Czy system powtórek w PH jest taki sam jak w SM?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Przeglądając opisy programów do nauki angielskiego SuperMemo i PH natknąłem się na stronke na której było napisane że system powtórek w SuperMemo sprawia że człowiek jest w stanie nauczyć się w miesiąc około 3000 słów. Chciałem się dowiedzieć czy system powtórek w SuperMemo jest taki sam jak w PH? Jeżeli nie to czym te systemy powtórek w obu programach się różnią?
Małe sprostowanie - twierdzenie, że system powtórek w SuperMemo pozwala nauczyć się w miesiąc 3000 słów jest nieporozumieniem. Algorytm powtórek SuperMemo pozwala w ciągu miesiąca przerobić 3000 słów, ale na ich naukę potrzeba znacznie więcej czasu. Zależy to od tego ile powtórek dany student potrzebuje do zapamiętania pojedyńczego słowa. A jest to sprawa indywidualna, przy czym nie każde słowo zapamiętuje się tak samo. O wiele łatwiej jest nam zapamiętać słowa związane z naszą profesją lub hobby.

Program SuperMemo był pierwszym programem na naszym rynku, który wprowadził taki algorytm. Później pojawiło się kilka innych programów z podobnym algorytmem, między innymi Profesor Henry, LANGMaster i FullRecall. Algorytm Rewise z programu LANGMaster był inny. Program FullRecall zawiera algorytm ten sam co SM. Twierdzę to na podstawie tego, że jego autor wspomina Dr Woźniaka, jako współautora. Wydawnictwo Edgard prawdopodobnie ma własny algorytm optymalizacji powtórek, ale istnieje możliwość, że kupiło go od SuperMemo Worldu. Jeśli tak, to jest to tajemnica handlowa.
Bejotko a Twoim zdaniem który z programów ma lepszy system powtórek? PH czy SM? Ja jak dotąd używam PH słownictwo 1,2 i muszę przyznać że nie mam problemów z zapamietaniem słów. To co wchodzi mi do głowy jak narazie z niej nie wylatuje :)
Oba programy mają dwa systemy nauki: system powtórek i właściwy system nauki. System powtórek jest, głęboko wierzę, dużo lepszy w SM. System nauki jest zdecydowanie lepszy w PH. Weź pod uwagę, że w programie PH - Słownictwo, każde słowo występuje w 7 ćwiczeniach i każdemu słowu towarzyszy jeden, często więcej przykładów z nagraniami. W SuperMemo tylko w niektórych bazach powtarzają się słówka w różnych ćwiczeniach. Ale "de gustibus non est disputandum". jak mawiali starożytni Anglicy ;)). Ja doceniając zalety PH wolę SM. Ty masz prawo do innego zdania.
Dziękuję Bejotko za cenne informacje na temat obu programów :) Postanowiłem kontynuować naukę z PH bo to chyba najlepsze rozwiązanie, skoro już zacząłem naukę z tym programem to głupotą byłoby przerywanie i przerzucenie się na SuperMemo. SM potraktuję jako uzupełnienie :)