filologia rosyjska z filologią angielską UAM

Temat przeniesiony do archwium.
witam
wiem ,że ten wątek był już poruszany ale postanowiłam jednak go ponowić :)
chciałam zapytać czy wogóle jest ktoś tutaj kto studiował (lub studiuje) ten kierunek na UAMie? jeśli tak to jak tam rzeczywiście jest? czy wogóle warto? i jak na który język kładzie się bardziej nacisk, czy może oba są tak samo ważne? o ile mi wiadomo to język rosyjski można zaczynać od zera, prawda?
Oba kierunki są tak samo ważne, choć na samym początku jest więcej rosyjskiego. Kierunek nazywa się "filologia rosyjska z angielską", ale w zasadzie są to dwa osobne kierunki - tzn. kończy się osobno filologię rosyjską i osobno angielską, i pisze dwie prace licencjackie. Nie ma taryfy ulgowej, przez co jest dość trudno - wiele osób ma np. poprawki czy warunki z angielskiego. Rosyjski może być od podstaw.
(Zaznaczam, że piszę na podstawie relacji osoby, która zaczynała te studia przed trzema laty - mogło się coś w międzyczasie zmienić.)
z tego co czytałam to dalej można zacząć rosyjski od podstaw, to raczej się nie zmieniło. szkoda tylko że ten kierunek na licencjacie trwa 4 lata... no ale cóż, to w końcu dwa języki :)
aaa, i dzięki za odpowiedź ;)
Cztery lata - ale dwa osobne dyplomy, cenne zwłaszcza, że od następnego roku drugi kierunek będzie płatny, a ros-ang dotyczyć to nie powinno.
a jeszcze tak zapytam, może ktoś wie: czy są lektoraty z innych języków na tym kierunku? albo przynajmniej możliwość wybrania lektoratu?
nikt nic nie wie? :(
http://www.staff.amu.edu.pl/~ifros/stacjonarne.html
nie wiem jak mogłam tego nie znaleźć... ;/ dzięki w każdym razie
Sprawdź po prostu, czy lektorat jest w programie studiów. Wydaje mi się, że nie, ale głowy za to na pewno bym nie dała.

Nawet jeśli lektorat nie jest w programie studiów, można próbować załapać się na takie zajęcia prowadzone gdzie indziej: oficjalnie, składając stosowne pisemko (przy czym za dodatkowe zajęcia trzeba zwykle zapłacić - choć nie są to koszty ogromne), albo nieoficjalnie, pytając po prostu lektora o możliwość dołączenia do grupy (wtedy nie dostaje się wpisu). Wreszcie bywają czasem organizowane lektoraty dodatkowe, ogólnouczelniane - na pewno widziałam w tym roku ogłoszenia reklamujące dodatkowy włoski.
Niezależnie od tego wszystkiego, nie sugerowałabym się ofertą lektoratów przy wyborze kierunku studiów. A na podwójnej filologii z jednym językiem od podstaw roboty będzie za dużo, by przez pierwszy rok myśleć o dodatkowych językach ;).
Nie wiem, czy to na plus czy na minus, ale z programu studiów na stronie wynika, że obecnie są one trzy-, a nie czteroletnie.
właśnie to przejrzałam i trochę się zdziwiłam... podobno można kończyć z dwoma osobnymi dyplomami? czyli w ciągu jednego roku trzeba napisać dwie prace licencjackie...? ;/
a co do lektoratu... to chyba wyjdzie w trakcie :) po prostu nie chciałabym zupełnie zrezygnować z francuskiego którego się uczę teraz
Na studiach czteroletnich pisało się te prace bodaj w odstępie rocznym; jak jest na trzyletnich, nie mam pojęcia. Podejrzewam, że z dwóch licencjatów nie zrezygnowano. To jest wykonalne, jakkolwiek z relacji wiem, że te studia nie są łatwe. Już sama filologia angielska / rosyjska to mnóstwo pracy, a studiowanie rosyjsko-angielskiej jest bliższe studiowaniu dwóch kierunków niż jednego.
że jest ciężko to wiem... mam tylko nadzieję (jeżeli się dostanę i wytrwam) to mój wysiłek kiedyś zaprocentuje :)
mam tylko nadzieję, że*
Trzymam kciuki :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie