Super Memcio-wrażenia i pytania

Temat przeniesiony do archwium.
Hej Hej :P
No właśnie zakupiłam dziś super memcia-speed upa:) I chcę się podzielić moimi wrażonkami.No więc..
Zakupiłam go w empiku i kosztował 59.99-(nie ładnie ze strony empiku-bo miał kosztować równe 59).Od razu gdy tylko przejechałam do domku rozpakowałam te wielkie pudełko(a tak na marginesie to pudełko w stosunku do płytki jest chyba za dużżże).Zaskoczona byłam jak facet z empika przyniósł mi takie dużże pudło-mysłalam że te super memcio jest zapakowane w coś rozmiarów zeszytu a nie pudła wn rozmiarze a4!No i gdy rozpakowałam te pudlo od razu zaczęłam czaytać instrukcyję-za dużo wrażeń chyba bo nie mogłam sie skupić za bardzoo.Ale bez problemu zainstalowałam memcia.Nawet nauczyłam się już paru słowek-np.wodopój=waterhole czy kretowisko=mole-hill.programik jest spoko.Ale mam problemosa małego-nie da się głosu native speakera odtworzyć!!Czy ktoś wie co zrobić by słyszeć jak się wymawia słowko?Bo u mnie nie da się!Mam nadzieje ze ktos odpisze i pomoże Zośce kurde!Pozdrowionka dla wszystkich maniaków memcia;)
cześć:)
cieszę się, ze prgram jak na razie odpowiada Twoim oczekiwaniom:)
co do prblemów z głosem, to nie jestem niestety ekspertem, u mnie wszystko działa.
ale chyba sporo osób ma właśnie z tym prblem w supermemo, może Ci ktoś pomoże, jeśli nie, spróbuj poszukać jakiejś rady
tu: http://www.supermemo.net/index1.php?op=0&did=36
i tutaj: http://www.supermemo.net/index1.php?op=0&did=35

pozdrawiam:)
Zośka, a masz dwie CD. u mnie głos jest przy tej nr 2 :)) pierwsza jest chyba instalacyjna..

spróbuj z druga!
Kesar!Kurdeee..rzeczywisciee!Na drugiej głos jest normalnie!To ja nic już nie wiem..Na pierwszej glosu nie ma a na drugiej jest.Kesar a ty znalazles jakis sposob by był glosik także na pierwszej płytce?pozdrofffka
Aha!A może druga płyta to jest taka sama jak ta pierwsza>?Bo zauwazyłam że na drugiej plytcce słówka się powtarzają z pierwszej płytki np.kaczątko=duckling.
o kurde jeszcze coś chcialam zapytać-a macie transkrypcje fonetyczną?-bo gdzies mi się o uszy obiło że coś takiego istnieje w memciu-a ja jej nie mam.Ktoś wie jak ją uruchomic?
Trzeba kliknąć w ikonkę na pasku narzędzi, będąc w trybie "podstawowy". Przechodzi się do niego kombinacją klawiszy Alt Ctrl F12.
Dzieki Jacuś.A jak z tymi płytkami?Czy dwie są takie same?
pierwsza służy do instalacji. na drugiej nagrana jest baza słówek. Tak mi się przynajmniej wydaję, bo jak włączam supermemo to wyskakuje komunikat, żeby włożyć tą drugą płytę i wtedy wszystko działa.
Pozdrawiam:)
No tak!!!Rzeczywiście masz rację Gajka-tak jest jak mówisz.PApa
dodam jeszcze, ze ta transkrypcja to taka troche śmieszna jest :))

zośka - a z tymi płytami to tak jak gajka napisała, obie to to samo, z tym ze na drugiej tylko jest głos. I pewno po uruchominiu miałas informacje - włóż CD2. Miałaś? (btw - ja najpierw pomyslałam, a po co od razu druga, ja chcę po kolei... madra jestem, nie???... lat mam już troszkę na koncie... HIHI :))))

miłej nauki wszystkim

chemia juz wykasowana - jeszcze mnie informatyla denerwuje, bo komputery to nie moje cup of team, ale zosatwie, moze cos tam w główce zostanie

ZOSKA< GAJKA< JACEK< AMUSED - A znacie może jeszcze jakieś fajne inne programy, na poziomie zaawansowanym (proficiency)????
cup of tea - miało być oczywiście :)
Sporo osób chwali Prof. Henry Słownictwo, ale to nie jest poziom proficiency. Wydaje mi się, że przerobienie Super Memo Speed up i Proficiency powinno być wystarczającym wyzwaniem :)) To przecież co najmniej 6 lat intensywnej nauki...
Może nie program, ale ja uważam, że do nauki na poziomie zaawansowanym bardzo dobre są te listeningi z tekstami ze strony bbc.
Można słuchać, słuchać i czytać, czytać - tematów dużo:))
czesc kurde wszystkim!!!Kesar ja tak samo myślalam jak ty co do tego włozenia drugiej płyty(więc nie jestes sama!).Ale już teraz mi wszystko chodzi.Nie wiem tylko jak można zmienic kategorie słowek i czy jak wykasuje niektore kategorie to one zostaną wykasowane na stałę?A w ogóle to..jak zaznaczam ze jakies słowko umiem na"brawo"to ono już nigdy w zyciu nie pojawi sie na moim ekranie?
Wiecie co kurde?My chyba musimy zorganizować jakieś spotkanko i pogadamy przy kawce o super memciu:) pozdroffka
Żadne słówko nie wypada na zawsze, chyba że się je wykasuje - wtedy nie bierze udziału w cyklu uczenia się. Słowa ocenione na "brawo" i tak się będą pojawiać, ale w dłuższych odstępach czasu. Kiedyś bazie, którą sam napisałem do super memo, po kilku (a może kilkunastu) ocenach "brawo" następną powtórkę dostałem za kilkanaście lat:) Każde słówko można przywrócić do regularnego cyklu. Nic w SuperMemo nie ginie:)
to pierwiastki przepadły bezpowrotnie :)) ale jakos mi nie żal :)))

zośkaaa - to byłby niezły pomysł, spotkac się i pogadać (moze i po angielsku:), ale pewnie każdy z innej cześci kraju, zagoniony, zostaje więc ang.pl :)) (btw - ja z gór, a Wy?)

a czy w tym speed up-ie słowa sa naprawdę trudne??? bo tu czasami (w proficiencu) to jak sprawdze tłumaczenie, ręce opadają - nie za bardzo wiem o co chodzi po polsku...

prof Henry kiedys miałam, ale rzeczywiście, poziom jest niższy

zabieram sie za chwile za kolejną porcję słówek :))

pozdrawiam
Ależ skąd, ta chemia nie przepadła! :) Słówka ze Speed Up są najbardziej pożyteczne, zakładając oczywiście, że już umiemy słowa z poziomu podstawowego (2[tel]). Te 20 tys. słów ze Speed Up to jest to, czego najbardziej potrzeba, aby płynnie mówić i pisać. Proficiency jak widać wpada w lekką przesadę - nazwy ziół, reakcji chemicznych itp. przydadzą się tylko nielicznym. Jeśli ktoś nie przerobił Speed Up i wziął się za Proficiency, to moim skormnym zdaniem popełnił błąd. No, ale to tylko moja własna opinia :)
nie wiem na jakim poziomie jest ten speed up (ale zośka pisała w innym miejscu za na średnio zaawansowanym/advanced), tak więc to chyba nie dla mnie. Z proficiency znam trochę słów, tych 'normalnych'. A program kupiłam, żeby nie zapominac... bo minęło już troche czasu od momentu gdy skończyłam studia.

jestescie moze po st, jezykowych? Co robicie, zeby jak juz napisalam, nie zapominac i wciaz sie uczyć???
POSŁUCHAJCIE KONIECZNIE (JESLI JESZCZE TEGO NIE ZROBILIŚCIE) W TREŚCI - SOME OF ADVANCED ENGLISH CONTRIBUTORS - (i dalsze rowzinięcia) - texts, translations,...
- graphics
- sound
- special thanks

konieczni z głośnikiem, ale się uśmiałam w niektórych momentach :))))
W Speed up jest wiele ciekawych słów, które mogą zaskoczyć nawet osoby po studiach. A co robić by utrzymywać wiedzę? Czytać, bawić się Super Memo, tłumaczyć z TV i mieć wymagających uczniów/studentów, którzy nieraz potrafią dać w kość :)
Kesar kurde!Ja też z gór!!!nO to kiedy kurde robimy spoktanko:)?
Jacek widzę ,że się orientujesz..Powiedz mi jak przejsc do innej kategorii slowek?
zoska, to moje [gg]
powiem ci o memo (jak wybierac kategorie i inne)
Coś nam się wątek kończy... :) Może ktoś podniesie jakiś interesujący temat?:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa