lingwistyka stosowana w WSE w Krakowie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 54
poprzednia |
Hej znacie te szkole? co mozecie o niej powiedizec? lingwistyka stosowana to chyba ich nowy kierunek. czy wie ktos jaki jest w ogole tam poziom? czy to nie kolejna prywatna szkolka?
halo halo czy nikt nic nie wie? czy nikogo to nie obchodzi?:P
własnie; wie ktos coś na ten temat??:>
ja wiem tylko co chcecie wiedziec:D
Witam! Ja studiuje socjologie na WSE im. ks J.Tischnera w Krakowie, wiec moge tylko powiedziec, ze szkola stwarza idealne warunki do nauki. Poziom jest rzeczywiscie wysoki, a to ze wzgledu na wysoko postawiona studentom poprzeczke juz na samym poczatku utworzenia Szkoly. Co do lingwistyki - rekrutacja dopiero sie rozpocznie, bedzie to pierwszy semestr (od pazdziernika 2005) tego kierunku u nas. Wielu z nas zastanawia sie juz teraz, czy nie rozpoczac go jako drugiego.

Zaprszam do naszego Dzialu Promocji po wiecej informacji oraz na strone www.wse.krakow.pl. Mozna tez skontaktowac sie ze mna, nr [gg]
Dodam jeszcze, ze nie jest "to kolejna prywatna szkolka". Moge zapewnic, ze tak nie jest - Szkola burzy polski kanon prywatnych zakladow produkcji magistrow :)
składał już tam ktoś podanie??może wiecie jak ma wyglądać ten cały konkurs o stypendia?
a czy może ktos pisał dzis egzamin z angielskiego "indeks dla najlepszych" ? i jka wrażenia?
Wybieram sie na lingwistyke stosowana do Krakowa, jednak nie posiadam nawet podstawowych informacji na temat rekrutacji... A wlasnie na dostaniu sie TAM najbardziej mi zalezy. Czy wie ktos moze jaki jest limit miejsc na ten kierunek na rok akademicki 2005/2006? Bylabym bardzo wdzieczna za informacje;) Pozdro;)
ehhh ludzie ludzie....www.wse.krakow.pl z tego co wiem tylko tam w Krakowie jest lingwistyka.
LINGWISTYKA STOSOWANA
Studia dzienne
* Nowa matura
Kandydaci, którzy zdawali nową maturę z języka angielskiego (pisemna, poziom rozszerzony) – przyjmowani są na podstawie świadectw
Kandydaci, którzy zdawali nową maturę z języka angielskiego(pisemna,poziom podstawowy) lub innego języka – rozmowa kwalifikacyjna
* Stara matura – kandydaci przyjmowani są na podstawie rozmowy kwalifikacyjnej.
* Z pominięciem procedury kwalifikacyjnej (decyduje kolejność zgłoszeń) przyjmowane są:
osoby, które w tym roku zdały egzaminy wstępne na uczelnie państwowe (filologia angielska, lingwistyka)
laureaci szczebla wojewódzkiego oraz laureaci i finaliści szczebla centralnego olimpiady z języka angielskiego,
posiadacze dyplomów językowych: First Cambridge Certificate [FC], Certificate in Advanced English [CAE], Certificate of Proficiency in English [CPE] oraz Test of English as a Foreign Language [TOEFL]
PUNKTACJA
Punktacja w konkursie świadectw:
W konkursie świadectw pod uwagę brane są wyniki, jakie kandydat uzyskał na maturze pisemnej. Punktowane są trzy przedmioty:
1) język polski
2) język obcy
3) wybrany przedmiot.
Punktacja:
poziom podstawowy: 1%= 1 pkt
poziom rozszerzony: 1%= 2 pkt
SYSTEM PREFERENCYJNY
Jeśli kandydat wybrał na maturze więcej niż jeden przedmiot (np. zdawał maturę z historii i WOSu), pod uwagę brany jest wynik z tego przedmiotu, który zapewnia kandydatowi lepszą punktację.
Jeśli kandydat zdawał maturę na poziomie rozszerzonym, jej wynik jest brany pod uwagę pod warunkiem, że zapewnia on kandydatowi lepszą punktację.
Punktacja na rozmowie kwalifikacyjnej:
Maksymalna liczba punktów, którą może zdobyć kandydat wynosi 60 pkt.
płata rekrutacyjna: 200 zł (nie jest wliczana w czesne).

Opłatę rekrutacyjną należy wpłacać na konto:
Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera,
Bank Śląski SA o/Kraków
nr 11 1[tel]
z dopiskiem OPŁATA REKRUTACYJNA.

Czesne na studiach DZIENNYCH
czesne za semestr 3000 zł
pozdrawiam
hej czy ktos sie moze orietuje kiedy bedzie rozmowa kwalifikacyjna na kierunek lingwistyka w WSE w Krakowie???prosze o info zalezy mi na czasie...
Nie chce krytykowac bo nie znam tej szkoly ale...wydaje mi sei ze poziom lingwistyki tam jest po porstu do dupy. Popatrzcie sobie na rozne uniwerki w Polsce, wszedzie aby dostac sie na lingwistyke stosowana trzeba zdawac dwa jezyki na poziomie rozszerzonym (mowie o nowej maturze) lub egzamin z dwoch jezykow (dla starej matury). A tutaj wystarczy FCE...Dla porownania powiem ze na niektore uniwerki nawet ludzie z CPE nie dostali sie na lingwistyke.
Kolejna rzecz to to, ze drugi jezyk jest prowadzony na kilku poziomach - od podstawowego do srednio zaawansowanego. Wybaczcie, ale zeby nauczyc sie dwoch jezykow - jednego super i drugiego do srednio zaawansowanego nie trzeba isc na studia...Chociaz oczywiscie takich rzeczy jak gramatyka opisowa i inne cuda trudno sie nauczyc samemu, niemniej jednak uwazam, ze w porownaniu z uniwerkami gdzie po lingwisyce znaja dwa jezyki BIEGLE i dodatkowo jeden na poziomie zaawanzoswanym, WSE wypada blado

Taka jest moja opinia, ale zaznaczam ze bazuje tylko i wylacznie na inforamcjach przeczytanych na stronei WSE. Sama chcialabym studiowac lingwistyke w Krakowie jednak sadze ze jednak sobei odpuszcze, wiecej chyba naucze sie sama...
Aha jeszcze jedno - nie chodzcie do punktu ksero w WSE - chamstwo pracujacych tam ludzi przechodzi wszelkie granice.
ja ide tam na lingwistyke, bralam udzial w tym konkursie gra o staż i mam 50% stypendium na pierwszy rok, jak bedzie kiepsko to najwyzej sie przeniose ale wydaje mi sie ze to beda super studia na super uczelni :-))) pozdrawiam wszystkich stypendystów:-))))
Miejmy nadzieje, ze tak bedzie:) Nie zapomnij podzielic sie wrazeniami jak juz trochę tam postudiujesz:)
Odświeżam temat:)
Studenci pochwalcie się wrażeniami.
Pozdrowionka
tez chetnie bym się czegoś dowiedziała:

np.na jakim poziomie jest ten Use of English, ktory trzeba napisac gdy chce się ubiegać o zniżkę na studia??

pozdrawiam:)
¿No hay nadie?
Hm... Nikogo to nie interesuje, na razie zapisałam się na 1 etap konkursu o 100% i jade w sobote do Krakowa;D zauważyłam wczoraj że zmienili troche zasady gry, ale co tam;)
jakby ktoś byl zainteresowany tematem to wiecei co robic, bo tak to wychodzi troche jakbym sama do siebie gadala;]
Na czym dokładnie polega pierwszy etap konkursu?
Egzamin pisemny Use of English na poziomie matury rozszerzonej i trwa ok 1,5 godz
Ja się wybieram w tym roku na studia do tej uczielni i z tego, co słyszałam, to jest ona jedną z najbardziej cenionych szkół prywatnych w kraju. Jeste ponoć tak samo ceniona jak UJ. I poziom jest taki sam jak na UJ - tak przynajmniej móiwła pewna studentka tej szkoły, która jednak potem zrezygnowała ze studiów na tej uczelni, by kontynuować naukę na UJ, ale tylko dlatego tak zrobiła, że na UJ nie musiała płacić czesnego. Stwierdziła, ze skoro poziom na WSE i UJ jest identyczny, to pójdzie tam, gdzie nie trzeba płacić.
I mam małą prośbę :) chciałabym się z kimś zaznajomić, kto studiuje na WSE w Krakowie :) jestem z malutkiego miasteczka i jeśli dostanę się do Krakowa, to ciężko mi bedzie na początku poradzić sobie w nowym, o wiele więskzym otoczeniu :) a tak to miałabym kogoś, na kogo mogłabym liczyć :)
Espionage! Jestem studentką lingwistyki na WSE i możesz na mnie liczyć w Krku od września ;) Możemy się wymienić mailami itd. Chętnie odpowiem też na Wasze pytania o WSE :) Pozdrawiam i miłych wakacji wszystkim!
Arwen5, dziękuję ci serdecznie :* podam w takim razie swój e-mail, pisz jak chcesz :) [email]
Espionage, powiedz mi proszę, nie wiesz może jaką średnia miała twoja koleżanka, która przeniosła się nie UJ, oraz jakie warunki musiała spełnic żeby się tam przenieść. Sama o tym myslę, podobnie jak twoja koleżanka z powodów finansowych, niestety ;( Odp. proszę
Oj, niestety nie wiem :( bo to nie moja znajoma, ja tej dziewczyny wogóle na oczy nie widziałam. To moja ciocia mi o niej powiedziała, kiedy robiła tzw. wywiad środowiskowy na temat WSE. Jak tylko od cioci się coś dowiem to dam znać :) ale z tego co wiem, na UJ w tym roku nie było trudno się dostać, najlepszym przykkładem jest to, że kilka osób z mojego miasta, które nie popisały się na maturze, to tam się dostało. Nie wiem zupełnie jakim cudem...
Nie mozna przeniesc sie ze studiow platnych na bezplatne. Trzebazdac egzamin wstepny i na nie sie dostac!
Victoria -> info dla ciebie: MOŻna przenieść sie z uczelni prywatnej na państwową. Oto, co jest napisane W REGULAMINIE STUDIóW WSE IM. TISHNERA - "Według zasad określonych w ust. 2 student może przenieść się do innej uczelni. O przeniesienie może się ubiegać student, który zaliczył conajmniej pierwszy semestr studiów."

By zdobyć więcej szczegółów, po prostu zadzwoń na uczelnię :)
Arven5 - ja jeszcze raz do Ciebie. Wiem, że na razie jesteś "poza zasięgiem", ale jak wrócisz, to mogłabyś jednak (o ile zechcesz) odezwać się na moją komórkę? Bo ja od września rzadko będę siedzieć na Internecie, a bardzo bym chciała z Tobą porozmawiać. Oto mój nr komórki: 5[tel]

Jeszcze raz dzięki :*
czesc!!w pazdzierniku zaczynam studia na tej uczelni, sa tu jakies jednostki ktore beda tam studiowac? Dajcie znac:)!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 54
poprzednia |