kolegium czy uniwersytet?:>

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktoś może mi poradzić na czym lepiej wyjdzie ludek , który chce robić w przyszłosci coś z angielskim (najmniej chce byc nauczycielem) ale nie wie czy lepiej wybrac kolegium czy uniwerek?:> licze na zdanie doswiadczonych juz w tej sprawie z góry dziekuje ;)
Juz sama nazwa NKJO (czyt. Nauczycielskie Kolegium Jezykow Obcych) mowi sama za siebie. Jezeli juz teraz wiesz ze nie chcesz swojej przyszlosci wiazac z zawodem nauczyciela wybierz uniwerek. Glownym zadaniem kolegium jest ksztalcic przyszlych nauczycieli, jest tam m.in. wiecej zajec z metodyki itp. Jednakze na uniwerek jest sie ciezej dostac i mysle ze jest troszke trudniej. Pozdr.
no tak. wiem, że masz racje, jednak nie wiem na co się zdecydowac dlatego, że słyszałam kilka rad nauczycielek z mojej szkoły, które stwierdziły, że w końcu i tak wszyscy lądują w zawodzie nauczyciela więc jeśli od razu pójde do kolegium to bedzie mi łatwiej dostac te prace nauczyciela :| ja byłam pewna, że do kolegium się napewno nie wybiram ale one szczerze mówiąc namieszały mi troche i nie wiem na co sie w koncu zdecydowac:|
heja ... no wiesz madzik ... ja chyba z racji tego,ze papiery moge skladac tylko na dwa kierunki zloze je na filologie angielska (bydgoszcz) i do nkjo (tez bydgoszcz) i bede trzymac kciuki- obym sie dostala gdziekolwiek:) a jesli bede miec mega szczescie i przyjma mnie i tu i tu to wybiore chyba nkjo z racji tego,ze magistra robisz na UAM :) musisz sie zorientowac jaki uniwerek jest patronatem nkjo,do ktorego ty chcesz zlozyc papiery:)
ja myślałam tak przed matura.
anglistyka, to tylko na uniwerek, no bo gdzie.
po anglistyce na pewno nie bede nauczycielem, tylko tlumaczem, i bede lepsza, bo skonczylam uniwerek.
nkjo, to dla mnie bylo tylko na nauzcycciela, i w ogole glupia, zapyziala szkolka.
no dobra. bylam na uniwerystecie, teraz jestem w nkjo.
po nkjo planuje sobie zrobic magistra z kulturoznawstwa, albo coś nie związanego z anglistyką. więc w tym sensie nkjo daje wiecej mozliwosci.

ostatecznie, nie ważne co ukonczysz (uniwerek/nkjo).
jak nic nie zrobisz w innym kierunku, to czeka cie kierunek - nauczyciel, tlumacz.
'magistra' robisz na UAM JESLI SIE DOSTANIESZ, a nie dlatego, ze NKJO to oferuje. NKJO co najwyzej moze zaoferowac Tobiew dyplom nauczycielski, bo kolegium w Bydgoszczy nie jest uczelnia wyzsza. Wiec pod wzgledem dyplomow lepiej zdawac na AB (mimo tegorocznej afery z rekrutacja).

pzdr.
W Kolegiach,jak wspomniała wyżej koleżanka w większości kształcą na przyszłych nauczycieli i z tego co mi wiadomo to nie możesz tam wybierać specjalności w przeciwienstwie do Uniwersytetów.Przykładowo na UJ na wydziale Filologii angielskiej na 3 roku mozesz wybrać 1 specjalność spośród 3.Specjalności jak: translatoryka,która kształci Cie w zawodzie przyszłego tłumacza,literaturoznawstwo i w koncu ta nieszczęsna -3 specjalność-nauczycielska.Z tego co sie jeszcze orientuje to na UW(wrocławskim) mozesz sie takze specjalizować z gramatyki.
Jeżeli koniecznie nie chcesz być nauczycielem to moze Anglistyka stosowana?Po niej masz wieksze szanse zostac np.tłumaczem przysięgłym niz po Filologii angielskiej,ale oczywiście jest o wiele trudniej...
Ja jestem w Kolegium i szczerze to jestem zadowolona...Wiążę przyszłość z zawodem nauczyciela,ale kolegia sa licencjackie,takze zawsze mozna potem isc np.na Lingwistyke i robic cos innego...
Zycze powodzenia:)
Pzdr
Marta:)
Mam dokladnie ten sam problem! Nie wiem czy wybrac NKJO czy AB :( Na obu uczelniach mozna zrobic licencjat, co mi bardzo odpowiada. Mam wielki metlik w glowie. Jedni mowia tak, drudzy jeszcze inaczej. Mam jednak pytanie. Wiem, ze po NKJO jest mozliwosc kontynuowania nauki na UAM, a czy po licencjacie na AB moge magisterke robic na innym uniwerku? pozdro
NKJO nie wydaje licencjata! zrobisz go w uczelni patronackiej (jesli zechcesz, bo w wielu kolegiach to nie jest obowiazek), a na AB normalnie sa studia licencjackie- STUDIA - bo wiekszosc kolegiow to nie uczelnie!!!

a po licencjacie mozesz kontynuowac studia na wszystkich uczelniach, prowadzacych studia mgr uzup. - i z tego, co wiem mozesz nawet robic MA gdzies zagranica.

p.s. ale jak juz powiedzmy jestes po lic. na AB, to warto zdawac dalej na AB na studia mgr uzup - prowadza takie od 2 lat.
gee, prosze, sprawdzcie najpierw zanim napiszecie cos o studiach!

filologia angielska lub anglistyka sa SPECJALNOSCIAMI na kierunku filologia.
w obrebie specjalnosci moga funkcjonowac SPECJALIZACJE.

Na UJ, w Instytucie Filologii Angielskiej funkcjonujacego w ramach Wydzialu Filologicznego, pewnie mozna sobie wybrac specjalizacje. tu sie nie wypowiadam, bo nie wiem jakie one sa.

w Instytucie Filologii Angielskiej dzialajacej w ramach Wydzialu Filologicznego Uniwersytetu Wroclawskiego, na studiach licencjackich sa do wyboru 3 opcje specjalizacyjne: translatoryka, metodyka i ogolnofilologiczna.

podczas studiow mgr uzup w IFA UWr sa specjalizacje z: lingwistyki teoretycznej i opisowej (tutaj moze byc grama, ale nie tylko!), lingwistyki stosowanej, literatury brytyjskiej i literatury amerykanskiej.

i jeszcze jedno: co to jest anglistyka stosowana? bo ja o czyms takim nie slyszalem??? byc moze chodzi o lingwistyke stosowana jako specjalizacje w ramach anglistyki??? tylko czymze jest ta lingwistyka stosowana jak nie zastosowaniem danego jezyka/jezykow czyli: albo nauczanie albo tlumaczenie.

a zeby zostac tlumaczem przysieglym, to nie jest tak hop-siup!

pzdr.
ja jestem na NKJO UJ jest fajnie milo i przyjemnie a potem mam nadzieje sie dostac ja ciekawe uzupelniejace(rowniez na Uj albo na UAM) tudziez robic drugi kierunek po licencjacie albo w trakcie tych studiow:D
a jak nie no to zawod belfra a potem sie zobaczy:D
pozdrawiam!:D
Na ktorym jestes roku? Ja w tym roku chcialabym sprobowac zdawac do NKJO UJ. Poprosze o troszke informacji. Ciezko jest sie dostac? Czy jest tez wprowadzany test predyspozycji na studenta? Bo slyszalam ze na wiekszosci kierunkow UJ taki test jest robiony, czy dotyczy to rowniez Kolegium? Jak w ogole jest sie utzrymac podczas sesji? Czy ludzie ktorzy sie dostaja sa naprawde dobrzy z anglika? Ma szanse przetrwac osoba ktora troche pozno sie wziela do pracy z angielskim, gdyz w LO byl on luzno traktowany? Pozdr.
Marta a gdzie studiujesz w NKJO (chodzi o miasto)? Na ktorym jestes roku? Czy aby uczyc angola w LO wystarczy skonczyc sam licencjat w NKJO a magisterke dorabiac w miedzy czasie np. zaocznie czy jest jeszcze za wczesnie i mozna uczyc tylko w podstawowkach? Czy tez trzeba spelniac jakies inne wymagania? Pozdr.
oby tłumacz bo to jest to co mnie interesuje ale wiem, że to ju nie takie proste jak nauczyciel :|
to że, żeby zostac tłumaczem to nie jest hop-siup(jak to napisałes) to ja doskonale wiem, dlatego boj się, że i tak wyladuję w zawodzie nauczyciela niestety:|
Podpisuje sie pod tymi wszystkimi pytaniami, tez chce zdawac do NKJO UJ, doloze jeszcze dwa:
- z czego najlepiej sie przygotowywac do egzaminow wstepnych?
- jaki jest mniej wiecej poziom tego egzaminu w porownaniu np. do FCE / CAE / CPE?
bycie nauczycielem jest calkiem fajne, przynajmniej nie siedzi sie po 12 godzin przed kompem i w slownikach. Tyle, ze nauczycielstwo nie da Ci utrzymania w dzisiejszych czasach, wiec trzeba robic cos wiecej --> tlumaczyc, ale to jest dosyc trudne i bez specjalistycznych kursow, raczej nie jest mozliwe, by robic to dobrze.

pzdr.
Temat przeniesiony do archwium.