Profesor Henry 6.0, a powtórki

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Kupiłem dziś Profesora w wersji 6.0 i w związku z tym mam problem. Chcę importować powtórki oraz zakres nauczonego materiału z poprzedniej wersji 5.0. Jednak nie wiem jak, podobno wystarczy przenieść folder \1\ do głównego katalogu, ale program nie widzi mojego profilu.. a zaczynać wszystkiego od początku to bez sensu.

Ktoś przenosił już powtórki? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za takową.
Taka operacja prawdopodobnie nie jest możliwa. Przecież bazy wersji 5.0 i 6.0 różnię się nie tylko ilością, ale również kolejnością i znaczeniem słówek.
Spróbuj otworzyć w PH6.0 bazę z programu PH5.0. Jeśli to się uda, to przerób ja do końca i wtedy przejdź do bazy 6.0.

Jeśli będziesz kupował każdą nową wersję programu, to nawet przy PH99.0 nie będziesz znał więcej niż 100 słówek.

Zasada jest taka: kupujesz najnowszą w danej chwili wersję programu, przerabiasz ja "od deski do deski" i dopiero wtedy kupujesz nową. Oczywiście masz prawo, a nawet obowiązek do danej bazy dodawać nowe słówka i przykłady (które poznajesz na lekcji w szkole lub na kursie).
Bejotka tu chodzi o cos innego... Bynajmniej ja mam podobny problem, wiec go opisze. Baze z Henrego 5.0 przerobilem CALA! A zatem sens przeniesienia postepow nauki do 6.0 jest i to bardzo duzy. Skoro baza 6.0 zawiera slowka z 5.0 plus nowe... to nie ma sensu dla mnie zaczynac bazy 6.0 bez importu postepu w nauce z 5.0. Na przyklad: Przerobilem z 5.0 11 tysiecy slowek... a baza 6.0 ma okolo 14 tysiecy bodajze. Chce wiec by henry 6.0 tylko nowych slowek, a wiec brakujacych 3 tysiecy, bo zaczynanie od poczatku naprawde nie ma sensu. Mam nadzieje, ze dobrze wytlumaczylem. A jesli taka operacja nie jest mozliwa to moze lepiej uczys sie ktoregos z SuperMemo. Jak baza ze SpeedUp ma sie do tej bazy z Henrego 5.0? Wie ktos?
Ok - odpowiadam sam sobie ale moze komus sie przyda:)
Otoz okazuje sie, ku mojej radosci ze taka operacja jest mozliwa! :)
A robimy to tak:
Po zainstalowaniu Henrego 6.0 tworzymy swoj profil uzytkownika, nastepnie przechodzimy do zakladki "ustawienia" (u gory ekranu), a dalej do zakladki "powtorki". Tam natomiast znajdziemy zakladke "importuj powtorki". Po kliknieciu pojawi sie okno z jakiego programu chcemy zaimportowac - wybieramy "wersja 5.0", a nastepnie "znajdz program". Henry 6.0 automatycznie odnajdzie nam program 5.0 na naszym dysku (musimy go na nim miec rzecz jasna;) i wyswietli nam ekranik, w ktorym wybieramy z jakiego konta uzytkownika programu 5.0 mamy chcemy importowac powtorki. Wybieramy swoje konto i ... eureka - nasze postepy w nauce z 5.0 zostaly zaimportowane:-]
Zycze wszystkim przyjemnej nauki. Pozdrawiam
Czy jesteś pewny, że przeniesione do PH 6.0 powtórki będą dotyczyły tych samych słówek, co w 5.0 lub 5.5? Przecież, nowe słówka nie muszą znajdować sie na końcu nowej bazy!
"Jak baza ze SpeedUp ma sie do tej bazy z Henrego 5.0? Wie ktos?

To są dwie zupełnie różne bazy. SuperMemo AudioAdvanced English jest bazą typu American English -> American English z możliwością odczytu polskich znaczeń, bez przykładów zastosowania słówek w zdaniach. Poza tym SM zawiera głownie wyrażania, nie słówka.

Słownictwo PH przeznaczone jest do nauki słówek, dla kogoś, kto zaczyna naukę lub pragnie rozwinąć tylko słownictwo.

SM AA E jest przeznaczone dla osób, które dobrze znają język angielski i pragną go rozwijać z amerykańskim akcentem. Struktura bazy angielskie pytanie - angielska odpowiedź (z możliwością podglądu polskich znaczeń) sprawia, że ten pokiet pozwala uczyc sie myślenia po angielsku.
Powiem szczerze, ze nie znam technicznych szczegolow jak to jest zrobione, ale dziala. Sprawdzilem dokladnie po przeniesieniu. Zrobilem sobie powtorki na dzis najpierw na 5.0 a potem na 6.0 (juz po przeniesieniu) - ich liczba taka sama (akurat dzis 245). I sa to te same slowka. Malo tego - sprawdzilem statystyke powtorek na dni kolejne - ich liczba jest identyczna w 5.0 i 6.0 wiec pewnie beda to te same slowka. Chociaz jest male ale... Po zaimportowaniu powtorek pojawila sie informacja w stylu "niednalezione jednostki - 56" (nie pamietam dokladnie liczby ale byla niewielka) czy jakos tak. Byc moze chodzi o to, ze akurat czesc z 5.0 nie zostala przeniesiona (jakies slowka z 5.0 na przyklad nie znajduja sie w bazie 6.0), ale dla mnie te 56 to niewiele, wiec i tak jestem bardzo zadowolony, ze bede mogl pracowac na nowym 6.0 z zapamietymi postepami nauki z 5.0. Pozdrawiam
Przeniesienie powtórek z Profesora Henry 5.0 do wersji najnowszej 6.0 przebiega bez problemu - historia nauki, powtórki słówek z wersji 5.0 zostały właściwie przeniesione :)
Dzieki za odpowiedz. SpeedUp tez juz zakupilem, wiec czeka na zakonczenie mojej edukacji z Henrym (taki mialem plan). Mysle, ze chyba bedzie to dobre rozwiazanie.
Namawiam Cie jednak do dalszej pracy z PH, ale już ograniczonej tylko do samych powtórek.
Tak wlasnie zamierzam robic, po zakonczeniu nauki wszystkich jednostek z PH - powtorki z PH (nie bedzie ich pewnie dziennie zbyt wiele skoro beda to tylko same powtorki), a do tego nowe slowka ze SpeedUp, bo jak spojrzalem na liczbe slowek w bazie SpeedUP, to podejrzewam, ze bedzie sporo nowych, ktorych nie spotkalem w PH.
Henry nie czyta mi powtorek.

Wszystko sie udalo, wszystkie powtorki przeniesione do wersji 6.0, tak jak pisaliscie. Juz sie pouczylam i wszystko pieknie. Problem polega na tym, ze gdy chcialam przeniesc powtorki do innego komputera, juz mi ich nie czyta. Tak jakby w ogole ich nie bylo. Co zrobic? Pomozcie bo nie moge sie przez to uczyc a czas goni;/
Trochę lakonicznie opisałaś problem. A niby jak miał by je czytać na innym komputerze? Przecież odwołuje się do określonych plików w tym komputerze na którym jest zainstalowany, a nie na jakimś innym. Jak instalujesz program na koleiny komputer to musisz skopiować pliki powtórek do tego komputera. Nazwy użytkowników i katalogów mają się zgadzać. Potem wczytujesz powtórki w ustawieniach. Zapoznaj się z plikiem pomocy.
moze faktycznie nie wyrazilam sie jasno. Chodzi o to ze eksport powtorek z wersji 5.0 zakonczony byl sukcesem. Udalo mi sie uzyskac wszystkie powtorki z wersji poprzednej. Problem pojawil sie, jak skopiowalam pliki "1" i "2" na inny komputer. Teraz w wersji 6.0 znow ich nie odczytuje. Czy moge jakos przenies te powtorki nie robiac po raz kolejny eksportu z wersji 5.0?
Przeczytaj to i opcje pomocy w Henrym.
http://www.jezykiobce.pl/faq.php

Jeśli poprawnie skopiujesz wszystkie dane to powinno być ok. Jeszcze może po imporcie powtórek z 5.0 zrób w 6.0 kilka powtórek po to żeby program zapisał je sobie we właściwym pliku i dopiero potem skopiuj do nowego komputera. Problem może wynikać np. z innych ścieżek do katalogów na nowym kompie.

Nie odczytuje tzn. jak brzmi komunikat? Domyślam się że tak jak napisałem korzystasz z opcji importu powtórek w ustawieniach, bo tak sam z siebie to może nie czytać...
Ewentualnie spróbuj skopiować te powtórki z 5.0 do nowego kompa i je zaimportować w wersji 6.0. W końcu kilka kliknięć to nie problem.
Juz sie rozwiazal problem. Chodzilo o to ze zapomnialam skopiowac pliku "usr.t". Wczesniej tez tego nie robilam, kopiowalam tylko foldery "1" i "2" i dzialalo. Nie wiem czemu teraz nie zadzialalo ale wszystko jest juz w porzadku :)
Dziekuje za pomoc.
Witajcie - może ktoś będzie mógł udzielić mi wskazówek, jak pozbyć się następującego problemu:
Wcześniej korzystałem z programu profesor henry 5.0 - wszystko działało bez problemu - miałem około 5000słówek już nauczonych - dostałem ostatnio pakiet z wersją 6.0 i chciałem zaimportować powtórki - import się udał, jednak nie wiem, jak mogę zrobić sobie kopię powtórek, ponieważ nie mam katalogu oznaczonego cyfrą "1", "2" etc tak jak miałem to w wersji 5.0. Pliku usr.t także nie mogę znaleźć - pomimo braku tego katalogu powtórki są gdzieś zapisywane, bo po uruchomieniu programu ostatnie lekcje są aktualne.

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam serdecznie
poszukaj ja tez nie miałam pliku usr tylko usr.vr czy jakos tak. cos musisz mieć.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę