profesor henry ile słówek

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Mam zamiar uczyć się z 3 programów: profesor henry, klaus i pedro.
Ile słówek dziennie na początek sobie ustawić z tych programów, żeby nie było za dużo? Czy mogę sobie zmieniać ilość słówek w trakcie nauki, że jak np. za dużo sobie wybiorę, to będę musiał od początku zaczynać, czy będę mógł zmienić ilość słówek i powtórek? Słówka z angielskiego i hiszpańskiego dość łatwo mi wchodzą, gorzej z niemieckim, szczególnie der die das, ein eine. Ja myślałem, żeby sobie wybrać kolejno 3[tel]słówek dziennie. Nie za dużo?
Codziennie możesz uczyć się innej liczby słówek (nie ustawia się na stałe) - więc jeśli okaże się, że powtórek jest za dużo, to będziesz mógł zmniejszyć liczbę nowych słówek. Nie można natomiast "obciąć" liczby powtórek. W związku z tym zalecałabym rozpoczęcie od małej liczby, np. 30 słówek dziennie (łącznie we wszystkich programach). Poza tym przypilnowałabym, by wybierać w różnych językach słówka z różnych zakresów tematycznych. W ogóle jestem raczej zwolenniczką używania tylko jednego "Profesora" naraz (mimo że w szczytowym okresie też używałam trzech) - to ogranicza mylenie się języków.
Tawananna ma rację, ja też zawsze zalecam początkującyn i sredniozzawansowanym naukę nie więcej niż 30 słówek dziennie.

Warto jednak podkreślić, że PH uczy słówek w 6 czy 7 (zależnie od wersji) ćwiczeniach. Należy wykonywać wszystkie te ćwiczenia.
>Warto jednak podkreślić, że PH uczy słówek w 6 czy 7 (zależnie od
>wersji) ćwiczeniach. Należy wykonywać wszystkie te ćwiczenia.

Ja jestem akurat z tych mało ortodoksyjnych użytkowników :), i przyznam szczerze, że korzystam tylko z dwóch rodzajów ćwiczeń: wpisywania wyrazu ze słuchu i tłumaczenia z polskiego z wpisywaniem. Próbowałam innych ćwiczeń i z różnych powodów mi nie odpowiadały; irytowały mnie zwłaszcza te, w których wybierało się odpowiedź spośród bodaj czterech.

Czy to dobry sposób? Nie wiem, w każdym razie w moim przypadku okazał się najlepszym rozwiązaniem.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie