Anglistyka: UW czy SWPS w Warszawie? Egzaminy?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich,
w tym roku kończę studia licencjackie na filologii angielskiej i chciałbym się przygotować na studia magisterskie w warszawie. Biorę pod uwagę dwie uczelnie: Uniwersytet Warszawski oraz Szkołę Wyższą Psychologii Społecznej w Warszawie.
Chciałbym zapytać o wasze opinie o szkołach. Czy ktoś studiuje na jednej z powyższych?

UW kusi mnie tylko tym, że dyplom ukończenia sam w sobie ma jakąś renomę. Poza tym oferta uczelni na filologii angielskiej nie jest wcale dostosowana do rynku pracy (moim zdaniem).

Z kolei SWPS ma na pewno mniejszą renomę, ale za to bardziej interesujące specjalizacje, od tłumaczeniowej do business english.

SWPS jest uczelnią prywatną, więc musiałbym uiszczać czesne. UW już tego nie wymaga, ale gdybym chciał studiować zaocznie lub wieczorowo, czesne za naukę byłoby dużo wyższe niż za studiowanie dzienne na SWPS.

Bardzo interesują mnie wasze zdania na ten temat.

Jednak jednej rzeczy nie zbadałem do końca. Rozpoczęcie studiów na UW wiąże się ze zdaniem egzaminów wstępnych. Dowiedziałem się, że wybiera się dwa zagadnienia z 3: kultura i historia GB, USA lub językoznawstwo. Czy ktoś ma wiedzę jak te egzaminy wyglądają? Może ktoś posiada dawny egzemplarz możliwych pytań?

Nie dowiedziałem się jednak jak wygląda przyjmowanie na studia magisterskie na SWPS.

Liczę, że znajdą się osoby, które przeczytają mój długi post do końca i będą w stanie mi pomóc.

pozdr
Daniel
a to?
www.ikla.uw.edu.pl
dwa jezyki, ale dzienne bezplatne.
Nie wiedziałem, że w stolicy jest taka uczelnia. Muszę się jej bliżej przyjrzeć. Mg Masz jakieś doświadczenia lub informacje związane z tą uczelnia? Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki
pzdr
Nie uczelnia, tylko instytut... To też UW.
No dobrze, Instytut. Jeżeli zatem jest to UW, to po ukończeniu dostaję dyplom UW? A jeżeli chcę dostać się na studia magisterskie to podlegają tam takie same wymagania i egzaminy wstępne jak na UW?
Jak to powiedzieć... jeżeli coś jest częścią UW, to dyplom będzie z UW, tak.

'podlegają tam takie same wymagania i egzaminy wstępne jak na UW?'
to po pierwsze jest niepoprawnie napisane, a po drugie - na każdy kierunek studiów obowiązują trochę lub bardzo inne zasady rekrutacji. Myślałem, że to jasne.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa