Anglistyka w Siedlcach: AP czy Kolegium?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 49
poprzednia |
Waszym zdaniem gdzie lepiej sie uczyć czy na Akademii Podlaskiej, czy w Kolegium? Gdzie jest wyższy poziom. Gdzie wg. was łatwiej sie było dostać w poprzednich latach? Jaka jest perspektywa pracy po tych uczelniach?
czy nie ma tu nikogo kto mogłby wyrazić swa opinię na temat tych uczelni??
wiesz, ja jestem z Siedlec i trochę się interesowałam Anglistyką w Kolegium i na Akademii i mogę Ci z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że jesli bedziesz miała wybór, bo dostaniesz się nie tylko na anglistykę AP, ale też uda Ci się z Kolegium, to bez wahania wybierz to drugie. Można po nim robić studia uzupełniające na UW, a po licencjacie AP możesz robić magistra na UMCS-ie - nic nadzwyczajnego. Poziom w Kolegium jest poza tym podobno dużo wyższy, a wydział anglistyki AP to raczej raczkujące maleństwo. Zyczę powodzenia:)
Wedlug mnie, najgorsi sa tacy ludzie, ktorzy TYLKO sluchaja plotek,a sami niczego nigdy nie doswiadczyli i polecaja cos z "pelna odpowiedzialnoscia". W Kolegium jest wiecej przedmitow po polsku, bo sa to studia ksztalcacae wlasciwie tylko nauczycieli. Jesli chcesz miec wiecej do czynienia z angielskim- idz na normalna filologie! Poza tym, Kolegia Jezykow Obcych sa stopniowo likwidowane, bo jesli po Kolegium chcesz zrobic magistra, to studia uzupelniajace trwaja 3 lata zamiast 2.Cierpia na tym filologie angielskie, bo nie musza niczego nadrabiac.Dla nich, studia uzupelniajace powinny trwac 2 lata,a przez Kolegia siedza za kare 3. Jesli chodzi o studia magisterskie uzupelniajace, to np ja, nie widze roznicy miedzy UMCS-em,a UW.Obie uczelnie,jak wszyscy wiedza, sa na bardzo dobrym poziomie.Poza tym po filologii angielskiej na AP nie trzeba isc na UMCS.Mozna zdawac na inna uczelnie. Jesli chodzi o ten PODOBNO wyzszy poziom w Kolegium, to nie moge sie zgodzic. Filologia na AP jako instytucja to moze i raczkujace malenstwo, ale jakie zdolne!!!! Co roku(od 5 czy 6 lat) Ci, ktorzy nie dostaja sie na filologie angielska na AP ida do Kolegium.Wynika z tego,ze na AP studiuja ludzie,ktorzy maja wyzszy poziom jezyka angielskiego.Co najlepsze- jest dowod! W Siedlcach organizowany jest tzw "English Club" ,zeby studenci mieli okazje pokonwersowac po angielsku poza uczelnia.Club prowadzi Amerykanin.Uczeszczaja na niego studenci z filologii ang. i Kolegium. Tenże Amerykanin twierdzi, ze poziom, bez porownania lepszy, jest na AP. Wnioski mozna juz chyba sobie samemu wyciagnac. W tym roku na AP jest 7 osob na miejsce. W tamtym bylo okolo 4. I,oczywiscie,jak co roku, osoby, ktore nie dostana sie na AP, na pewno dostana sie do Kolegium. Dziekuje,pozdrawiam.
A... wnioskuje z twojej wypowiedzi że studiowałeś (aś) lub studjujesz na AP filologie możesz podać coś bliżej o kierunku, o wymaganiach egzaminacyjnych, o przedmiotach itp. Jestem bardzo ciekawa bo zamierzam startowac w przyszłym roku na ten wydział.
z góry dzieki
pozdro
Jesli chodzi o wymagania egzaminacyjne na AP, to wiem tyle, ze zdaja osoby ze stara i z nowa matura. Prawdopodobnie Ci ze stara musza pisac test, a potem przechodza do czesci ustnej- oczywiscie nie wszyscy. Przedmioty na fil. ang. dziela sie na praktyczne(konwersacja,fonetyka, gramatyka,ortografia,leksyka) i na te,zwiazane z kultura czy literatura krajow angielskojezycznych.Sa tez przedmioty zwiazane z jezykiem,np:gramatyka opisowa, jezykoznawstwo.Jest takze lektorat jezyka obcego(niemiecki,hiszpanski,wloski)i obowiazkowo lacina.
Zgadzam się w pełni z A... Ze zgrozą przeczytałam opinię PaulinyP, która następnym razem zanim weźmie za coś pełną odpowiedzialność, powinna się poważnie zastanowić. Tak się składa, że studiuję filologię angielską na AP, a kiedy rok temu myślałam nad wyborem uczelni, nie wahałam się. Program nauczania i przedmioty na AP są takie same, jak na każdej filologii angielskiej na każdej uczelni w Polsce. NKJO nastawione jest na kształcenie nauczycieli, stąd w programie nauczania masa różnych pedagogik. Jednocześnie po naszej anglistyce masz takie same uprawnienia do nauczania, więc jeśli zależy Ci na uczelni o wyższym poziomie- Z PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ mogę polecić anglistykę na AP. Moim zdaniem wybór jest prosty- albo chcesz być tylko nauczycielem, albo także (a może przede wszystkim) filologiem.Życzę dobrego wyboru. Kto wie, może od przyszłego roku akademickiego będziemy się mijać na korytarzu.Pozdrawiam
A... obowiązkowa łacina? pewnie z Panią Justyną? fajnie :).

Ps. Prośba do innych AP-wiczów, niech się wypowiedzą bo nie wiem czy mam sie porywać na II kierunek.
zaboolec może wiecej informacji o filologii, zgawałes egzamin? jakie sa przedmioty na I roku? bardzo ciężko? (bo nie wiem czy dam radę ciągność 2 kierunki naraz). ile i jakie padagogiki?
bardzo prosze o wiecej informacji.
pozdro
Egzamin faktycznie zdawałam. Przedmioty są na ogół całkiem przyjemne, jeśli oczywiście lubisz angielski. Ja najbardziej lubię praktyczną naukę języka, która dzieli się na: fonetykę, leksykę, ortografię, gramatykę i konwersację. Oprócz tego mamy językoznawstwo, gramatykę opisową, historię, kulturę, literaturę. Wszystkie te przedmioty są prowadzone w języku angielskim. Do tego jeszcze psychologia, informatyka, łacina i lektorat drugiego języka. Te już po polsku. Zajęć jest dość dużo, od czasu do czasu trzeba się troche pouczyć. Jeśli poważnie myślisz o studiowaniu, to nie radzę próbować od pierwszego roku na dwóch kierunkach- trudno Ci będzie je pogodzić. Wiem z własnego doświadczenia, że to za dużo na raz. Próbowałam studiować dwa kierunki na pierwszym roku, ale nie dało rady zgrać się czasowo. Ale na drugim lub trzecim roku zajeć będzie mniej, więc bez problemu dasz radę. Pozdrawiam
Dziękuje bardzo za informacje, troche mnie zmartwiłaś, tym że na I roku jest sporo przedmiotów, bo akurat wtedy będe na V roku histry! ale może jakoś uda mi się to pogodzić, no i może da się przepisać jakieś przedmioty (chociaż z tym to coraz trudniej).
Napisz mi prosze coś o egzaminie (wiem że jest test - czy trudny? i rozmowa - jak ona wygląda - długa czy krótka, jakie tematy, czy losuje sie pytania czy zadają je at hoc egzaminujący?. A może wiesz jak jest na zaocznych (bo chyba na takie sie zdecyduje).
wielkie dzięki z góry, pozdrawiam
hejka wszystkim piszącym w tym wątku, dzieki wam troszkę rozjaśniło mi sie w głowie, i teraz juz wiem że wybiorę AP. Do studentów anglistyki mam gorącą prośbę o adres mailowy- bo jeszcze mam mnóstwo pytań i jesli dla kogos nie będzie problemem na nie odpowiedzieć... bede bardzo wdzieczna. Z góry dzieki.
odświeżam wątek:)
aha i jeszcze jedno jakby mogł mi ktoś podać lektury jakie obowiązuja na pierwszym roku anglistyki na AP w Siedlcach... tak z ciekawości pytam i zastanawiam sie czy sa aż tak straszneee
mam pytanie: interesują mnie zaoczne studia na filologii angielskiej w Siedlcach. Proszę studentów tejże uczelni o informację, jak często są zjazdy, w jakich godzinach sa zajęcia, czy jest możliwe zamieszkanie w akademiku w weekend. Z góry dziękuję za info.
zjazdy odbywają się srednio co 2 tygodnie, zaleznie od roku i materiału do przerobienia. Można zakwatreować się na czas zjazdu w Akademiku ale to podobno kosztuje (w internatach można za mniejszą kasę).
Ale pierniczenie za przeproszeniem!
Wlasnie ze nie zgadzam sie z wami!
Nie ma jak to NKJO!Co prawda nie studiuje w Siedlcach ale nie zgadzam sie ze lepszy uniwerek niz NKJO!W NKJO uczysz sie praktycznego angielskiego a nie jakis niepotrzebnych bzdru jak na uniwerku.Pozdr
Wspaniała, czy Ty może studiujesz tam zaocznie? możesz napisać coś więcej?
Nie, ale zamierzam wystartować w przyszłym roku :), wiec trochę rozpytuje ludzkość. Przedmioty są takie same i w takiej samej liczbie godzin jak na dziennych. Tylko prowadzący zajęcia mogą się zmienić. A tak wszystko inne jak na innych studiach zaocznych. Zjazdy średnio co dwa tygodnie, chociaż to zależy od roku (na niektórych latach jest wiecej materiału i zjazdów jest wiecej. Najczęsciej odbywają się od piątku do niedzieli, ale to też zależy od programu. Masz wykłady i ćwiczenia (obowiązkowe), czyli musisz na nich odsiedzieć osobiście lub w przypadku nieobecności zaliczyć (ustnie lub pisemnie to zalezy od prowadzącego). Z racji ze to studia zaoczne musisz większośc nateriału opanować jednak sama w domu. Potem jest sesja i zdajesz egzamini.
No nie iwem co jeszcze mogę Ci napisać? Jak coś cię jeszcze interesuje to pytaj - może będe znała odpowiedz.
dzięki. Ja również chciałabym zacząć od przyszłego roku, choć myślę sobie, że może jestem już za stara, te piątki mnie trochę przerażają...nie wiem, czy będe mogła to pogodzić z pracą. Myślę o tym już od dłuższego czasu, na razie przygotowuję się do CAE, ale jednak kusi mnie anglistyka. W Warszawie zjazdy w kolegium są co tydzień, więc nie wytrzymam tak trzy lata, a do Siedlec czuję sentyment, w końcu tam zostałam magistrem...
czy na kazdej angielskiej filologi jest lektorat z łaciny?
Każdej w kraju? Nie. A przynajmniej nie jest obowiązkowy, chociaż pewnie można wybrać.
Zobaczymy co bedzie z tymi piątkami :). Na zaocznej historii było z poczatku tak, że w piatek zajęcia rozpoczynały sie ok. 14.00 i nie trzeba było brać całego dnia wolnego, ale potem w miare upływu lat uczelnia olała to i zajęcia w piątki zaczynały się o godz. 8.00. Co do zjazdów to na tej historii zjazdy były co 2 tygodnie ale na II roku w grudniu były co tydzień :(.
No i nie zapomnij o cenie (1500).
w piątki przez cały Irok zaczynałam zajęcia o 9.30, trudno pogodzić to z pracą
oj, niedobrze...trzeba będzie się dokładnie zapytać w dziekanacie tak w początku przyszłego roku a jeśli nie to zweryfikować plany życiowe. Mój szef nie pozwoli na zaczynanie w piątek o 9.00. Niesprawiedliwe, bo w końcu studia zaoczne są dla pracujących, załamka...
"Niesprawiedliwe, bo w końcu studia zaoczne są dla pracujących, załamka..." - TEORETYCZNIE TAK :)

studentka AP, czy mogłabyś napisać coś bliżej, jak wygladają zajęcia, zaliczenia.
mam podobny problem do Renaty. Mam już mgr ale znowu muszę iść na studia. Interesuje mnie anglistyka na AP ( zaoczna) ale nie mogę namierzyć testów. Byłabym wdzięczna za cokolwiek. Pozdrawiam Jola
A moze sekretariat ma?
hej. Skończyłam anglistykę na Akademii. Byłam w pierwszym roczniku dziennych. Świetna uczelnia. Teraz kontynuuję na UMCSie, na którym jest sto razy większy bałagan niż na małej AP. Testy kiedyś miałam, musiałabym poszukać.
Pozdrowienia dla profesora Kolka :)
Cóż - ja uważam że z Siedlec do warszawy jest całkiem blisko. Po co pchać sie na jakąś podrzędną uczelnię? Skoro juz nie można w GB, to może warto postrawić na warszawę lub kraków

kisses
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 49
poprzednia |