nauka ang i chinski

Temat przeniesiony do archwium.
zastanawiam sie nad trudnoscia nauki jezyka chinskiego. dostalam sie wlasnie na studia,gdzie ang jest na BARDZO zaawansowanym poziomie i nie wiem czy majac tyle nauki z ang podolam jeszcze uczyc sie chinskiego,ktory wydaje mi sie trudny. ale moze to jest tylko taki stereotyp i ktos z was uwaza,ze chinski nie jest az tak trudny? dodam,ze mam do wyboru 5 jezykow na studiach: hiszp, japonski, francuski, chinski i baskijski. hiszpanski jest prosty,ale chinski jest bardzo rozchwytywanym jezykiem, dzieki niemu chyba latwiej znalezc prace niz ze znajomoscia hiszp. co Wy o tym sadzicie? czy ktos z Was uczy sie chinskiego i moglby co nieco o nim powiedziec? z gory dziekuje :)
Witaj!!Czyżbyś dostała sie na etno do Poznania??:>Bo ja wlasnie tez sie dostalam,ale tam to raczej bedziemy sie uczyc trzech jezykow z tego co mi wiadomo,pozatym ja sie wlasnie jeszcze zastanawiam,bo dostalam sie takze gdzies indziej i tamten kierunek bardziej mi sie podoba,ale ten UAM kusi,co wiecej oje sie ze moge nie dac rady,czy jest moze na forum ktos kto studiuje etnolingwistyke na Uamie??Jesli tak to bardzo prosze jakies info jak tam jest:czy trudno sie utrzymac,czy da rade studiowac jakis inny kierunek dodatkowo np. po 2-im roku??Bede bardzo wdzieczna za wszystkie opinie,bardzo prosze o kontakt na [email] lub [gg] ,pozdr.,Paulina
tak, dostalam sie na etno i bede tam studiowala :) masz zle informacje co do tego kierunku - na etno studiuje sie obowiazkowo 2 jezyki i jesli chcesz wiecej to mozesz wtedy jakies wziac dodatkowo,ale nie musisz :) wiec ja np. bede sie uczyla ang oraz 1 jezyka niestandardowego (chinski lub hiszpanski - waham sie m-y tymi dwoma). jesli poszukujesz wiecej informacji na temat tego kierunku to zajrzyj na forum: http://www.ij.wojjy.com/forum/ wyslalam Ci wiadomosc na gg jesli chcialabys porozmawiac :) pozdr. :*
jeszcze jedno pytanko: na jaki sie dostalas jeszcze kierunek?

p.s. ja mam zamiar studiowac dwa kierunki - etno i jiin tez w tym samym instytucie. jiin mam zamiar zaczac za rok a etno od teraz :) z tego co wiem to wiele osob studiujacych etno studiuje jeszcze jakis dodtakowy kierunek :)
chinski jest trudny, ale do opanowania. bedizesz miala trudnosci z pismem i pewnie wymowa. gramatyka jest do opanowania. ja osobiscie polecalbym ofc japonski :P :) ale chinski tez jest b.ciekawym i wdziecznym jezykiem jesli sie rozkrecisz. jesli tylko masz checi, mysle ze warto.
Widzę ,że znacie chiński . na jakiej zasadzie "dziala" chińska gramatyka. np jak odmieniane są czaswniki, dodaje się do nich jakieś końcówki albo coś może bardziej egzotycznego.
W jezyku chinskim nie ma odmiany czasownika przez osoby. Oczywiscie zrownicowanie osobowe istnieje (wo, ni, ta, women, nimen, tamen) - ale czasownik pozostaje w niezmienionej formie. Srtuktura zdania jest odmienna od znanych nam indo-europejskich, ale mozna to szybko zalapac. Pytanie kim jesteś: Ni shi shui? - chcąc tłumaczyć słowo po słowie ty jesteś kim. Dong bu dong? - Zrozumiałeś? (dosł. zrozumiane, nie zrozumiane?) Jeżeli układamy zdanie w czasi przeszłym, używamy partykuły dao (oznacza że coś już jest zrobione) - mai dao = kupilem. Odpowiednik ang Perfecta tworzy sie przy uzyciu guo zamiast dao. Wazne jest zachowanie odpowiedniego szyku zdania - podmiot przed orzeczeniem, orzeczenie przed dopelnieniem, przydawka przed podmiotem lub dopelnieniem, okolicznik przed orzeczeniem, uzupelnienie po orzeczeniu. To tak w telegraficznym skrocie :))
dlaczego polecasz bardziej japonski? :) ja wychodze z zalozenia,ze chinski jest chyba bardziej poszukiwany i wlasciwie tylko dlatego wolalabym chinski. poza tym jest mi obojetne czy japonski czy chinski :) mam na podjecie decyzji jeszcze caly miesiac wiec przeszukuje internet by znalezc jakies informacje o chinskim :) a czy moglabys napisac skad znasz chinski - czy sama sie go uczysz czy na studiach i jak oceniasz swoja znajomosc tego jezyka (lacznie z podaniem czasu ile sie go uczysz :)) bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedz :)
Mysle ze chinski plus japonski ..Hm..Mysle ze ciezko bedzie podolac..Tzn podolasz na pewno tylko albo jeden jezyk na tym ucierpi albo drugi.
1. sam nie sama :) wiec tym samym moglbym a nie moglabym :)
2. chinskiego ucze sie sam od niedawna
3. japoniski - z czystego sentymentu dla tego jezyka :) ucze sie dluzej, bardziej mi sie podoba :) jesli chyba troche trudniejszy.. chociaz trudno powiedziec. Japonski jest rowniez bardzo poszukiwanym jezykiem jesli chodzi o tlumaczenia. Duzo czesciej firmy japonskie otwieraja cos u nas lub inwestuja jakas kase niz chinskie. W obecnej chwili kontakty polsko-japonskie sa duzo lepsze niz polsko-chinskie. Prawde mowiac warto byloby podjac sie nauki obu jezykow - jesli jednak masz do wyboru tylko 1 zastanow sie dobrze. Sproboj posciagac z netu materialy do nauki zarowno chinskiego jak i japonskiego.
Moge zaczac oba - mam taka mozliwosc,ale nie wiem czy podolam. na studiach bede miala ang na poziomie CAE a potem CPE, oraz na drugim kierunku rosyjski. dlatego wole od razu zdecydowac sie na jeden z tych jezykow. juz mam taki metlik w glowie,ze nie mam pojecia co wybrac :/ dziekuje Ci za pomoc :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Szkoły językowe