->->-> LISTA LEKTUR UAM 1. ROK FIL. ANG.

Temat przeniesiony do archwium.
Pytanie kieruje do wszystkich zorientowanych...

Prosze o napisanie jakie lektury obowiazuja na 1. roku filologii angielskiej dziennej UAM w roku akademickim 2005/2006.

Chcialbym sobie juz kupic lub pozyczyc niektore pozycje, zeby nie musiec pozniej wydawac zdyt duzej ilosci pieniedzy na pocztku studiow...

Thx
z całą pewnością są to inne lektury niż na studiach zaocznych i napewno, napewno inne niż te, co były w latach poprzednich
Powinienes pojsc do Collegium Novum do czytelni na szoste pietro i poprosic panie, ktore tam sa, o liste lektur dla I roku. Lektur raczej nie kupuj, mysle, ze spokojnie bedziesz mogl je wypozyczyc w trakcie roku.
Nie kupuj lektur, w ciągu roku nie ma z nimi problemu - wypożyczysz. Co do listy jako takiej - owszem, istnieje ona, ale każdy prowadzący literaturę wybiera z niej sobie pozycje bo nie sposób omóić wszystkiego w ciągu roku na ćwiczeniach. Zresztą na I roku nie ma tego czytania aż tak strasznie dużo, spokojnie powinieneś zdążyć jeśli zaczniesz czytać w pierwszym tygodniu października :)
w każdy razie odradzam stanowczo zakupy (wierz mi, będzie wiele innych kosztownych wydatków), chyba, że coś Ci się wyjątkowo spodoba lub uznasz, że wypada to mieć :)
pozdr
Thoma
A jakie to "inne kosztowne wydatki" ?
Podejrzewam że chodziło nie tyle o wydatki związane z niezbędnymi rzeczami na UAM, co ogólnie o życie studenckie :) Ja tam wolałbym wydać kasę na jakieś przyjemności niż książkę Virginii Woolf :) A może macie inne zdanie?
Pisząc o innych wydatkach myślałam o życiu studenckim ogónie. Mówię to z perspektywy osoby pochodzącej ze średnio zamożnej rodziny - oczywiście wszystko zalezy od sytuacji materialnej studenta. Myślę, że wiele osób dopiero wyjeżdżając z domu na studia nabiera pojęcia ile kosztuje utrzymanie się :)
Na pierwszym roku nie ma Virginii Woolf ;) Lektury można znaleźć w różnych cenach, zleży od wydawnictwa. Ale bez problemu dostanie się je w bibliotece (ja, ani nikt z moich znajomych nigdy nie miał z tym problemu).

A co do biblioteki, to postawili nam nową :) Mam nadzieję, że od października będzie już działać, z zewnątrz prezentuje się całkiem przyzwoicie. No i może nie trzeba będzie czekać na książki (do wiadomości pioerwszaków - dotychczas książki się 'zamiawiało' u pani w bibliotece i były zazwyczaj do odbioru nastepnego dnia). Przekonamy się za 3 tygodnie :)
hej,
no tak, moze i lektury sobie poszczególni ćwiczeniowcy dobieraja, ale niektóre pozycje to klasyka:) na bank zaczniecie od tych: "Beowulf" i "Sir Gawain and The Green Knight":) jak chcesz to możesz już zacząć czytać... ale nie kupuj, nie opłaca się...;)
wlasnie chce sobie kupic tego :beowulf-a! tylko nie wiem ktora wersje: mam do wyboru Beowulf Heaney Seamus (penguin) oraz Heaney: Beowulf a New Verse Translation (wyd. W.W. Norton & Company)? Ktora wy czytaliscie?:P
bożesz ty mój a nie lepiej zacząć się martwić takimi rzeczami w październiku? ludzie wakacje jeszcze macie i tak od października będzie hardkor więc korzystajcie z wolnego.

nie kumam takiej nadgorliwości. dziewczyna z mej szkoły co również ze mna na UAM sie dostała już czyta lektury na poszczególne przedmioty jakie poleciła jej dawna nauczycielka angielskiego. straszne :/
A ja nie kumam dlaczego Ty zamiast korzystac z wolnego czytasz posty o lekturach na filologii.Skąd ta nadgorliwość???????
Nie bić się:)
Wróćmy do lektur (chociaż tesh uważam, że lepiej cieszyć się wakacjami, bo za rok już taaaak długich może nie być;) szczególnie na UAMie:))
co do Beowulfa... nikt generalnie nie interesuje sie wersjami, wazne zebys wiedział o co biega:) wiadomo ze jak kupisz te najnowsze przekłady to bedzie ci sie to czytało jak fajna legende, jak sie pokusisz o wersje staroangielska- sam zobaczysz hehe:)
lektury na początku się przyjemnie czyta, bo człowiek jest ambitny itd., potem nie ma na to czasu i lecisz na opracowaniach:/ co potem róznie się konczy na examinie niestety. najwiecej jednak zalezy na cwiczeniowca (no i od ciebie;)), bo na wykłady nie masz co liczyc (nie dasz rady zapisac niczego z magicznych slajdów prof. S. wyswietlanych z zawrotna predkoscia:)) pozostaje przylozyc sie na cwiczeniach. jesli bedziesz mogl (a moc zawsze mozna) przenies sie do grupy Fabiszaka :) pozdrawiam i wrzuc na luz:) bedzie dopshe:D
dokladnie. a poza tym skad ta pewnosc ze chce od razu wszystko przeczytac? a nawet gdyby to co... :> moze mam akurat taki kaprys. Nadal prosze o odp.
dzieki:-)
ja też polecam doktora Fabiszaka na UAM - literatura z nim to prawdziwa przyjemność. Facet jest przemiły i jesli ktoś chce chodzić np. do swojego wykładowcy na ćwiczenia i do niego też (dodatkowo) to się raczej zgodzi (u mnie w grupie była taka sytuacja). Literaturę z nim wspominam najmilej ze wszystkiego co mnie spotkało na 1 roku (oczywiście nie sposó bteż nie wspomnieć o wykładach z opisówki z prof. Dziubalską) - ale może to tylko takie moje małe zboczenie bo literaturę bardzo lubię :)
hej, zapomniałam:) Mam wykaz zajec z I semestru u doktor Dagmary K. (łuuuciekajcie:)) macie to na forum:) pewnie bedzie wiecej zaiteresowanych:) uprzedzam, ze jest to text skanowany do edycji, którego nie chciało mi sie dokładnie sprawdzac:) wiekszosc na oko jest jednak poprawna:)
jesli jeszcze w czyms moge pomoc walcie smiało:) [gg]

THE HISTORY OF ENGLISH LITERATURE

I semester

1. Old English Literature
Elegies: "The Wanderer", "The Seafarer"
Courtly poetry: "Deor's Lament"
Charms: "Charm for Unfruitful Land"

2. Beowulf
The Dream of the Rood

3. Middle English Literature
Sir Gawain and The Green Knight

4. Geoffrey Chaucer: The Canterbury Tales: "The General Prologue", "The Wife of Bath's Tale", "Miller's Tale"
5. English Medieval Drama: Mundus et Infans, Everyman, York Mystery Play (fragment)

6. Renaissance Literature
Christopher Marlowe: Dr Faustus

7. William Shakespeare: Sonnets (2, 18,20,55, 116, 130, 136, 141, 144, 147)
Thomas Wyatt: selected sonnets
Henry Howard, Earl of Surrey: selected sonnets
Philip Sidney: Apolog for Poetry

8. William Shakespeare: Much Ado About Nothing, As you Like It
Ben Jonson: Volpone

9. William Shakespeare: Hamlet
Thomas Kyd: The Spanish Tragedy (fragments)

10. William Shakespeare: King Lear: Henry V, Julius Caesar (fragments)

11. William Shakespeare: The Tempest

12. John Webster: The Duchess of Malfi

13. Metaphysical poetry: John Donne: "Valediction: Forbidden Mourning", "The Flea",
"Elegy XIX", "The Anniversary", George Herbert: "The Collar", "The Pearl'
Cavalier Poetry: Andrew Marvell: "To His Coy Mistress", "The Definition of Love"

HANDBOOKS:
Cuddon
The Penguin Dictionary of Literary Terms and Literary Theory

Sikorska, Liliana - Jacek Fabiszak (eds.)
1998 An Anthology of English Literature f'rom 'Beowulf to John Milton.

Sikorska, Liliana.
2002 An Outline History oj English Literature.

THE LECTURES
The course is complementary to lectures in History of English Literature and cannot function on its own. Presence at the lectures is absolutely essential.
DZIĘ-KU-JE-MY :)
jako koleżanka z innej grupy fil ang uam powiem tylko, że lista nie jest taka sama dla wszystkich grup :) (choć oczwyiście niektóre rzeczy się powtarzają)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe