1. Niestety nie wiem jak radzić sobie z takim problemem technicznym. Program jest niedopracowany. Może powinno się oddzielnie nagrać Henrego 1&2 oraz 3&4. Ale to może nie mieć nic wspólnego z tym problemem. To Edgard powinien wiedzieć, na czym polega problem. Polecam wysłać im zrzut z ekranu żeby wiedzieli dokładnie o co dokładnie chodzi i męczyć ich do skutku. Domyślam się, że ta edycja dotyczyła oryginalnej bazy Henrego, a nie twojej własnej. Prawdopodobnie program robi błędy zapisując zmiany w ich oryginalnej bazie. Ja robię sobie własną, jako oddzielną bazę i nie miałem takiego problemu. Ich oryginalnej jeszcze nie edytowałem.
I jeszcze pytanie? Piszesz, że uczysz się z Henrym już od kilku lat. A wersja 6.0 jest od niedawna. Czy czasem nie łączyłaś baz z 5.0 i 6.0? Bo w 5.0 oryginalnej bazy nie dało się edytować. I teraz program może fiksować, bo są różne formaty zapisu. Ale to tylko moje domysły.
Ja na początku miałem problem z przeniesieniem własnej bazy z 5.0 do 6.0 właśnie dlatego, że były inne formaty zapisu i też wyskakiwał jakiś błąd, program 6.0 nawet nie chciał wgrać tej bazy.
Niestety też nie mam zbyt dobrych doświadczeń z pomocą techniczną Edgarda. Części błędów, które im sygnalizowałem po prostu nie potrafią usunąć. A problem z wyświetlaniem znaków ciągnie się już od połowy ubiegłego roku.
2. Ja edytuję słówka (we własnej bazie) zarówno w trybie nauki jak i w trybie edycji. Ale mam inny problem. Przy edycji w trybie nauki program nie zapisuje zmian przy zamykaniu programu. Przypadkiem odkryłem, że trzeba najpierw przejść do trybu edycji i wprowadzić zmianę w dowolnej jednostce np. dodać i odjąć spację i wtedy program zapisuje zmiany. Ale i tak go nie zamykam zanim nie upewnię się, patrząc na ostatniej zmiany pliku w eksploratorze, że plik z bazą został uaktualniony.
Polecam stosować program do backupu (ja używam freeware Cobian backup). Robię sobie w oddzielnym katalogu backup wszystkich zmian zarówno bazy jak i powtórek po każdej sesji nauki. Niestety kiedyś musiałem przeinstalować program zapominając o backupie i straciłem powtórki. A powtarzanie kilku tysięcy jednostek od początku to katastrofa.
3. Oczywiście problem nie polega na tym, co ty robisz nie tak, lecz na tym, dlaczego program jest niedopracowany i nie radzi sobie ze zmianami, które jak autorzy deklarują powinny być możliwe.
4. Pytasz się czy komentarze nie są zbyt długie. W wersji 6.0.2.9 program powinien zmiesić ponad 200 znaków. Zresztą jak by były za długie to by je sobie skrócił tzn. nie dałabyś rady wkleić całości. Więc to inny problem.
5. Co myślisz o ilości wyświetlanych znaków? Czy dla ciebie to nie jest problem, że nie wszystkie się wyświetlają? Nawet jak się uda wkleić maksymalnie ponad 200 to i tak nie wszystkie program jest w stanie wyświetlić. Sprawdź sobie. Jak przeczytasz moje wcześniejsze posty do poznasz moją przygodę z Henrym :)