy chwalą sobie:
- Profesor Henry FCE & CAE (ale ja go nie znam, trudno mi coś powiedzieć na jego temat).

Pozdrawiam, Jerzy
Piszesz o First Steps in English.... Jest też Next Steps in English :)
Ogromnie dziękuję . Miałam wątpliwości jeśli chodzi o Słownictwo poziom 3 i 4 - te przykładowe na stronie wydawnictwa wydawały mi się zbyt trudne , natomiast te z poziomu 1 i 2 - znałam.Teraz już wiem- że jeśli słówka - to poziom 1 i 2 będzie dla mnie OK.
Wiem , że jest Next stpes... - ale mam ochotę na "coś " innego , dlatego wybrałam Profesora :) .