studia językowe, etnolingwistyka

Temat przeniesiony do archwium.
Czy wiecie moze jak wyglada ten kierunek konkretnie? Czy jest to czyste językoznawstwo? Czy można też liczyc na jakiś ogólnohumanistyczne przedmioty jak na filologiach:)?

Uhh... w ogóle nie wiem na co się zdecydować - bardzo pociągają mnie języki, nie tylko współczesne, ale i te już wychodzące z użycia, np. odmiany języka celtyckiego, ich historia, rozwój, przekształcenia...mmm... :) ,ale zdecydowanie nie satysfakcjonuje mnie jedynie praktyczna nauka języka(także pewne wiadomości kulturo-, literaturoznawcze), a tymbardziej nie wiem, czy byłabym szczęsliwa skupiając się tylko na jednym...

No, w każdym razie:), zauważyłam, że zagladają tu studenci filologii, a nawet i samej etnolingwistyki UAM - byłabym bardzo, bardzo wdzięczna za KONTAKT czy jakieś dokładniejsze informacje o tym kierunku, a może i egzaminie wstępnym, który mnie czeka: jaka książka do gramatyki jest najodpowiedniejsza (bo u mnie w liceum chyba zapomniano w ogóle o istnieniu czegoś takiego jak gramatyka:D)

Bardzo mi na tym zależy i z góry dziękuję ogromnie!:)
(moj nr [gg] )
To ja się dołączam do prośby koleżanki o jakieś bardziej konkretne info na temat etnolingwistyki,których zapewne mogą udzielić osoby studiujące ten ciekawy(tak mi się wydaje) kierunek.Z góry dziękuję za odpowiedzi,moje gg to:9436732
Karolino, odradzam Ci studia na etnolingwistyce. Tutaj zdecydowanie dominuje praktyczna nauka języka - kulturoznawstwa czy literaturoznawstwa jest bardzo niewiele, językoznawstwa zresztą też dużo nie ma, przedmioty ogólnohumanistyczne - również w ilościach skromnych.

Pozdrowienia!

Tawi
Dziwna rada... obowiązkowych przedmiotów tego rodzaju jest rzeczywiście niewiele, ale można ich znależc całe mnóstwo na fakultetach i innych specjalnościach w IJ - jak to kogoś interesuje - droga otwarta.
A mogłabyś napisać Tawi jak jest z drugim językiem na etnolingwistyce,tzn. czy trzeba go już znać w jakimś stopniu,czy jest od podstaw?(chodzi mi o drugi nie trzeci język)I jakie w ogóle w tym roku są do wyboru,wiadomo już coś?
>Dziwna rada...

Każdy ma prawo do własnego zdania :)

>ale można ich znależc całe mnóstwo na
>fakultetach i innych specjalnościach w IJ - jak to kogoś interesuje -
>droga otwarta.

Nie neguję tego, ale są kierunki, gdzie tego typu przedmiotów jest więcej, i obowiązkowych, i w ramach fakultetów - myślę, że jeśli zależy na nich autorce wątku, to warto wziąć pod uwagę także inne kierunki studiów. Poza tym fakultety nie zaczynają się na pierwszym roku - tu dominuje zdecydowanie nauka języka, a z ogólnohumanistycznych - językoznawstwo i etnologia. Na drugim roku jest jeszcze gorzej, bo informatykę i logikę trudno uznać za przedmioty humanistyczne;). A z liczba fakultetów z literaturo-, kulturo- czy językoznawstwa nie przesadzajmy...

Myślę po prostu, że można znaleźć kierunki, gdzie droga jest jeszcze bardziej otwarta;).

Pozdrowienia

Tawi
Drugi język jest od podstaw. W tym roku podobno ma być hiszpański, francuski, chiński, japoński, hindi - ale, jak to na etno, może się to jeszcze zmienić ;).
Czy etnolingwistyke mozna studiowac tylko na UAM??
Jeśli nie, to gdzie jeszcze?

Z góry dzięki na info.
Temat przeniesiony do archwium.

»

FCE - sesja letnia 2005