anglistyka na UJ

Temat przeniesiony do archwium.
witam. mam pytanko bo na stornce zbyt duzo jak zwykle nie podaja czy ktos wie czeog mniej wiecej dotyczyc ma egzmain na naglistyke na uJ?
za pomoc bede wdzieczna
chyba nie ma egzaminu - biorą pod uwagę punkty z nowej matury z angielskiego + innego przedmiotu humanistycznego [polski / historia / drugi język obcy nowożytny / łacina]
chyba ze masz starą maturę, ale w tym przypadku niestety nie mogę pomóc :)
no, egzamin piszesz tylko jak masz zdana stara mature!
Jesli masz stara mature to oto jak bylo w zeszlym roku :
test pisemny (jakos krotko trwal, nie pamietam dokaldnie ile ale nie wiecej niz godzine). Skladal sie z:
*rozumienia ze sluchu (czytany raz przez p.profesor z tamtejszej uczelni, bardzo powoli i wyraznie, ale polecenia do tego nietypowe)
*wypracowania (nalezalo strescic artykul ze strony a4 do kilku zdan)
*gramatyki (banalnych transformacji)
*slownictwa (czesciowe tlumaczenie zdan z polskiego na angielski)

Nie pamietam co jeszcze bylo, w koncu rok juz minal od tego czasu, ale co moge polecic:
*dobra ksiazke/notatki do utrwalenia materialu
*nie przejmowac sie iloscia osob na miejsce, czesc rezygnuje, czesc sie dostaje gdzie indziej a czesc jest zawsze slabszych od nas:p
* nie warto tragizowac, trzeba przejrzec material i pojsc spokojnie i napisac
*zaopatrzyc sie w testy z lat ubieglych (ratuje od szoku na egzaminie dzieki czemu czlowiek sie skupia na zadaniach a nie na stresie).

Powodzenia!
A jak Ci poszło na UJ w zeszłym roku? Dużo Ci brakło do dostania się i w ogóle?
Aguś!
Mogłabyś mi powiedzieć jak czasowo wyglądają zajęcia na 1szym, 2gim roku? Zastanawiam sie nad zdawaniem na anglistyke jako 2gi kierunek i nie wiem czy sie wyrobie czasowo...
Z gory dzieki za odp. Twoja lub kogos innego:)
ps. ile kosztuje egzam??
oplataza kwalifikacje do nas byla i rok temu i 2lata temu 75zlotych! ale nie mam pojecia czy cos sie zmienia...
Temat przeniesiony do archwium.