UW, filologia angielska, spr. predyspozycji

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!:)

Mam prośbę. Jeżeli ktoś posiada przykładowe, z ubiegłych lat sprawdziany predyspozycji, czy mógłby mi je przesłać? [email] Będę bardzo wdzięczna:) PS. Pytanie do studentów anglistyki: jak najlepiej przygotować się do tego sprawdzianu? Pozdrawiam, Iza:)
Hej:) Testy predyspozycji zostały wprowadzone od tego roku.... wiec nie licz na to by ktos je mial z ubieglych lat. Obecny test predyspozycji nie rozni sie zbytnio od ubiegłorocznego testu z jez. angielskiego do IA. Tegoroczny przykladowy test znajduje sie na stronie Instytutu Anglistyki. Do testu tego raczej nie mozna sie przygotowac.... jest to test polegajacy na wylonieniu kondydatów ze zdolnosciami humanistycznymi wiec musisz polegac tylko i wylacznie na swoich zdolnosciach i intuicji. Pozdrawiam :D
Hej:) Mam taki sam problem:P Tyle, że ja zdaję na filologię germańską, ale część testu jest przecież taka sama (ta w języku polskim). Znalazłem 3 przykładowe testy na stronach Gazeta.pl w dziale Edukacja / Języki Obce. Szczerze polecam:) Może się przydać. Pozdrówka! Olivier
ooo dzieki :)
:) Nie ma za co! Znalazłem jeszcze jeden test, wprawdzie dla młodszych uczniów, ale można sobie poćwiczyć. Link: http://www.1lo.walbrzych.pl/rekrutacja/test.doc . Poza tym polecam też test językowy na stronce Gazeta Pl - http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,52277,2422019.html . Bardzo ciekawe pułapki, może egzaminatorzy z UW je zastosują? Mam jeszcze na komputerze testy z KJS z ostatnich dwóch lat - język angielski jako drugi i język niemiecki jako pierwszy. Chętnie wymienię się z innymi. Szukam testów z lingwistyki stosowanej i germanistyki z UW. Czekam na forum na odpowiedzi:) Pozdrówka!
Dzięki, Olivier:) Postaram się także czegoś poszukać i jak znajdę - dam znać:))) Pozdrawiam, Iza:)
Testy z ubieglego roku mozna tez kupic w sekretariacie UW (przynajmniej tak bylo w zeszlym roku), ale nie wiem czy mozna sie w jakikolwiek sposob do nich przygotowac..mnie wystarczylo oswoic sie z mysla ze takowe sa..
Witam wszystkich po raz kolejny! Wygrzebałem jeszcze ze strony dla germanistów >www.german.pl< w dziale Studia test predyspozycji. Jest tam artykuł o badaniu kompetencji językowych i mały przykład takiego testu. Szczególnie polecam zadanie na tworzenie sztucznego języka. Oto link: http://fudart.webd.pl/anderes/Predyspozycje.zip . Dobrej nocki :)
dziękuję bardzo w imieniu swoim i chyba słusznie wszystkich językowców:)
Podziwiam altruizm i chęć dzielenia się znalezionymi ćwiczeniami - niektórzy powiedzieliby, że to pomaganie konkurencji, ale przecież - kto ma te predyspozycje to ma, a kto nie ma, to mu i przykładowe testy nie pomogą :D
Ja niestety wszystko co mam to książki i kserówki, więc nijak z nimi do netu:| Tym bardziej jeszcze raz dziękuję :) Powodzenia 13 lipca!! Niech szczęśliwym dla nas wszystkich będzie :>
Odpowiedz dla wszystkich pytajacych o testy predyspozycji jezykowych. Testy zamieszcone na stronie podanej przez Oliviera nie są, niestety, testami predyspozycji językowych z dwóch powodów. Po pierwsze, test ze strony internetowej LO w Wałbrzychu jest testem mieszanym składającym się z części sprawdzającej umiejętności (nie zdolności) językowe z języka angielskiego jako, że zawiera w sobie test sprawdzający wiedzę gramatyczno-leksykalną i z części sprawdzającej bogactwo czy też tzw. płynność językową języka ojczystego. Nic też dziwnego, że drugi z wymienionych przez Oliviera testów (ten zamieszczony na stronie z j. niemieckim i z artykułem go opisującym) wysoko koreluje z wynikami z języka polskiego, no bo przecież jest, oprócz może części poświęconej sprawdzeniu predyspozycji indukcyjno-analogicznych, jest testem języka ojczystego. I to jest drugi powód. Dlatego też oba testy NIE SĄ testami predyspozycji językowej (tzw. foreign language aptitude tests).
Literatura dot. 'FL aptitude', w większości naukowa i zapewne uczestników tego forum nie interesująca, jest dość bogata i wystarczy by autorzy tych tzw. testów predyspozycji do niej siegneli a unikneli by podstawowych błędów przy konstrukcji swoich testów. By zbyt długo się nie wymądrzać wyjasię krótko, że: testy predyspozycji muszą badać potencjalne zdolności do opanowania języka obcego i dlatego też nie mogą badać opanowania tego języka (tak jak to robi test na stronie I LO z Wałbrzycha), z podobnego powodu testy te nie mogą odwoływać się do WIEDZY kandydata, czyli do jego tzw. umiejetności skrystalizowanych będących wynikiem procesu 'skolaryzacji' a li tylko do jego potencjalnych, tzw. 'płynnych' zdolności do nabycia tychże. Krótko mówiąc, rzeczone testy (w całości swojej) nie są testami predyspozycji - mierzą coś ale to coś to na pewno nie uzdolnienia językowe.
Ech... w takim razie, czego mają spodziewać się przystępujący do sprawdzianu? Jakiej formy zadań? Bo już sama nie wiem... przeglądać polskie idiomy?;) Poza tym... np. zadanie związane z fikcyjnym językiem pojawia się w wielu "tego typu" testach. Wrr... człek chce się przygotować a nie wie jak!;) Pozdrawiam!!! Iza:)
Hejka:) Może i nie są to typowe "testy kompetencji", ale podane przeze mnie przykłady na pewno się przydadzą wszystkim kandydatom. Takie miałem przynajmniej intencje. A co do języka obcego - na tym sprawdzianie predyspozycji językowych, który będzie przeprowadzany przez UW na wydziały filologiczne jest część druga, której rozwiązanie zadań wymaga znajomości języka obcego, np. języka angielskiego czy niemieckiego. Należy bowiem poprawnie wyeliminować błędy w zdaniach w języku obcym oraz podać prawidłowe tłumaczenia. Według mnie to wymaga naprawdę dobrej znajomości języka obcego. Może twórcy tych sprawdzianów z UW chcieli ominąć nazwę egzamin i pod innym szyldem przeprowadzić rekrutację wewnętrzną. Przykład testu z UW - http://www.angli.uw.edu.pl/angli/test.doc . Pozdrawiam i również życzę powodzenia 13 lipca:)
Witam raz jeszcze:) Zastanawiam się, czy publikowanie tu kolejnej informacji ma sens, bo nie wiem, czy ktoś czyta ten wątek, ale może jednak komuś to się przyda na sprawdzianie predyspozycji UW :D. Chciałem polecić zestawy z I. Mazowieckiej Olimpiady Poliglotów - szczególnie zaś z pierwszego etapu tego konkursu. Zadania z polskiego zawierają idiomy, frazeologizmy, przysłowia, odmiany różnych trudniejszych słów i sprawdzają rozumienie mniej używanych wyrazów. Może się przyda coś do pierwszej części egzaminu na UW. Kandydatom na ILS polecam teksty do słuchania z drugiego etapu konkursu (transkrypcja tekstu do słuchania), a dla wszystkich wybierających się na KJS tekst do tłumaczenia z finału Olimpiady. Link: http://www.avans.edu.pl - Dział Olimpiada. Dla kandydatów na germanistykę lub zdających test predyspozycji z języka niemieckiego zamieszczam link do stronki szkoły językowej - znajduję się tam test kwalifikacyjny i niektóre z zadań (wszystkie typu a, b, c, d) wymagają korekty błędów, itp. Oto link:
http://www.tfls.com.pl/index.php?m=7&w=192 .
Powodzenia i do zobaczenia 13 lipca w murach UW:)
Witam raz jeszcze:) Zastanawiam się, czy publikowanie tu kolejnej informacji ma sens, bo nie wiem, czy ktoś czyta ten wątek, ale może jednak komuś to się przyda na sprawdzianie predyspozycji UW :D. Chciałem polecić zestawy z I. Mazowieckiej Olimpiady Poliglotów - szczególnie zaś z pierwszego etapu tego konkursu. Zadania z polskiego zawierają idiomy, frazeologizmy, przysłowia, odmiany różnych trudniejszych słów i sprawdzają rozumienie mniej używanych wyrazów. Może się przyda coś do pierwszej części egzaminu na UW. Kandydatom na ILS polecam teksty do słuchania z drugiego etapu konkursu (transkrypcja tekstu do słuchania), a dla wszystkich wybierających się na KJS tekst do tłumaczenia z finału Olimpiady. Link: http://www.avans.edu.pl - Dział Olimpiada. Dla kandydatów na germanistykę lub zdających test predyspozycji z języka niemieckiego zamieszczam link do stronki szkoły językowej - znajduję się tam test kwalifikacyjny i niektóre z zadań (wszystkie typu a, b, c, d) wymagają korekty błędów, itp. Oto link:
http://www.tfls.com.pl/index.php?m=7&w=192 .
Powodzenia i do zobaczenia 13 lipca w murach UW:)
ma sens, ma sens, bo jednak ktoś czyta :D i się bardzo cieszy, że są takie linki i takie zadania dostępne :) i ktoś bardzo dziękuje :)))
do zobaczenia 13. 07 :)
Witam po raz kolejny:) Olul, dziękuję za słowa wsparcia:D Widzę, że jednak mam komu pomagać!!! Przypomniałem sobie teraz, że przecież od dawna pracuję z książeczką, którą kupiłem na Dniach Otwartych UW w marcu. Książka nosi tytuł: TESTY EGZAMINACYJNE * FILOLOGIE * NEOFILOLOGIE * LINGWISTYKI - "Wydawnictwo Akademickie Plus" i sądzę, że jest doskonałą pomocą szczególnie dla kandydatów na filologię angielską:) Zawiera ona testy i przykładowe zadania z lat ubiegłych z języka angielskiego, niemieckiego i polskiego - wiele zadań ma podobny charakter do tegorocznego testu predyspozycji - są zadania na wyszukiwanie błędów w zdaniach A, B, C, D i dłuższe teksty przypominające wykłady akademickie o tematyce filologicznej, jakie będziemy słuchać w pierwszej części naszego sprawdzianu predyspozycji. Poza tym fragmenty zdań do przetłumaczenia, dużo transformacji, słowotwórstwa i Use of English. W części zadań z polskiego pewnie nie przydadzą się zagadnienia z literatury (to było na testach w latach ubiegłych), ale w części "nauka o języku" niektóre polecenia są zbliżone do tych, które czekają na nas 13 lipca. Nie mówię, że książka jest idealna, widać, że była wydawana w pośpiechu, jest wydana na papierze o słabej jakości, a w kluczu odpowiedzi (mówię o zadaniach z niemieckiego) występują błędy. Ale myślę, że przestudiowanie tej pozycji nie zaszkodzi. Można ją zamówić na stronie Wydawnictwa Akademickiego PLUS http://www.plus.edu.pl . Szczerze polecam! Pozdrówka :))
rzeczywiście książka może i jest pomocna ale na pewno nie odzwierciedla ona poziomu egzamu na uw...
witam, czy może pojawiły się jakieś nowe pozycje, czy macie adresy innych stron z przykładowymi testami predyspozycji :) czekam na propozycje
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

CAE - sesja letnia 2005