filologia koreańska czy wietnamsko-tajska?? POMOCY

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |
CZEŚĆ KOCHANI!!! mam wielką prośbę do tych którzy uczą się na UAM na tych kierunkach!!Co mam zrobić i jakie warunki muszę spełnić zeby się dostać na te filologie(oczywiście nie na dwie ) Waham się między nimi!!!
I czy to przeszkadza ze nie znam za dobrze angielskiego i niemieckiego, tylko znam dobrze francuski hiszpański !! a ponoć na tych kierunkach angielski/niemiecki od średniozawansowanego poziomu się uczy!!!!:( I czy szybko się idze z materiałem na tych kierunkach!!???? aha jestem starym maturzysta to co musze zdawać na egzaminie???
DZIĘKI WIELKI Z GÓRY ,WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZENIE NA MOJE PYTANIE!!!! i chciałbym z kimś pogadać z tych kierunków!!! więc moze goście zostawiajcie emaile!!! Gracias
www.wojjy.com/forum
www.amu.edu.pl/index.php?linkid=730
Nawet w internecie nie chce ci się sprawdzic? http://www.amu.edu.pl/index.php?linkid=730
Sam pomyśl jakie to ma znaczenie, że na tych filologiach jest tylko angielski lub niemiecki na poziomie średniozaawansowanym jako obowiązkowy język kontynuowany, a ty żadnego z nich nie znasz...
>I czy to przeszkadza ze nie znam za dobrze angielskiego i
>niemieckiego, tylko znam dobrze francuski hiszpański !!

Przeszkadza. Chyba, że w tym roku nastąpi cud i będzie grupa kontynuacyjna z francuskiego - ale w ubiegłym żadnego cudu nie było.

Z angielskiego materiał jest realizowany bardzo szybko, z niemieckiego - wolniej. Zdarzają się osoby, które znają język kontynuacyjny słabo, bo zdawały na wstępnych francuski właśnie. Nie wiem, na ile słabo znasz angielski i niemiecki, ale na pewno byłoby Ci dużo trudniej.
DZIĘKI WIELKIE TAWANANNA ZA POMOC !!! NO TO ZACZYNAM POWTARZAĆ ANGIELSKI OSTRO :)!!!! CZYLI MOG Ę ZDAWAĆ FRANCUSKI NA EGZAMINIE I DOSTAĆ SIĘ!!!!! MYŚLAŁEM ZE MOGĘ ZDAWAĆ TYLKO ANG/NIEM !!! OK IDE SIĘ UCZYĆ ANGIELSKIEGO !!! DZIĘKI WIELKIE TAWANANNA!!!
AHA A CO WYBRAĆ KOREAŃSKA CZY WIETNAMSKO-TAJSKA??
I ANGIELSKI TO POZIOM FCE??
wybierz języki, które Cię bardziej interesują - to studia dla pasjonatów.. dlaczego ktoś z nas miałby Ci kierunek studiów wybierać? ;) to sprawa personalna. wydaje mi się, że koreański to trudniejszy język, natomiast na wiet-taj masz dwa orientalne języki rozbudowane... więc to również nie takie proste.. jedyne rozwiązanie - pomyśl, które języki, które kraje, interesują Cię bardziej..
i po których w przyszłości będziesz miec prace :)
Zgadzam sie z Tawananna, powinines wybrac to, co cie najbardziej interesuje. Koreański jest kompletnie inny od wietnamskiego i tajskiego, aha i jeszcze wez pod uwage to ze na wiet/taj bardziej przykladaja sie do wietnamskiego, z tego co slysze od kolegow ;) No i te studia to nie tylko jezyki, to przede wszystkim kultura...Jesli chodzi o prace to wedlug mnie oba kierunki sa bardzo przyszlosciowe.....Aha i jeszcze jedno- mimo, iz nie zostala utworzona grupa z kontynuacja francuskiego, to znalam osoby ktore dolaczaly sie do innych grup i uczeszczaly na franca...ale to tylko byly wyjatki...
Swoja droga polecam koreanistyke, ktora sama tez studiuje ;) Ludzie sa swietni, jestesmy bardzo zzyci z naszymi nauczycielami notabene koreanczykami ;) Mamy tez kontakt z koreanczykami studiujacymi polonistyke.Mieszkasz blisko Poznania? Jesli tak to wpadnij 8 kwietnia na dzien kultury koreanskiej ;)
annyong!
Aha zapomnialam dodac - wiekszosc osob byla na poziomie fce na moim roku, ale kurs zaczynal sie od podrecznika cae, na koreanistyce dodatkowo przez rok meczysz sie z dr. Krzyzanowskim, a chyba reszta studentow instytutu jezykoznawstwa tez wie co to za meczarnie :P
DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA INFORMACJE!!!!CHCIAŁBYM BARDZO IŚC NA TE DNI KOREAŃSKIE ALE NIESTETY JESTEM Z DRUGIEGO KOŃCA POLSKI:( TZN.PODKARPACIE(:()! NA KURS ANGIELSKIEGO SIĘ ZAPISAŁEM ^_^!!! NARAZIE SPOKO !!! NO I JUŻ ZDECYDOWAŁEM JEDNAK WIETNAMSKO TAJSKA!!! 9 KWIETNIA SĄ DNI OTWARTE NA Uim.AM I NIE WIEM CZY WARTO PRZYJEŻDZAĆ ?? CHODZI MI PRZEDE WSZYSTKIM O PYTANIA I SPIS KSIĄŻEK DO ROZMOWY KWALIFIKACYJNEJ!!! BARDZO BYM PROSIŁ WAS JAK MACIE MOZE TEN ZAKRES TO PRZEŚLIJCIE MI !!!?? PROSZE!! [email] !!! dzięki z góry!!!

PS. ILE BYŁO W TAMTYM ROKU OSÓB NA MIEJSCE NA WIETNAMSKO TAJSKIEJ?? AHA I CZY TO PRAWDA ZE JEŚLI KTOŚ JEST JUŻ STUDENTEM INSTYTUTU JĘZYKOZNASTWA TO MOZE UCZESTNICZYĆ W ZAJĘCIACH Z INNYCH JĘZYKÓW (DLA WŁASNEJ SATYSFAKCJI), OCZYWIŚCIE JAK PLAN ZAJĘC MU NA TO POZWALA?? I OSTATNIE PYTANIE CZY W INSTYTUCIE JEST JAKIŚ NAUCZYCIEL OD JĘZYKA BAHASA INDONESIA??
Wiem ze na etnolingwistyce maja indonezyjski, wiec zapewnie nauczyciele od tego jezyka sa :D Ale z gory mowie ze bedziesz mial dosyc roboty z jezykami na twoim kierunku to masz jak w banku :D
Ricco, ja jestem w klasie z wykładowym francuskim, zdaję francuską maturę.. i zdecydowanie wolałabym na wiet-taj kontynuować właśnie francuski, tym bardziej, że jesli chodzi o angielski, to do poziomu FCE bardzo bardzo mi daleko ;/ Więc co do tych wyjątków, które kontynuowały francuski.. trudno się stać takim wyjątkiem? ;)
Do Tajszczyzny:
1. Wiem , ze wiet-taj ma innych nauczycieli języka angielskiego ( na Twoje szczescie nie mialabys z dr Krzyzanowskim), moge ewentualnie sie zapytac kogos jak to tam z ich poziomem jest, chc i tak przypuszczam ze zaczyna sie conajmniej od poziomu FCE...
2. To bylo tak ze na poczatku roku nie bylo mowy o innych jezykach niz angielski i niemiecki. Byly jednak takie osoby z roznych kierunkow, ktore nie dawaly sobie rade, bo mialy wlasnie np francuski. No i pewnego dnia ( po jakis dwoch miechach notabene :P) zauwazylam wiszaca kartke, na ktorej mozna bylo zlozyc swoj podpis i zapisac sie na francuski ...osobiscie mysle ze to raczej kwestia przedyskutowania sprawy z odpowiednimi profesorami....
3. nie wiem czemu, ale wydawalo mi sie , ze przy zdawaniu na ten kierunek obowiazkowo trzeba bylo zdawac angielski? tzn juz sama nie wiem, nie chce wprowadzac w blad...
W przyszlym roku kontynuowanie francuskiego będzie niemal niemożliwe, a na pewno trudniejsze niż w tym roku. Powód prosty - najniższy rok, na którym jest kontynuowany francuski to będzie rok III (łatwo wyliczyc - francuski przestał byc jęz. kontynuowanym w tym roku akad.), poza tym na etnolingwistyce, gdzie jest 2x wiecej godzin niż na wiet-taj.
Zapomnij lepiej o francuskim na etno i weź się za angielski. Z tego co wiem możesz liczyc na pewna taryfę ulgową, a nawet pomoc (no fakt, zależy na jakich wykładowców trafisz).
Ja, która wybieram się na wiet-taj, bardzo się ucieszyłam, że na tym kierunku jest 2x mniej angielskiego niż na etno ;) A co do francuskiego, gdyby się dało, mogłabym go kontynuować nawet z III rokiem, bo jestem z klasy z wykładowym francuskim, która uprawnia przecież do studiowania we Francji bez egzaminów językowych, więc myślę, że dałabym radę. Ale to już sprawa wtórna, będę się tym martwić, jak się dostanę ;)

Pozdrawiam.
A jak ten III rok skonczy francuski, to ty będąc na III z którym rokiem będziesz chodzic? Nie będzie już żadnego z kontynuacją, a nawet jeśli będzie jakimś cudem, to niższy... rozumiesz problem mam nadzieje. Nie chcę zniechęcac, bo na pewno poradzisz sobie z angielskim, ale ten francuski sobie odpuśc...
z ang. wątpię, że sobie poradzę, ale nie się co martwić ma zapas.
w kazdym razie dzięki ;)
z ang. wątpię, że sobie poradzę, ale nie się co martwić ma zapas. ważne, że na egzaminach mogę zdawać francuski.
w kazdym razie dzięki ;)
zapraszam na forum Instytutu Językoznawstwa - tam można pytać studentów, a i są też wykładowcy.

www.ij.wojjy.com/forum

Pozdrawiam
I JAK TAM PO DNIACH OTWARTYCH?? NAPISZCIE COŚ CO TAM MÓWILI I JAK OGÓLNIE BYŁO?? I MA KTOŚ TE ZAGADNIENIA LEKTUR DO ROZMOWY KWALIFIKACYJNEJ NA WIETNAMSKO-TAJSKĄ FILOLOGIE!!!???
a istnieją w ogóle takowe zagadnienia? nie wiedziałam..
prawdopodobnie istnieją jakies lektury do rozmowy kwalifikacyjnej wiem ze jest coś takiego jak BHOTAN "listy z bangoku" i coś tam było jescze ale pełnej nie widziałem jakies encyklopedje był!!! MA JUZ KTOŚ TE ZAGADNIENIA??
a gdzie to widziałeś?
NA CZATERI JEDNA DZIEWCZYNA MÓWIŁA MI O TYCH ZAGADNIENIACH, ONA JEST JUŻ STUDENTKĄ WŁAŚNIE TEJ FILOLOGI I MÓWIŁA O KSIĄZKACH JAKIE MIAŁEŚ PRZECZYTAĆ DO EGZAMINÓW!!! PAMIĘTAŁEM TYLKO TE "LISTY Z BANGOKU" FAJNA KSIĄŻKA!!! NO TO JAK BEDZIE COŚ WIEDZIAŁ WIĘCEJ DAJCIE ZNAĆ BO EGZAMINY TUŻ TUŻ!!!! :)
PS. PRZYPADKOWO WPADŁEM NA TWOJĄ STRONKE TAJSZCZYZNO ^_^!!!
FAJNA!!! ŚLICZY RÓŻ (STUDNIÓWKA)!!!! FAJNA NAPRAWDE!!!! MYŚŁE ZE SIĘ SPOTKAMY NA EGZAMINACH!!!
dzięki za komplement dotyczący różu ;P

"Listy z Bangkoku" rzeczywiście fajne, czytałam, ale poznam chetnie również inne książki potrzebne do egzaminu..
!!!salut!!! NIGDY NIE MOGĘ CIĘ ZŁAPAĆ NA GG TAJECZKO!!!!:(
JAK BEDZIESZ NA GG MOŻESZ POGADAĆ ZE MNĄ ?? 8719765 TO MÓJ NUMER GG!!! MAM PYTANKO DO CIBEIE JEŚLI OCZYWIŚCIE MOGĘ ZADAĆ CI JE!!! POZDRAWIAM!!!
z GG różne problemy bywają, najlepiej, gdybyś napisał u mnie na blogu, na pewno odpiszę - na GG się zaraz odezwę, ale nie wiem, czy dojdzie..

pozdrawiam ;)
Pisze do ciebie Karolino na GG od jakiś 3 dni!!! nieweim dlaczego niedochodzą moje wiadomości do cibei??? nie wiem ?? może bedziesz miała dziś wolną chwilke ok 22.30 na gg??
pozdrawiam!!
tak? to dziwne.. nie doszło ni, a nic.. teraz niestety nie mam czasu na GG, bo za 4 dni zaczyna mi się matura, oczywiście gdybyś napisał i by doszło, odpisałabym, ale widzisz, są jakieś problemy ;/

więc napisz mi albo maila (znajdziesz na moim blogu) albo napisz w komentarzach na blogu.. na pewno odpiszę

pozdrawiam ;)
dobra zgadamy się po maturze jak już bedzie po wszystkim!!!! TEŻ ZA 4 DNI MAM MATURE WIĘC OSTRO KUJE FRANCUSKI a ty geografie:) ( JA TEŻ ZDAJE stara maturE )!!! TO POWODZENIA THAI NA MATURZE I BEDZIE DOBRZE NAWET Z GEOGRAFIĄ PO FRANCUSKU!!!! NARAZIE I POZDRAWIAM:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |

« 

Studia językowe