DO STUDENTOW AP W KRAKOWIE!!!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
czesc studenci Akademii Pedagogicznej w Krakowie
ja chce zdawac na filologie na studia zaoczne
chodzi mi o studia 3 letnie
i mialabym do was pare pytan
i prosze o w miare obszerna odpowiedz
za co bylabym bardzo wdzieczna
a wiec oto me pytania:
1. Jak wygladal egzamin wstepny, z czego zescie sie przygotowywali, na jakim tak naprawde poziomie trzeba znac jezyk angielski, ile przecietnie jest tam osob na jedno miejsce
2. Ile razy odbywaja sie zajecia na studiach zaocznych w miesiacu, co tydzien czy co dwa czy to zalezy, jakie sa przedmioty, jak wygladaja zaliczenia, czy trudno jest zdac egzaminy i jak to jest z dostaniem stypendium naukowego, czy jest je trudno dosta, jakie sa warunki do spelnienia
3. jak wyglada zycie studenckie, jacy sa studenci i wykladowcy, jaka jest atmosfera na uczelni, chodzi mi szczegolnie o filologie angielska
4. Czy moglibyscie polecic jakies fajne stronki z jezykiem angielskim zebym sie z nich mogla troche podszkolic, a takze z jakich ksiazek korzystacie na zajeciach i czy sa jakies strony z ktorych sie uczycie do zaliczen, a takze jesli byscie mieli jakies inteersujace mnie testy, bylabym bardzo wdzieczna

z mojej strony moge zaoferowac fajne stronki w sprawie pracy w Polsce i Wielkiej Brytanii, znam pare stronek o pracy aupair, sama nia jestem i sie moge podzielic obserwacjami, poza tym znam pare stron z kotorych sie ucze angielskiego a takze moge podac autorow ksiazek z ktorych sie ucze, jesli by ktos byl zainteresowany,
poza tym moge wam udzielic informacji jak wyglada zycie w Angliii bo sama tu jestem od ok 5 tygodnii!!!!
pozdrawiam
ewelina
moze nie dam ci odpowiedzi na twoje pytanie bo sama dopierosie na studia wybieram.. ale prosze cie powiedz mi jak jest z ta au pair??? zjakiego biura wyjechalas??czy jestes zadowolona?czy moglabys w ogole opowiedziec jak ci sie zyje??samazastanawiam sie nad takimwyjazdem...:) z góry dzieki:)3 maj sie ;)
ja jestem studentka anglistyki na AP i szczerze mowiac odradzam Ci ta uczelnie. ja drugi raz bym jej nie wybrala. jestem bardzo dobra z angielskiego ale wymagania ktore sa nam postawione sa naprawde wygorowane. w niektorych przypadkach ponad 60 % daje Ci dopiero zaliczenie.egzaminy kosmiczne. szczegolnie z fonetyki. atmosferka przyjemna wsrod studentow ale szczerze mowiac to malo mamy czasu na jakies wyjscia. egzamin nie byl szczegolnie trudny. listening ktorego nie bylo slychac, reading, english in use troche phrasali itp. pozniej ustny. utrzymac sie ciezko. mamy po prostu duzo zajec w tygodniu. ja 2 razy w tygodniu siedze na uczeslni od 8 do 19 z malymi tylko przerwami.
powodzenia na egzaminach wstepnych. widze ze zalezy Ci zeby sie tam dostac. no coz. Twoj wybor. zycze szczescia i byc moze do zobaczenia na uczelni:-)lpozdrawiam
czesc, ja wyjechalam z internetu
po prostu znalazlam rodzine
a raczej kobiete z nastolatkiem
jestem tu ponad miesiac i chce zostac do sierpnia
i pozniej wracam
ogolnie jest w porzadku
zarabiam 60 funtow za ok 20 godzin
mam dodatkowa prace u innej kobiety za 3 godz. sprzatania w tygodniu dostaje 20 funtow
czyli na miesiac mam ok 350 na reke nie jest zle biorac pod uwage ze pracuje 23 godz tygodniowo
mam wyzywienie i zakwaterowanie
za kurs musialam sama placic ale znalazlam bardzo tani
2 miesiace za tylko 28 funtow
stronki podalam w katalogu zagranica
nie chce mi sie ich pisac ponoownie
wiec jak jestes zaintreesowana to wejdz sobie na nie
zaloz profil i czekaj na rodzinke
pozdrawiam
pa pa
ewelina
czesc,
dzieki za informacje o AP
hm, troche mnie zdziwilas
bo jak dotad slyszalam sama dobre opinie
o tej szkole
jedyne negatywy podawano mi
ze to jest zbyt trudno zdac egzaminy i zaliczenia
ale ogolnie slyszalam ze jest fajnie
moglabys mi napisac cos wiecej detali
na temat tej szkoly
przedmiotow jakie tam sa i jak to wszystko wyglada
i co na temat praktyk
pa pa
ewelina
mamy duzo english in use czyli wszelkiego rodzaju discussions, readings, writings,listenings, historie filozofii, kulturoznawstwo, gramatyke opisowa, i oczywiscie slyyna juz wsrod studentow fonetyke z ktorej srednio 20% ludzi ma poprawki we wrzesniu. i wydaje mi sie ze niestety nic Ci tu nie pomoze kilka miesiecy w UK. jakbys tam byla rok, dwa-to co innego. z typowo nauczycielskich zajec mamy pedagogike i emisje glosu.pierwszy rok byl naprawde ciezki. jak nie masz opanowanej OGROMNEJ ilosci slownictwa to ciezko bedzie Ci sobie poradzic. drugi rok jest niezly. przynajmniej jest latwiej. co do praktyk to jest bardzo milo:-) zawod nauczyciela wciaga. praktyki zazwyczaj sa w II lub VII LO. no i dochodzi metodyka. ale to akurat mnie kreci. pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

»

FCE - sesja letnia 2005