litertura na anglistyke.....

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie do studentow anglistyki..... z jakich pozycji, autorow przygotowywaliscie sie do egzaminow wstepnych uwzgledniajacych elementy literatury....nie chcialabym pomiac nikogo waznego w przygotowaniach, takze jakich autorow ksiazki czytaliscie aby sie przygotowac do pytan o literature....?
Z gory dzieki za odp.!
'The Concise Cambridge History of English Literature'
George Sampson, CUP, third edition
A nie wiesz gdzie można kupić tę książkę i za ile? Szczególnie wdzięczna byłabym za stronkę internetowej księgarni, w której jest ta książka.
Pozdrawiam
moja koleżanka ma taką,
zapytam, czy będzie chciała sprzedać.
napisz do mnie na maila z jakimś kontaktem do ciebie, to jej przekażę,

[email]
Zwracaj uwage na wszystko co dotyczy Anglii i co przerabiacie w szkole (na polskim, na wosie, na historii, geografii..). Nie pomiń Szekspira czy ważnych wydarzeń i dat z historii Anglii... jeśli masz ustny egzamin to pamiętaj, że pomyłka z jakiś mało znanych polskich pisarzy czy poetów znaczy 2x mniej niż pomyłka z "Hamleta" czy splendid isolation.
Czytaj sobie prasę anglojęzyczną; jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy, przeglądaj w internecie. Ja czytałam woe, ale niestety juz nie ma tego magazynu:( Nie miałam też pytań o literaturę; jesli zalezy Ci na tekstach, poszukaj "Norton Anthology of English Literature" (ogromna cegła, bywa w bibliotekach Britsh Council), zaś opracowania dziel literackich znajdziesz na sparknotes.com (moze cos Ci sie przyda).
pozdrowionka:)
chyba zartujesz, ze antologie nortona powinno sie czytac do egzaminu wstepnego na fil angielska?
niektorzy w przeciagu 5 lat na studiach maja te ksiazke moze z 5 razy w rekach, wiec nie przesadzajmy.
Dokładnie. Uważam, że takie przygotowania na anglistyke to już nadgorliwość, no chyba, że komtoś czyta takie działa z wypiekami na twarzy bo go to pasjonuje. Ja tej książki ani razu nie miałam w rękach ^^"
Nie twierdzę, że trzeba ją przeczytać. Napisałam, że są w niej teksty utworów literackich (bo są). Może kogoś interesuje literatura i będzie chciał dla siebie poczytać coś więcej niż trzeba. Warto wiedzieć gdzie co można znaleźć:)
a mi sie wydaje, ze chcialas zablysnac tym, ze wiesz co to jest The Norton Anthology of British Literature, jestes najlepsza,
polec tu jeszcze beowulfa, gawain and the green knight czy moze the battle of maldon dla kandydatow na studia, elo
Pohamuj się trochę. To było zupełnie niepotrzebne.
moim zdaniem ta książka"Concise.." jest lepsza, bo zwięzła, moim zdaniem trzeba wiedzieć cos o epoce (krótki opis) głowni przedstawiciele, nurty, o czym pisali, cytaty najsławniejsze, co się z czym łaczyło itp, a w Northonie sa podane i wiersze i utwory w całości, niepotrzebne dla przyszłego filologa do egzaminu wstepnego, potrzebne beda dopiero na lekcjach literatury, a i to nie zawsze, bo wszystkiego się nie przerabia, a czasami to wykładowca daje juz z niej ksero do odbicia dla studentów i wcale nie trzeba jej kupować, a pewnie droga jest to pozycja. nie znam nikogo, kto ma ja na własność, tak szczerze mówiąc.

bardzo mi się podoba papier w tej książce (Northon), taki cieniutki, ona ma chyba z 1000 stron, jeśli nie więcej, naprawdę tego nie trzeba do egz wstępnego, zreszta i tak się jej nie zdąży przeczytac, a i trudniej znaleźć podstawowe informacje w tak szerokich opisach.
Pewnie, powinnam dostac za to co najmniej Nobla.
Kildy, napisalam tylko, ze tam sa pelne teksty. Nie napisalam ze trzeba ja umiec na pamiec, albo ze TRZEBA do niej zagladac. Nie mowilam tez nic o jej kupowaniu.
ja tez nie znam nikogo kto by mial ja na wlasnosc, powiem wiecej, nawet za bardzo nie wiem, gdzie by mozna cos takiego kupic;)
mnie troche drazni ze ma takie male literki, przez to wszystko jakos bardzo dlugo sie czyta...czytasz i czytasz a wciaz jestes na pierwszej stronie:)

szczerze mowiac nie mam pojecia, jakie rzeczy moga sie pojawic na wstepnym... ja niby nie mialam miec nic z lteratury angielskiej, a jak juz przyszlam na ustny to mnie pytali o romantyzm w Europie (glownie o Anglie) i o post-modernistow ;/ ale wybrnelam:)
pozdrawiam wsztskich:)
Wyluzujcie wszyscy, bo Agus nie napisala nigdzie ze czytanie tej antologii to jest koniecznosc, mus, ze bez tego nie da rady! Agus napisala, ze MOZNA przejrzec, co nie oznacza koniecznosci!!!!
Poza tym, takie juz nasze polskie piekielko, ze ktos pomaga (a Agus wiele pomaga, dzielac sie swoimi uwagami nt. anglistyki lodzkiej), a i tak najlepiej skrytykowac! Och ludzie, ludzie...

swiatecznie pozdrawiam
a ty hideharu miyahira czy jak ci tam naprawdę uważasz, że to, że ktos wie co to jest Northon to juz powód do dumy. Chyba kazdy, kto ma czy miał do czynienia z angielskim wie co to takiego.

Miałam tą 'cegłę' wiele razy w rękach, niegdy zeby czytać w całosci tylko to co było akurat potrzebne.

Wcale nie byłabym zdziwiona słysząc, że ktoś czyta nortona w całosci, po kolei. Jak lubi, niech sobie czyta, jakiekolwiek byłyby tego powody.

Zanm osobę, która uczyła sie słówek ze słownika i nauczyła sie tego sporo :))

A odpowiedz Agus jest jak najbardziej trafna i pomocna

pozdrawiam
Nas obowiazuja tez wersja krakowska i poznanska (nie pamietam dokladnie tytulow, u nas to funcjonuje wlasnie jako antologia poznanska i antologia krakowska), ale norton jest taki klasyczny.. i w przeciwienstwie do innych ksiazek, zawsze jest w bibliotece.
oj , ja tez znam taka osobe:) jest bezrobotna i siedzi w domu, uczac sie slowek ze slownika... juz prawie doszla do B, ale niesamowita jest:)

ja teraz mam taki przedniot "dramat" i jest rzeczywiscie mnostwo kserowania, ale tak naprawde nie wiem z czego mamy teksty..bo idzie sie rytualnie do ksero i tam zawsze ktos z grupy cos kseruje..i tak sie bierze od niego i to tak wedruje:) zreszta teksty sa zawsze w necie (tyle ze bez przypisow i wyjasnien i wtedy juz jest ciezko):)

pozdrawiam jeszcze raz (i dziekuje za wsparcie)
Aguś
Temat przeniesiony do archwium.