Nauka z supermemo

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć,
przez wakacje zamierzam uczyć się angielskiego. Teraz będę chodził do 2 kl LO, trudno mi ocenić na jakim poziomie jest mój angielski. Chciałbym sobie przypomnieć podstawy gramatyki i opanować większy zasób słownictwa Spodobała mi się metoda nauki z Supermemo i teraz mam dylemat. Wybrać kurs No problem+ poziom średni czy Basic English, a gramatyki poduczyć się z innych materiałów np. z tej strony ;).
Basic English to program z bazą podstawowych (ok. 3000) słowek. Ja mam wersję z programem w wersji MSM. Za lepszą bazę uważam "SuperMemo rozmówki angielskie w miesiąc".

"Angielski? No problem!" jest bazą z silnikiem SuperMemo UX, to jest już
Przepraszam, omyłkowo za wcześnie nacisnąłem klawisk Enter, dlatego kontynuuję myśl.

"Angielski? No problem!" jest bazą z silnikiem SuperMemo UX, to jest już elektroniczny multimedialny podręcznik. Jeśli chcesz uczyć się tylko słówek, wybierz "Rozmówki" Lub "Basic English", jeśli chcesz uczyć się języka i trenować wszystkie sprawności, wybierz "No problem!"
Chcę się uczyć również gramatyki, ale nie koniecznie musi być wszystko w jednym programie. Mógłbyś mi doradzić jak było by efektywniej? Zważając na to, że angielskiego uczę się już parę lat, to może gramatyki uczyłbym się oddzielnie.
A co do tych do bazy słówek, to chciałbym jedną - jakąś podstawową, przerobić w wakacje a później zacząć jakąś bardziej zaawansowaną np. speed up, więc dobrze by było jakby były ze sobą spójne.
Dzięki za porady.
Na sronie supermemo.net macie za darmo gramatykę. Wyd. Edgard też ma płytkę z gramatyką. Ja uparcie polecam każdemu "English Grammar in Use" Raymonda Murphy, Cambridge. Też ma dodatkowe ćwiczenia na płycie. To moja ulubiona. Naprawdę fajnie, dobrze napisana.
Do gramatyki polecam program Edgarda "Profesor Henry - Gramatyka" i Audioebook Elżbiety Żółtak "Angielski dla leniwych 2".

Jeśli chodzi o słówka to powtarzam "SuperMemo Rozmówki Angielskie w miesiąc są lepsze od "Basic English". Jak zdasz maturę i zdobędziesz CPE będziesz mógł "myśleć o "Extreme English" (zawiera Speedup! i Proficiency!). Weź jednak pod uwagę, że to jest materiał na 10 lat nauki (4 na wprowadzenie wszystkich słówek i 6 na powtórki).
Teraz na stronie supermemo są tylko "Mobilne rozmówki angielskie" to to samo co "Rozmówki angielskie w miesiąc" ?

Tak się zastanawiam jeszcze nad 2 sprawami. Czy te rozmówki nie są 'zbyt podstawowe' jak na 6 lat nauki? Czy zakres słownictwa jest porównywalny z Basic English?
Czy patrzyłeś na stronę supermemo.net, czy supermemo.pl?
Widziałeś to:
http://www.supermemo.net.pl/course/english_grammar_new

http://www.supermemo.net.pl/course/basic_english_en
"Kurs zawiera prawie 3 000 słów i zdań wyselekcjonowanych spośród najczęściej używanego słownictwa angielskiego, zilustrowanych nagraniami wykonanymi przez doświadczonych lektorów amerykańskich."
Mobilne rozmówki to raczej nie to samo.
Po za tym nie wiem co rozumiesz przez "Teraz na stronie supermemo są tylko "Mobilne rozmówki angielskie"..."

http://www.supermemo.pl/kursy_supermemo

Trudno ocenić co ty umiesz po 6 latach nauki. Niektórzy po tylu latach to już mają co najmniej zdany FCE.
Może ściągnij sobie darmową wersję SM UX i zacznij robić solidną powtórkę z materiałów, z których już korzystałeś robiąc własną bazę, w oparciu również o nowe materiały np. podcasty. Do tego po tylu latach nauki powinieneś już znać wystarczająco dużo słownictwa żeby korzystać z bardziej zaawansowanych baz niż basic. Nie mniej jeśli masz zaległości to powinieneś je nadrobić.
No właśnie już sobie stworzyłem własną bazę, mam niecały 1000 słówek na razie.

Co do tego, że są tylko mobilne rozmówki, miałem na myśli, że nie ma "Angielskich rozmówek w miesiąc", byłem na tych 2óch stronach co mi podałeś. Sorry może napisałem trochę chaotycznie ;).
Wydaje i się, że 'Mobilne rozmówki" są na "Mobilne komputery". "Rozmówki w miesiąc" na płytach CD, sprzedawane były również w kioskach. Szukaj w księgarniach komputerowych i Empikach. Spróbuj też poszukać na allegro.
Jeśli chodzi o słownictwo, to w rozmówkach jest lepsze i bardziej potrzebne, poza tym są tam również przykładowe zdania, dzięki którym możesz ułożyć kilkaset dialogów.

Basic English warto tylko kupować w pakiecie Extreme English i uczyć sie z nich jak juz wcześniej pisałem. Poszukaj.
bejotka i axel33 wielkie dzięki za pomoc, bardzo mi pomogliście ;)
Nie chcę zakładać drugiego tematu.
Teraz jak zaczął się nowy rok szkolny, chciałbym prowadzić swoja bazę słówek niemieckich i nie wiem jak wpisywać niemieckie znaki.
Korzystam z Supermemo UX
A nie działają Ci skróty klawiaturowe albo kopiuj-wklej?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Redakcja

»

Pomoc językowa - tłumaczenia