NKJO BYDGOSZCZ- angielski

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 84
a zlookałaś może czy przyjęli dokładnie 45 osób, czy nieco inną liczbę i ilu jest facetów :]
ehhh jutro test na UB i na nim mi bardziej zależy, ale przynajmniej jakiś optymistyczny początek jest
w ogóle o co chodzi z drugim naborem w nkjo? znowu 45 osób przyjmują czy jak to działa???
he he he:]
ja się też dostałem, więc co najmniej jeden facet jest:)
a czy pisząc o UB :| nie masz czasem na myśli UKW, czyli obecną AB??
(Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydg.);)
Wiesz, drugi nabór, z tego co sądzę, to dla tych, którzy zdali egzam, ale mieli za mało punktów. Przyjmą jeszcze pewnie z 10 osób i po krzyku!!
Mam nadzieję, że uda Ci się dostać, bo filologia to super sprawa!!
Mam nadzieję, że spodoba Ci się na ul. Grabowej (bibliotekarki z\są beznadziejne)
PS:
przyjęli dokładnie 44 osoby;-)
na grabowej ja już skarbie studiowałam, więc wiem jak tam jest. można pisać ub, bo co prawda oficjalne imprezy z okazji zmiany na uniwerek będę pewnie w październiku, to już cały proces akredytacyjny minął, prezydent podpisał papierek i była ab jest teraz uniwersytetem.
jeszcze co do 2 naboru- to nie jestem przekonana czy tak jest, bo po pierwsze możesz napisać odwołanie, a po drugie nowe osoby mogą zgłaszczać się na 2 nabór. nie kumam tego jak to z tym jest

aha i w sumie chyba fakt ze wymyślili UKW a nie UB, obie nazwy i tak kretyńskie
Jeśli chodzi o drugi nabór to wydaje mi się że chodzi tutaj o uzupełnienie miejsc które sie zwolnią Ostatecznie napewno ktoś zrezygnuje z Nkjo dla innej uczelni Ja jestem zadowolona z tego że sie dostałam Wiem że to dobra szkoła Najgorzej przeżyć pierwszy rok Potem jakoś pójdzie Ja też złożyłam dokumenty na AB ale musze je z tamtąd odebrać bo wole podjąć studia na NKJO Dla mnie w AB jest za duży tłok TOO MANY PEOPLE:-)))) wiecie może ile mieliście punktów na Nkjo Ja wiem tylko że max można było zdobyć 80 a od 70 w góre przyjmowali
hej mam jeszcze pytanko do osób które już studiują na NKJO w Bydgoszczy CZY NAPRAWDE JEST TAK TRUDNO NA PIERWSZYM ROKU? CZĘSTO OBLEWAJĄ??
nie jest tak zle.sa fajne przedmioty.spokojnie mozna dac rade
heh zdałam pisemny i jutro mam ustny :)
dq dzięki Wszyscy straszą że jest tak ciężko i w ogóle A gdzie jest waszym zdaniem wyższy poziom na Nkjo czy AB???
Rozmawiałem kiedyś z wykładowcą, który pracuje w NKJO i na AB, na angielskim. Powiedział, że więcej nauki jest na filologii, ale to przez tzw. przedmioty filologiczne. Za to w NKJO jest podobno wyższy stopień opanowania języka.
Dla każdego coś dobrego:)
wydaje mi sie ze lepiej jest w kolegium poniewaz jest wiecej praktycznej nauki jezyka.
oj nie zgodze sie. z doświadczenia wiem, że ab jest bardzo ok jeśli chodzi o pnja. nauczyciele którzy też w nkjo pracują są spoko, ale nie sa najlepsi. naprawde dużo można się nauczyć. i jest też ten plus, że to uniwerek i nie ściśle nauczycielski kierunek czego ja np. omijam jak ognia. generalnie na bydg. poziom jest średni np. politologia, czy pedagogika, ale jeśli chodzi o kierunki językowe jest BARDZO dużo pracy, ale widać tego efekty. oczywiście więcej się pewnie namęczysz na umk czy uam, ale myślę, że nie będziesz czuł po skończeniu ab, że jesteś niedouczony. ale myśle ze generalnie ab z nkjo nie nalezy porównywac, bo na co innego kłada nacisk i w zaleznosci jaka kto planuje przyszłosc takie studia beda dla niego lepsze
kto z was od pazdziernika zaczyna naukę w NKJO???
A słyszałaś o tym, że pedagogika wg Wprost i perspektyw wśród uczelni pedagogiczneych jest najlepsza właśnie na AB????To chyba o czymś świadczy...
Jeśli natomiast chodzi o politologię, to cóż...zdarza się;)
na nkjo póki co dostało sie 15 facetów... całkiem niezła statystyka :]
czy ktoś z Was słyszał super ciekawą nowinkę, że na AB (UKW) ma być przyjęta 1 osoba ze starą matura??? jakaś bzdura, ale słyszałam, ze takie słuchy krążą
na AB dobra kadra? ciekawe która?osobiscie znam kilku wykladowcow i ich poziom intelektualny jest raczej mizerny
dzwoniłam na ab i nie potwierdzili tej informacji, jednak jak ktoś o czymś takim słyszał niech da znać.
a w ogóle wiecie jak sie na ab przedstawialy statystyki, ile osób na miejsce itd?
nie wiem o jakich piszesz, ale z tymi z którymi miałam zajęcia to w sumie co do 1 osoby mogłam mieć lekkie niezadowolenie i nieco większe co do 2 wykładowcy, a reszta była kompetentna, inteligentna i pomocna. oczywiście piszę o kadrze z którą ja miałam do czynienia, na grabowej. nie wiem jak jest gdzie indziej.
a ja się dostałam do NKJO ale na niemiecki, więc już na aB nie podchodziłam bo oczywiście zależało mi na kolegium o wiele bardziej. znam ludzi którzy kończyli tam sekcję niemiecką i mówią naprawdę świetnie!
co do AB to pamiętam jak jeszcze w liceum miałam raz lekcje z takimi dwiema praktykantkami właśnie z ab, i one w ogóle z siebie słowa wydusić nie mogły, bały się cokolwiek powiedzieć; nie chciałabym mieć takich nauczycieli!
ale może poziom angielskiego jest na ab wyższy niż poziom niemieckiego?.......
Kto z was dostał sie na NKJO ale na angielski????
cały temat (poza moimi odskoczniami) jest o NKJO ang właśnie, na który dostał się chociażby sebastian i ja

a co do ab to juz mam dosyć, nikt ze starą sie nie dostanie, bo nowa matura to po prostu żenada. egzamin był sto razy trudniejszy od rozszerzonej matury, a i tak nowi maturzyści maja łatwiejszy wstęp i jeszcze wow dodatkowe punkty, że łaskawie zdawali rozszerzony. ŚMIECHU WARTE. jestem strasznie na to zła. MEN to debile i to nie tylko moja opinia, ale większości dyrektorów z jakimi na ten temat rozmawiałam. to jest i złe dla tych, którzy kończyli starym systemem i dla tych, którzy skończyli nowym. cudowny pomysł reformy, która od początku skazana była na klęskę, ale przecież chore państwo Polska będzie to ciągnąć. GRRRRRRRRR
m_m_m ja jestem maturzystką z "nową maturą" i zgodze się z Tobą uważam że egzaminy wstępne powinni pisać wszyscy Wtedy byłoby sprawiedliwie A tak to faktycznie osoby które startowały np. na AB ze starą maturą muszą za wstępne dostać max punktów aby sie liczyć w dalszych kwalifikacjach
m_m_m zawiozłaś już deklaracje do NKJO?
nie, czekam na wyniki z ab. mimo, że w rankingu 'starych' jestem bardzo wysoko to mogę się założyć, że nie ma szans, abym się dostała, ale mimo wszystko czekam i wtedy zawiozę :/
wiesz, przeliczniki stara-nowa matura były w miare sprawiedliwe biorąc pod uwagę wyniki próbnych, ale nie tych pełnoprawnych matur. ludzie z beznadziejnych szkół dostawali 83% na rozszerzonych. jestem ciekawa czy ktokolwiek z nich zaliczyłby chociaż test wstępny na ab, który nie był łatwy i nie ma żadnego porównania z maturą. jednak najciekawsze jest to, że dostajesz dodatkowe punkty, że zdawałeś na poziomie rozszerzonym. grrr to mnie ciągle wkurza. a i samo to dla osób z nowa, bo dostaja dodatkowo 20% punktów za to , że pisali rozszerzoną jeżeli dostali z niej od 51 do 100%. no sorry jest różnica czy ktoś dostał fuksem te 51%, czy był fajnie przygotowany i dostał 80% czy jest mózgiem i miał 100%. wszyscy wrzuceni do jednego worka. paranoja. ale jestem ciekawa ile ludzi się utrzyma, bo dopiero to będzie świadczyło o ich wiedzy, niestety. część na pewno trafi na studia zasłużenie, ale obawiam się, że jest też grupa takich, którzy w ogóle na studiach znaleźć się nie powinni. i starzy maturzyści tracą przez nich miejsca. no ale trudno. debile wymyślili reforme i każdy na niej równo cierpi.
m_m_m mnie też to wkurza ja miałam z rozszerzonej 87% i przyznam sie że bardzo ciężko na to pracowałam a niektóre głąby za samo strzelanie mogły dostać 70% A co jeśli dostaniesz sie na AB co wybierzesz??
AB. będę mogła mieć już część przedmiotów zaliczonych, a poza tym w przyszłości chcę się zająć translatoryką i być jak najdalej od nauczycielstwa :)
dodam jednakże, że moge się założyć, iż w pierwszym rzucie NIKT ze starych nie dostanie się na AB. jedynie możemy na odwołania liczyć, tak jak z 200 nowych maturzystów, którzy nie zostaną tam przyjęci.
A tak z ciekawości: co studiowałaś na AB i na jakim poziomie to skończyłaś? Bow iesz, ja też myślałem o AB, ale trochę mnie przeraża ta mozolna walka z teorią. Zastanawiam się, czy miałaś już translatorykę i jeśli tak- czy to Ci się podobało? To był mój ostatni morderczy egzamin na moich studiach i po nim wiem, że nie jestem w stanie wbijać sobie do głowy teorii, które tylko dla wykładowcy (jednego) mają jakieś poparcie w praktyce. Precz z teorią!! ;-)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 84

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa