NAJLEPSZY SŁOWNIK dla studenta anglistyki

Temat przeniesiony do archwium.
uwaga studenci anglistyki (szczególnie Ci z wyższych roczników)!!!
proponuje zorganizowanie wyborów NAJLEPSZEGO SŁOWNIKA,
wpisujcie PONIŻEJ swoje propozycje (dokładny tytuł słownika i dlaczego to właśnie on)
ja narazie nie zdradzam za kim kibicuje:)
a ja proponuję włożyć odrobinę wysiłku w przejrzenie topiców na forum. ile można o tym samym?
dzięki za dobrą rade :) ale ja już wcześniej dokładnie przejrzałam posty na temat słowników, nie usatysfakcjonowały mnie one jednak... i właśnie dlatego jeszcze raz zaczęłam ten temacik... ale chyba nic ciekawego się tutaj nie dowiem... szkoda... bo już w poniedziałek do szkółki.......
wg mnie slowniki Oxford University Press (moj kochane cegly ;)
Do Thomy
a ja proponuję nie czytać jesli ten temat cię nudzi
Można, można o tym samym w nieskończoność jeśli są przynajmniej dwie osoby które to interesuje!!!!
Pies ogrodnika: sam nie chce i drugiemu nie da pisać i czytać!!!!
Oczywiście na interesujacy temat mozna czytać i dyskutować godzinami, tylko inteligentni ludzie robią to kontynując rozpoczęty wątek. A właśnie "pies ogrodnika" zaczyna nowy wątek, nie pozwalając nowym czytelnikom skorzystać z wczesniejszych postów.
Ja rownież zaczynam zajecia w poniedzialek jak narazie zopatrzyłam sie w slownik Longmana Conteporary English polecili mi go na forum www.anglista.org. Jest to slownik angieslko angieslki, jest spoko. A tak wogole to super jest Wielki Slownik PWN Oxford, oba tomy- tylko jest drogi 180zł za tom. Pozdrawiam
Longman Dictionary Of Contemporary English (4Th Edition)
that's some good sh** indeed :)
Polecam.
Macmillan!!
Dla mnie - Macmillan Advanced Learner's Dictionary - kapitalna rzecz :)
z tym ze to jest english-english zeby nie bylo zaskoczenia:)
Ja na waszym miejscu zainteresowałabym sie też słownikami elektronicznymi. Jesli ktos ma dostęp do komputera ( a zapewne duża większość) to oprócz slowników książkowych trzeba mieć koniecznie dobry slownik w komputerze! Jak dlugo mozna siedzieć nad słownikiem książkowym? a z kompem sie tyle czasu oszczędza. nie studiuje anglistyki ale wiem ile wy tam musicie umiec wiec nie piszcie mi ze to musi być ksiazka bo tam wiecej jest bo naprawde sa dobre slowniki elektroniczne czy to ang-ang czy ang-pol. Pewnie że trzeba mieć też dobre ksiażki ale bez słownika w komputerze to ja bym nie mogła żyć :) zycze powodzenia na studiach
Zapomnialam napisac że teraz często słownik książkowy ma załączoną płytę ale jak kiedys takowy miałam to ten elektroniczny był beznadziejny no ale nie wiem jak jest teraz dosyc dawno to bylo więć może już lepiej :P Ale są i oddzielne słowniki elektroniczne które fakt są drogie ale są przecież różne sposoby na ich zdobycie ;)
no ja tesh mam Longmana Contemporary Englisha razem z płytką dołączoną do niego. I jestem bardzo zadowolona z tego elektronicznego (książka leży w szufladzie i czeka ash sie zdarzy jakas awariia kompa - odpukać). Nie wyobrazam sobie zycia i nauki Enlgisha bez elektronicznej wersji - tyle czasu oszczedza i ma zancznie wiecej mozliwości niż ksiązakowa wersja. M.in. umożiwia łatwą i szybką naukę kolokacji, jush nie mówiąc o opcji ACTIVATE YOUR ENGLISH. Bez wersji elektronicznej nie zdałabym chyba CPE.
Pozdrowionka
Czarna owieczko.. no to powiedz za jakim kibicujesz slownikiem? bo ja tez mam dylemat co do slownika jaki kupic, zeby byl uzyteczny na filologii oczywiscie mam na mysli ang-ang... a moze ktos mi doradzi... szukalem we wczesniejszch watkach ale nie ma tam nic sprecyzowanego ehh..
A co powiecie o "Oxford paperback Thesaurus"??????Z gory dzieki za opinie.
oo bardzo dobry slownik polecam:) bardzo pomocny szczegolnie w pisaniu compositions..
Longman Contemporary Dictionary najlepszy slownik ever: )
Ostatnie wydanie Longmana w wersji na płycie jest bardzo dobre. Polecam.
ja niestety dalej nie moge się zdecydować... narazie mam Wordpower'a (Oxford), ale przydał by mi się jakiś większy... ten jest dobry ale tak do poziomu FCE... więc na filologii już się nie sprawdza... ja waham się pomiędzy wspomnianym już Longman dictionary of contemporary English a
New Oxford Dictionary of English, Macmillan Advanced Learner's Dictionary.
Przydać się też może Longman Pronunciation Dictionary.
nie ma lepszego słownika odd 4-tomowego Stanisławskiego. kto był na filologii angielskiej ten wie, bo na pewno na tłumaczenich mówlili. Słowniki typu Macmillan i wszelkiego rodzaju sobie.
Pozdrawiam
A czym sie rozni Oxford od Longmana.. i ktory jest lepszy?
Ja mam Oxford Advanced Learner's Dictionary i jest z niego całkiem zadowolony . Zawartośc jest bardzo dobra , bardzo dużo slownictwa , fajna płytka , no i na końcu slownika kolorowe strony na których są narysowane i opisane np. auto i jego czesci , jakies instrumenty muzyczne , owoce , warzywa , ciuchy i takie różne , plus takie rzeczy jak : wzory listów , różnych pism, + to co mi sie przydało , to przetranskrybowane nazwy geograficzne , no i zbior 3 tysiecy wyselekcjonowanych słówek które sa "podstawowe" z języka .
A co sie tyczy Tezaurusa , to nie jest on drogi a przydaje sie on osobom które chca ubogacic swoje słownictwo o jakies wyszukane rzeczy , słowa - ale jesli ktoś ma wolną kasę - tez polecam . Pozdrowienia dla wszystkich
Czy wy ludzie nie macie wiekszych problemow niz slownik?
no cóż...
pozazdrościć jeśli nie mają.
Słuchaj "maniek"... slownik nie kosztuje malo.. jezeli juz mamy wydac ok 100 na slownik to chcemy zeby byl najlepszy.. po co mamy wyrzucac kase w bloto... chcemy miec z tego pozytek. Pozdrawiam. (ja wybralam jednak Longmana ... jeszcze mi go nie pzyslali wiec nie moge stwierdzic czy byl to dobry wybor ale juz trudno:]...)
Oxford Advanced Learner's Dictionary - najnowsza edycja - bardzo jestem zadowolona
longman pronunciation dictionary - bardzo przydatny bardzo :)
cheers:)
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę