Profesor Henry 6.0 - problem z otwarciem programu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Od kilku lat ucze sie z programem do j. angielskiego Profesor Henry 6.0
Bazy 1.2 i 3.4 polaczone ze soba, nagrania dzwiekowe zgrane na komputer.
Od jakiegos czasu mam problem z uruchomieniem programu. Gdy klikam na profil uzytkownika baza 'zacina sie' i wyskakuje komunikat 'althought jako mimo, pomimo'is not a valid integer value.
Kiedys mialam podobny problem, odinstalowalam program, zainstalowalam go ponownie dolaczajac jedynie wlasne slowka i nagrania dzwiekowe. Zrezygnowalam z powtorek. Zaczelam uczyc sie z programem od zera. Przez jakies 10 dni bylo OK, a teraz znowu jest to samo,tzn baza nie uruchamia sie.

Dodam, ze wyswietlane slowa'although jako mimo,pomimo' to moja edycja, prawdopodobnie komentarz do slowek w programie, ktore wczoraj dodawalam albo edytowalam te, ktore juz byly w programie.
Jak sie tego pozbyc?

Jeszcze jedno..
Czy edytujecie slowka tuz przed ich uczeniem sie czy po edycji slowek, ktore sa zawarte w programie uruchamiacie program ponownie?
Ostatnio zaczelam takze kopiowac definicje slowek ze slownikow ang-ang i wklejac je do KOMENTARZ. Moze te definicje sa zbyt dlugie? Juz naprawde nie wiem, co moze byc przyczyna tych bledow a chce korzystac z programu jak najszybciej.
Kiedys odinstalowywalam i zainstalowywalam program w innym miejscu na dysku C - nie pomoglo.

Jesli ktos domysla sie, co robie nie tak, albo wie, jak to naprawic prosze o pomoc.
Pozdrawiam wszystkich korzystajacych z programu.
1. Niestety nie wiem jak radzić sobie z takim problemem technicznym. Program jest niedopracowany. Może powinno się oddzielnie nagrać Henrego 1&2 oraz 3&4. Ale to może nie mieć nic wspólnego z tym problemem. To Edgard powinien wiedzieć, na czym polega problem. Polecam wysłać im zrzut z ekranu żeby wiedzieli dokładnie o co dokładnie chodzi i męczyć ich do skutku. Domyślam się, że ta edycja dotyczyła oryginalnej bazy Henrego, a nie twojej własnej. Prawdopodobnie program robi błędy zapisując zmiany w ich oryginalnej bazie. Ja robię sobie własną, jako oddzielną bazę i nie miałem takiego problemu. Ich oryginalnej jeszcze nie edytowałem.
I jeszcze pytanie? Piszesz, że uczysz się z Henrym już od kilku lat. A wersja 6.0 jest od niedawna. Czy czasem nie łączyłaś baz z 5.0 i 6.0? Bo w 5.0 oryginalnej bazy nie dało się edytować. I teraz program może fiksować, bo są różne formaty zapisu. Ale to tylko moje domysły.
Ja na początku miałem problem z przeniesieniem własnej bazy z 5.0 do 6.0 właśnie dlatego, że były inne formaty zapisu i też wyskakiwał jakiś błąd, program 6.0 nawet nie chciał wgrać tej bazy.
Niestety też nie mam zbyt dobrych doświadczeń z pomocą techniczną Edgarda. Części błędów, które im sygnalizowałem po prostu nie potrafią usunąć. A problem z wyświetlaniem znaków ciągnie się już od połowy ubiegłego roku.

2. Ja edytuję słówka (we własnej bazie) zarówno w trybie nauki jak i w trybie edycji. Ale mam inny problem. Przy edycji w trybie nauki program nie zapisuje zmian przy zamykaniu programu. Przypadkiem odkryłem, że trzeba najpierw przejść do trybu edycji i wprowadzić zmianę w dowolnej jednostce np. dodać i odjąć spację i wtedy program zapisuje zmiany. Ale i tak go nie zamykam zanim nie upewnię się, patrząc na ostatniej zmiany pliku w eksploratorze, że plik z bazą został uaktualniony.
Polecam stosować program do backupu (ja używam freeware Cobian backup). Robię sobie w oddzielnym katalogu backup wszystkich zmian zarówno bazy jak i powtórek po każdej sesji nauki. Niestety kiedyś musiałem przeinstalować program zapominając o backupie i straciłem powtórki. A powtarzanie kilku tysięcy jednostek od początku to katastrofa.

3. Oczywiście problem nie polega na tym, co ty robisz nie tak, lecz na tym, dlaczego program jest niedopracowany i nie radzi sobie ze zmianami, które jak autorzy deklarują powinny być możliwe.

4. Pytasz się czy komentarze nie są zbyt długie. W wersji 6.0.2.9 program powinien zmiesić ponad 200 znaków. Zresztą jak by były za długie to by je sobie skrócił tzn. nie dałabyś rady wkleić całości. Więc to inny problem.

5. Co myślisz o ilości wyświetlanych znaków? Czy dla ciebie to nie jest problem, że nie wszystkie się wyświetlają? Nawet jak się uda wkleić maksymalnie ponad 200 to i tak nie wszystkie program jest w stanie wyświetlić. Sprawdź sobie. Jak przeczytasz moje wcześniejsze posty do poznasz moją przygodę z Henrym :)
Przepraszam za pomyłkę w punkcie 4. Ja pisałem o polach "słówko" "zdanie" "znaczenie" "synonimy" "tłumaczenie zdania".
Oczywiście, że pole do komentarza jest zbyt krótkie.

Problem polega na wylądzie interfejsu Henrego. Zbyt długie pola nie mogą być wyświetlane bo program jest tak pomyślany, że każde pole ma chyba ustaloną pozycję. Edgardzie czas na zmiany. Program powinien dawać większe możliwości edycji i dostosowywać pola do zawartości, chociażby tak jak to proponowałem przez boczne "suwaki". A najlepiej jakby tak jak jest to w SM dostosowaywał się do długości tekstu i wielkości ekran. Trzeba się zdecydować czy program ma być bardzo dobrą bazą słówek, czy ma iść w kierunku bardziej wielozadaniowym i oferować różne typy ćwiczeń jak np. Euro. Ale ten pomysł łączenia funkcji jak widać nie jest zbyt trafiony...
Hej!
Problem rozwiazalam sama. Wyrzucilam wszytko z kompa, lacznie z powtorkami.
Zainstalowalam program w pamieci USB (moge go latwo uzywac na laptopie i komp. stacjonarnym). Na razie chodzi. Ostatnio usunelam mu wszytkie zmiany w oryg. bazie poniewaz czasami dopisywalam jakies swoje uwagi w komentarzach.
Na szczescie dziala, ale jak zatnie sie to w przesylam skan ekranu do Edgara.

Program jest oczywiscie oryginalny, dot. wersji 6.0 ale wczesniej wrzucalam powtorki z wersji 5.0 (nameczylam sie, oj, nameczylam..)
A slowka wrzucam do Kategorii Wlasne, poniewaz obawiam sie, ze tworzac nowa wlasna baze, musialabym ja tworzyc zupelnie od poczatku poniewaz raczej nie bede miala podgladu bazy 1.2 i 3.4.

Ad 2 - mam ten sam problem. Czasami program nie zapisuje mi zmian, ktore wprowadzilam do bazy.

Ad 4. Doszlam do wniosku, ze problem powstal w zwiazku z edycja edgarowskiej bazy. Teraz staram sie jej nie ruszac, najwyzej osobno dodaje nowe slowko.

Ad.5 Wyswietlanie znakow pozostawia duzo do zyczenia. Czasami widze tylko polowe zdania i zgaduje prawidlowa odpowiedz.
Druga sprawa to polskie czcionki. Program moglby akceptowac odp. bez polskich znakow np. reka.
Juz nie wspomne o fakcie, ze jak zapomne przelaczyc klawiature na polska to mam 'krzaczki' zamiast polskich znakow. A w innych programach nie zauwazylam tego problemu

To chyba tyle. Program generalnie dobry, ale niedopracowany (niestety).
Pozdrawiam

»

Inne