NKJO - praktyki

Temat przeniesiony do archwium.
Kiedy zaczynają się praktyki studenta w szkołach? Już podczas pierwszego roku? I jak długo trwają?
niddy podczas pierwszego roku don't worry,musisz byc na to przygotowany:)na drugim roku sa przewaznie praktyki ciagłe w ogólniaku jakies 2 tyg.generalnie to wszystko tez zalezy od szkoły.pzd
Witaj

U mnie w kolegium było to na 3 roku. Na poczatku odbywasz obserwacje w wymiarze 45 godzin lekcyjnych, a nastepnie 45 godzin praktyk juz prowadzonych przez Ciebie. Jezeli chodzi o dlugosc praktyk, u mnie mialo sie na to caly rok. Takze im wczesniej to skonczysz, tym wiecej czasu wolnego dla Ciebie :).

Pozdrawiam
Zwykle w szkołach typu kolegia czy pwsz powinny zacząć się na II roku nie wcześniej (ale znam tez przypadek z I roku). U mnie np. zaczęło sie na II roku od wrześniowych miesięcznych ciągłych w LO, później 2 semestry w 2 liceach po ok 4godz tygodniowo, znów ciągłe we wrześniu w podstawówce i znów semestr po 4 godz tyg w innej podstawówce. Za moich czasów jednak długość praktyk zależała od szkoły. Może jest jakieś ustalone minimum ale szkoła może sobie ustalić więcej.
Dzięki za odpowiedzi. Pytam, bo nie dostanę się na UWr na dzienne i myślę, albo o wieczorowych na UWr albo dzienne w NKJO. I trudny wybór bo nie chcę się kształcić na nauczyciela, no ale już bym mógł tam pójść o ile bym uniknął praktyk (na II roku bym się przeniósł już może na uniwersytet).
Ale na uniwersytecie też są przecież praktyki.
Zależy w jakim NKJO. Informacje o praktykach są podane zwykle na stronach www danego kolegium.
Na przykład w Legnicy są na 2 roku (III semestr) w marcu (3 tyg) oraz w 2 połowie września (3 tyg).
Do Sebi19
NKJO będą ponoć zamykane do 2015 roku. Tam jest więcej praktyk niż na Uniwersytecie i jesteś traktowany jak uczeń liceum (masz zadania domowe, przygotowujesz lekcje i prowadzisz je dla swojej grupy). Poziom z roku na rok spada (nauczyciele- oczywiście zdarzają się wyjątki- przez 10 lat prowadzą te same zajęcia, chociaż książki obowiązujące na licencjat się zmieniają z roku na rok). Musisz uczestniczyć obowiązkowo we wszystkich zajęciach (chyba, że masz zwolnienie lekarskie). Nie możesz wybrać innej ścieżki edukacji niż metodyka ( nie pogłębiasz wiedzy z językoznawstwa/ literatury jak na uniwersytecie- nawet 1/3 programu z Uniwersytetu nie jest przerobiona ). Dodatkowo praca licencjacka koniecznie musi dotyczyć nauczania ( tak jest w NKJO w Legnicy- nie wiem jak jest w innych kolegiach).
Co prawda w NKJO-cie zajęcia odbywają się zazwyczaj od pon-piąt i jesteś w kontakcie z językiem codziennie. Co więcej możesz po 1 semestrze przenieść się na studia dzienne (Uniwerek Wrc) jeśli spełnisz wymogi dotyczącej średniej z praktycznych sprawności językowych (chyba 4,5)- ale tu warto się dopytać w sekretariacie bo może coś się zmienić.
Po 3 latach nauki w NKJO i zdanym egzaminie licencjackim , jeśli będziesz chciał zrobić mgr dzienną na Uniwersytecie musisz nadrobić braki jakie były w programie kolegium ( a jest ich sporo !).
Masz przed sobą nie lada trudny wybór, dlatego przyjrzyj się dokładnie NKJO (program nauczania, praktyki, praca i egzamin licencjacki- jak to wszystko wygląda ) oraz co proponuje Uniwersytet.
barainbow,
tak ale jak się wybierze specjalizację nauczycielską, a na uwr jest jeszcze tłumaczeniowa i tą bym wybrał.

Ylayda,
dzięki za tak dokładne info. Ja co prawda wybieram się do NKJO we Wrocławiu i ponoć tam jest b. dobry poziom, w sumie same dobre opinie słyszałem. No wady są, które łącza wszystkie te kolegia, właśnie tak jak wymieniłaś, no ale chyba lepiej dla mnie to niż wieczorowe na UWr.

A jeszcze takie pytanie odbiegająca trochę... jak wygląda wychowanie fizyczne w NKJO?:D
Wychowanie fizyczne, łacina, filozofia- tego w NKJO-cie nie ma ;)
hmm to nawet dobrze:P tzn. łacinę bym nawet chciał ;)
to teraz zastanawiam się czemu obok nkjo we Wrocławiu są boiska :D
edytowany przez Sebi19: 07 lip 2011
Może w NKJO (Wrocław) są zajęcia z w-f. Może na stronie www znajdziesz plan zajęć, z którym będziesz mógł się zaznajomić.
Na planie z 2010/2011 roku nie ma wfu, więc chyba nie ma.
Cytat:
Dzień dobry,

Z przykrością informuję, że w NKJO we Wrocławiu
nie prowadzi się zajęć wychowania fizycznego.

Serdecznie pozdrawiam

nie ma więc.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia