LS na UW, matura z polskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące rekrutacji na UW na kierunek lingwistyka stosowana. Gdy mówi się o progach wszyscy wspominają matury z języków rozszerzonych, te poszły mi dobrze (93% i 98%), niepokoi mnie jednak fakt iż zawaliłem podstawowy polski (67%). Ludzie pisząc z jakimi wynikami się dostali wypisują tylko procenty z rozszerzonych języków, jednak czy ten słaby wynik z polskiego mnie nie zdyskwalifikuje? Dla uściślenia wybieram się na kombinację niem-ang (tam progi są niższe niż na wiodący angielski), z matematyki podstawowej mam 92%, z podstawowego angielskiego 100%.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i przepraszam za kolejny uciążliwy temat dotyczący rekrutacji, ale przekopałem pół internetu i nie znalazłem nic na ten temat.
Pozdrawiam :)
policz sobie punkty
Licząc punkty według instrukcji zamieszczonych na stronie UW mam ich około 90,3 na 100 możliwych. Problem w tym że we wczesniejszych latach sposoby liczenia punktów były inne, maksymalnie było ich do zdobycia 200, więc nie wiem zupełnie jak to się ma do moich wyników... co sądzicie?
90 powinno wystarczyc.
Hmmm... Jakim cudem wyszło Ci 90,3? :P Mi wychodzi 90,59, chyba musiałeś się gdzieś pomylić (rozumiem, że w warunku trzecim policzyłeś 98%?).

Sekcja angielska ma zazwyczaj (nie zawsze) najwyższy próg. W zeszłym roku pierwszy był ok. 91, potem spadł do ok. 89. O sekcji z niemieckiego wiadomo mniej - z tego, co udało mi się dowiedzieć, to zeszłoroczny próg po I turze wyniósł ok. 89, a potem spadł (i tu mam sprzeczne informacje) do 83 - ile w tym prawdy, nie mam pojęcia. W tym roku matury z języków były utrzymane na podobnym poziomie, średnia z angielskiego minimalnie wzrosła, z drugiej strony wprowadzili przelicznik 0,8 dla podstawy, więc jeżeli progi już spadną, to nieznacznie (miejmy nadzieję, że nie wzrosną! :P). Ja mam 91,2, więc mam nadzieję, że spotkamy się w październiku! :D
edytowany przez kolcio: 09 lip 2011
w tamtym roku najwyzszy próg był na pierwszy hiszpański (ok 93 pkt) w pierwszej turze, ok 90 powinno starczyć. warto pamiętać, że jest jeszcze druga tura :D
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę