Witam, studiowalam fil ang w poznaniu, potem przenioslam sie do lodzi bo juz nie znioslam tyranstwa tamtejszych wladz - otoz w lodzi sprawa wyglada tak: od trzeciego roku wybierasz specjalizacje, jest ich wiele do wyboru, 2 z nich to przeklad literacki i translatoryka ogolna, ja wybralam to drugie, w sklad czego wchodza 3 obowiazkowe przedmioty: oral translation (symulatniczne, konsekutywne, itp), written translation (teksty zwykle jak i techniczne w obie strony) i english for special purposes/przeklad jezyka fachowego - wszystkie 3 przedmioty sa prowadzone przez bardzo fajnych wykladowcow, ale jest bardzo duzo roboty zwlaszcza na 3 roku, wlasnie ta specjalizacja daje najbardziej w kosc. przeklad literacki to tlumaczenie poezji, fragmentow powiesci, scenariuszy filmowych (rzadko!). w kazdym razie na 5 roku po skonczeniu ogolnej dostaje sie papier specjalizacyjny, masz dokument ze konczysz studia ze specjalizacja tlumaczeniowa. a co do bloku metodycznego to u nas w lodzi jest to blok opcjonalny, ja na przyklad nie bylam na ani jednych zajeciach z metoyki bo mnie uczenie nie interesuje.
studiowanie w lodzi polecam bo studiujac tu czujesz ze jestes studentem i mlodym czlowiekiem, i to ze wyjdziesz sobie sie w weekend pobawic nie znaczy ze nie zaliczysz 3 kol w nastepnym tygodniu tak jak to bylo na przylad w poznaniu, tu sie studiuje i normalnie zyje, i jest sie gdzie bawic:) polecam. pozdrawiam.