PRZYJĘCI NA ROSYJSKI OD PODSTAW UŚ

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! szukam ludzi przyjętych na filologię specj.: język rosyjski od podstaw UŚ :) chętnie nawiążę kontakt z potencjalnymi znajomymi ;) szukam tez współlikatora :) Pozdrawiam i do zobaczenia!
Tu jestem :D
uważajcie na rosyjski od podstaw. chwila zagapienia się, odpuszczenia i tyły nie do nadrobienia. naprawde, lepiej darować sobie cały rok życia towarzyskiego niż mieć rok z głowy. tempo pracy bardzo szybkie, dużo do nauczenia i mało czasu. najlepiej już w wakacje chociaż trochę oswoić się z językiem, albo chociaż alfabetu się nauczyć.
nie przesadzaj, jezyk jest prosty bez paniki, własnie robie druga filologie pozdrow
tak słyszałam już wcześniej, że nie warto robić sobie zaległości. pożyczyłam juz od koleżanki podręcznik i zamierzam się uczyć, najpierw alfabet a później jakieś podstawowe zwroty. mam nadzieję że studia mimo iż będą wymagać dużego wkładu pracy będą przyjemne :)
Pozdrawiam Wszystkich!
Z tego co słyszałam rosyjski od podstaw ma okolo 100h więcej praktycznej nauki języka od fil. rosyjskiej. Czyli ile to tak na tydzien wychodzi?
Ja już troche znam rosyjski, więc może nie będzie zle ;-) Ile trwa tam nauka alfabetu?
Czy ma ktos z was nr do dziekanatu ? bede wdzieczna za pomoc;-)
291 34 94 oto numer do dziekanatu na Żytniej :)
u mnie ruski od podstaw to było robienie 4 lat liceum w jeden rok. tempo mordercze, ale naprawde szybko widać sens i rezultaty tej nauki- jeśli się przykładasz oczywiście
na którym roku jesteś, jesli mozna zapytac?:) Możesz nam cos napisac jak wygląda początek, ile os jest w grupie itp. ? Szkoda, że instytut filologii wschodniosłowiańskiej nie ma strony...:-/ Jak bedziesz miał chwilę, napisz cokolwiek co nas czeka ;-) Mam jeszcze pytanko odnosnie lektoratów z języków...Czy jest tylko angielski?A jesli tak, to czy jest jakas mozliwosc załapania się na ukrainski?;-)
Mishelle, dzięki :) Czyli jednak miałam zły numer;-)
tzn. ja jestem na innej uczelni, napisałam tak tylko ku przestrodze, bo z mojej niestety odpadłam. zaczęłam mieć zaległości, bo traciłam punkty na dyktandach za głupie błedy i czy się uczyłam czy nie to było tak samo, więc zaczęłam robić program minimum i skupiać sie na 2 języku. zaczęłam mieć problemy z zaliczeniem 1 semestru, potem byłam w szpitalu na 2 tyg i wszystko szlag trafił, bo musiałam zarówno uczyć sie z 2 języka, jak na bierząco z ruska i odrabiać zaległości. no i nie dałam rady niestety. dlatego bardzo ważna jest systematyka i PRACA PRACA PRACA. udzielanie się na lekcjach, sumienne przygotowywanie zadań domowych i niesamowita systematyczność. robienie sobie samemu dyktand, sprawdzianów, czytanie, mówienie, słuchanie. każdy na początku mówi, że da rade, ale naprawdę nie jest łatwo. u mnie niestety dużo osób rady nie dało. dużo też we wrześniu odwiedzi uczelnie. tzn. nie chce zniechęcac, bo kierunek jest świetny i sensowny, ale naprawdę trzeba ciągle pracować na maksimum możliwości i nie pozwalać sobie na zaległości
aaa nie wiem czemu nie zobaczyłam, że to sam rosyjski od podstaw a nie lingwistyka. ale myśle, że będzie podobnie ciezko, bo będą Was musieli nauczyć przez tyle samo lat tego samego co normalne filologie. dużo pracy na pewno i pełno godzin rosyjskiego. ja na początku miałam przedmiot ogólny rosyjski na którym było wszystko- pisanie, mówienie, czytanie, słuchanie. dopiero od 2 roku zaczynają sie podziały na morfoogię, fonetykę, pisanie, gramatykę i tak dalej. ale naprawde, dobrą radą jest porobić co nieco w wakacje, chociaż się oswoic, potem nie będzie się takim 'dzikim' i niezorientowanym na początku i będzie się jakby poszerzać wiedze, więc nie będzie stresu w stylu nic nie rozumiem, nie dam rady i tak dalej.
chyba jednak zrezygnuje z ruskiego na Uś bo... dostałam się na rosyjskii z językiem rusińsko-łemkowskim na AP w Krakowie :)) i jest to dla mnie najszczesliwszy dzien :)) wiec zwolni sie jedno miejsce na Uś :)) pozdrawiam :))
A czy ktos w tym roku wybiera sie na rosyjski od podstaw (UŚ)na studia zaoczne albo dzienne? bo ja na zaoczne...
Temat przeniesiony do archwium.