Etnolingwistyka w Poznaniu

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś tam studiuje i mógłby się podzielić opinią? jakie języki można wybrać? I czy uczą tam 2 czy 3 języków? Czy te studia mają perspektywy? Napiszcie wszystko co wiecie. dzięki
Uczysz się min. dwóch języków:
- zaawansowany (angielski lub niemiecki, zdarzało się, że był też francuski)
- specjalizacyjny (5 języków do wyboru, co roku inny komplet, niektóre się powtarzają. Rok temu był hiszpański, francuski, rosyjski, khmerski, indonezyjski; dwa lata temu: suahili, japoński, chiński, nowoperski, arabski; w tym roku ma podobno być hiszpański, japoński, chiński, może szwedzki (ale te informacje mogą się zmienić).
Jeśli masz ochotę i czas, możesz chodzić na zajęcia także z innych języków (dowolne w ramach Instytutu Językoznawstwa), trzeba tylko uzyskać zgodę prowadzącego zajęcia (raczej bezproblemowe).

>Czy te studia mają
>perspektywy?
Mam nadzieję, że tak :).

Wpisz do wyszukiwarki na forum "etnolingwistyka" i "etno", znajdziesz więcej informacji.
dzieki za informacje:)
Nie ma za co :). Gdybyś chciał wiedzieć coś jeszcze, pisz :).
Ja też mam pytanie w związku z etnolingwistyką, dotyczące egzaminu wstępnego - z gramatyki języka polskiego! W liceum czegoś takiego się już nie uczymy, stąd moje pytanie, z czego albo jak należałoby się przygotować? Może ktoś mógłby polecić jakieś książki??? Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Polecam "Leksykon nauki o języku" Podlawska, Płóciennik. Są tam właściwie wszystkie ważniejsze informacje, a nawet trochę więcej ;). Poza tym warto poszukać zeszytów z czasów, kiedy ćwiczyło się rozbiór logiczny zdania (czyli prawdopodobnie z podstawówki ;)).
a co to jest logiczny rozbiór zdania :] tzn. co oni beda kazali robic, dadza jakies zdanie i trzeba mowic ze to jest przydawka itp itd??
No jedyne co lubilam w lekcjach jezyka polskiego (nienawidze polskiego bo wszystkie piec moich nauczycielek bylo do kitu) to gramatyka ale w liceum juz jej nie ma :((((
tak mowisz dobrze;]jest jakies zdanieo okresla sie najpier podmiot i orzeczenie;] a dalej juz przydawki dopelnienia itp;]to co sie robilo w podstawowce:P
I jeszcze jedno. Skąd masz te "przecieki" jakie jezyki beda w tym roku :>??
Rozmawiałam na GG z dziewczyną, która chce zdawać na etno. Podobno takie języki podano na drzwiach otwartych.
a czy cos jeszcze ciekawego mowili na dniach otwartych bo nikt nie zechciał podzielic sie tym z nami na forum??
Hmm, taka zorientowana to nie jest :). Poza tym przedstawiano zasady rekrutacji, ale żadnych nowości chyba nie było (rozmowa z polskiego dla najlepszych nowych maturzystów).
(rozmowa z polskiego
>dla najlepszych nowych maturzystów).

A ilu???
hmmm tak sobie mysle ze chyba nie warto gnac 500 km na te etnolingwistyke zwlaszcza jak moga mnie jeszcze tak zalatwic ze do wyboru beda same kosmiczne jezyki... znam dosyc dobrze angielski ucze sie francuskiego i niemieckiego ale jeszcze dluga droga przede mna z tych dwoch .. najbardziej podoba mi sie francuski ale jak wiadomo wszedzie na romanska wymagaja dobrej znajomosci tego jezyka wiec.. kicha nie wiem juz co robic z tymi studiami .. chce kiedys wyjechac do Francji wiec tak czy siak jezyka sie musze nauczyc i w Polsce przynajmneij licencjata zrobic.. eh
hmm a sa jakies szanse ze bedzie francuski w tym roku? czy to taka czarna masa ktorej nikt zidentyfikowac nie moze??:P
>A ilu???

Nie pamiętam, ale na pewno jest ta liczba na stronie UAM w syllabusie o rekrutacji.
Hmm, to zależy tylko od Ciebie (to, czy chcesz studiować tak daleko od domu). Jedno wybierają najbliższą uczelnię (tak ja wybrałam), inni od razu zakładają, że chcą studiować na drugim końcu Polski - co kto lubi :).

Nie mam pojęcia, czy będzie francuski, i myślę, że oni też tego jeszcze nie wiedzą ;). Najlepiej IMHO złożyć papiery i tu, i gdzieś indziej - sądzę, że komplet języków powinien być znany w wakacje, gdy będą wyniki rekrutacji - można się wtedy nim kierować przy podejmowaniu decyzji, jeśli dostaniesz się w parę miejsc. (Choć zawsze może się chyba coś zmienić w ostatniej chwili :/)
Wiesz, czytajac to co napisales trudno mi dojsc dlaczego w ogole etnolingwistyka przyszla ci do glowy, skoro 'podoba' ci sie francuski, a reszta to 'jakies kosmiczne jezyki'. To naprawde kierunek raczej nie dla ciebie, nawet jesli francuski bedzie, to i tak bedziesz rozczarowany - poszukaj na romanistykach i popytaj o kursy jezykowe.
Ja wybieram sie na drugi koniec Polski:]
Rzeczywiscie na stronie UAM pisze ze dla 150 najlepszych :]
hehe dzieki za pomoc ja mysle ze ta etnolingwistyke sobie odpuszcze chce isc do kraka poza tym interesuje mnie tez fotografia infa wiec dam sobie rade po prostu nie wiem co wybrac hehe
Jak bardzo zle jest z Twoim francuskim? Moze pokusilbys sie o romanistyke na AP (mozliwosc licencjatu)? Trudno jest mi oceniac, bo moj francuski jest dosc zaawansowany, ale uwazam, ze na AP jest nieprzyzwoicie latwo sie dostac (z odwolania, bo wiekszosc to traktuje jako zapas). Jeszcze latwiej jest do kolegiow jezykowych, np. w Sosnowcu - na stronce maja nawet taki minitescik, ktory stwierdza, czy masz szanse sie dostac czy nie ;) Acha, nie wiem, czy na AP nie ma romanistyki zaocznej - jak wiadomo na zaocznych jest jeszcze latwiej.
hmm kolegium:P jami hehe a jaka tam jest stronka? a na AP sa licencjaty z jezykow? bo na stronie same mgr widze.. hmmm
Nie pamietam strony - wpisz NKJO Sosnowiec i wygooglooj :) A na AP sa 5-letnie magisterskie z mozliwoscia licencjatu. W tym roku by sie dostac wystarczylo tylko zdac rozmowe kwalifikacyjna - z tego co mi mowili znajomi - cos a la ustna maturka (podstawowa) czyli wystarczylo zrobic gramatyke (mowa zalezna, tryby warunkowe, rodzajniki i tym podobne podstawy)
Piszesz, ze Krakow i ze znasz niezle angielski. Moze warto byloby sie pokusic o ktoras z romanskich filologii na UJ (wloska, hiszpanska, portugalska). Tam przez 4,5 roku masz lektorat z w II jezyka romanskiego - przewaznie na naprawde wysokim poziomie. No a egzaminy mozesz zdawac z angola :)
Do Krakowa sie dostajesz jak placisz, szczegolnie z odwolania - wiem, bo tam zdawalam w tym roku na AP;)
No nie, ten test na NKJO w Sosnowcu z Frencza jest niezły. Mam wszystko dobrze. To jest paranoja. Przecież tam można iść po roku nauki. C'est... bon film. I co tu wstawić une, un, la. Tragedia.Ciekawe, czy z angielskiego też jest tak wesoło:)
hmm no zastanawiam sie czy ta jedna z filologii romanskich to nie jest dobry pomysl tyle ze tam jest duzo chetnych no ale to niewazne wazne ze jest test z jakis lektur ? ale gdzie te lektury podadza? zdawal ktos kiedys cos takiego?
Witam,jestem na 1 roku w Kolegium Nauczycielskim(j.francuski) bardzo mi sie podoba,tylko,ze j.angielski(ktory znalem[bo nie uzywalem go przez 6miechow] naprawde dobrze) jest na poziomie podstawowym i szkoda mi go:)Dlatego chcialbym zdawac na lingwistyke,gdzie bedzie fra. z ang.ZNadzie gdzies wydzialy gdzie te 2 jezyki sa razem????????
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa