dorcik93:
Moje wyniki z pisemnej matury to:
angielski podst. 98%, rozsz. 83% ; polski podst. 70%, rozsz. 88% ; geografia i matematyka podst. 76%
Angielski na pewno trzeba zdawać rozszerzony, jeżeli chcesz mieć jakieś realne szanse na dostanie się, a najlepiej byłoby jakbyś zdawała chociaż jeszcze jeden przedmiot na rozszerzeniu. Myślę, że polski nie jest wcale taki straszny. Prawdę mówiąc, ja polskiego nie lubiłam, i przed maturą nie uczyłam się dużo do rozszerzonego ( i do podstawowego też), a mój wynik z rozszerzenia zaskoczył mnie totalnie!! Nigdy w życiu bym nie przypuszczała, że moje nędzne wypracowanie na maturze zdobędzie aż 88%!! Dlatego warto spróbować, bo jest to przedmiot dodatkowy - jak będziesz miała poniżej 30% to nic się nie stanie, bo podstawowy polski będziesz miała zdany. I nie ma co się oszukiwać, że angielski i polski trzeba mieć naprawdę dobrze zdane żeby się dostać.
Dzisiaj też była ogłoszona pierwsza lista rankingowa na UG. Ja jestem na pozycji 194, a limit miejsc jest 100. Także te 94 osoby przede mną muszą zrezygnować, abym wskoczyła na 100 pozycję i się dostała na kierunek.. Nie jest łatwo, a chętnych osób jest aż 1326... Także im lepiej matura napisana, tym masz większą pewność na dostanie się.. ;-)
Poza tym ja dostałam się na filologię angielską na UAM do Poznania i tam już złożyłam papiery, zawsze o tym marzyłam, a prestiż uczelni też zrobił swoje przy mojej decyzji. Myślę, że to jest dobry wybór, pomyśl też o tej uczelni. ;-) Tam się liczy ang. rozsz. pisemny i ustny (!) i polski rozsz. ;-)