filologia angielska zaoczna UJ vs UP

Temat przeniesiony do archwium.
Wątek nie po raz pierwszy z tego co widziałam, ale chciałam się dowiedzieć czy ma ktoś bardziej aktualne wiadomości na ten temat, tzn. jak ma się sytuacja jeśli chodzi o progi punktowe? Dużo jest chętnych na jedno miejsce? Ja jestem właśnie do rekrutacji na dzienne i niestety nie przyjęli mnie tam gdzie chciałam stąd pytanie o zaoczne. I jak to jest właśnie z tym językiem dodatkowym? Z tego co wiem to na UJ jest to angielski z niemieckim a jak wygląda sytuacja na UP? Faktycznie narzucany jest rosyjski? I przede wszystkim jak mniej więcej wygląda sprawa z kosztami? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc ;).
Też jestem ciekaw jak koleżanka RoseSoulmate.

Widziałem na stronie UP opis filologii angielskiej zaocznej. Podobno nie ma żadnych testów, jeśli się zdawało nową maturę. Zajęcia są od pn-pt od 15:[tel]:00. Zastanawiam się czy warto iść na studia w moim przypadku, jeśli miałem na maturze podstawowej tylko 70%? Czy dam radę przetrwać pierwszy rok, jeśli bym dużo siedział nad kiążkami?
Jak jest naprawdę z tymi studiami zaocznymi na UP? Rzeczywiście tak jak w opisie na ich stronie? Nie ma żadnych testów kwalifikacyjnych dla chętnych z nową maturą? Czy warto iść na tą uczelnię w takim systemie studiów - zaocznie?
Na UP zraziło mnie właśnie to że są to tylko studia wieczorowe a nie w weekendy, nie wiem właściwie dlaczego. Z tego co patrzyłam to jakakolwiek inna filologia jest w weekendy a tylko ta, nie wiedzieć czemu, jest wyjątkiem. No i ten rosyjski... A np. na UJ są jakieś egzaminy wstępne mimo nowej matury? Bo szczerze mówiąc gdy rejestrowałam się nic takiego nie zauważyłam i myślałam, że to tylko w przypadku starej matury, ewentualnie jakiegoś zagranicznego odpowiednika naszej matury. I może też nie jestem do końca poinformowana ale czy na filologie nie przyjmują tylko z językiem rozszerzonym? Bo ja mam trochę więcej z rozszerzonej i martwię się jak to będzie. I w ogóle czy warto studiować jakikolwiek język w trybie zaocznym...
Może ktoś doświadczony pomoże?
RoseSoulmate, myśle że na UP są tyko studia wieczorowe, bo z językiem trzeba być często, żeby nim później dobrze władać i go ogarnąć. Nie może być przerw tak jak na zaocznych studiach. Oczywiście jeśli chcesz być dobrym filologiem języka obcego... Chyba, że masz warunki na to by w domu mieć styczność z językiem.
Ja nie mam np warunków do tego by studiować wieczorowo na UP od pn-pt od 15:[tel]:00, bo muszę też pracować. Potrzebne mi są pieniądze. Ale myślę cały czas nad tym kierunkiem, bo jakby nie patrzeć jest on bardziej przyszłościowy od np filologii polskiej, nad którą też się zastanawiam:)

Przypuszczam, że w mojej sytuacji jest mało realne studiowanie FP na UP z wynikeim 70 %. Ja mam duże ambicje, i wiem, że jak bym poszedł jednak na te studia, to siedziałbym długo w książkach, teraz mam zamiar też zacząć się douczać jeszcze, aby mieć mniejsze problemy na studiach. Może doradzi mi jakiś anglista? Czy mam szanse przetrwać I rok na FP?
Domyślam się, że chodzi o odpowiednie przygotowanie, ale zastanawia mnie dlaczego dotyczy to tylko anglistyki a np. germanistyki już nie? Też właśnie nie mam możliwości studiować wieczorowo a jedynie w weekendy i stąd moje wątpliwości.
Przepraszam za pomyłkę w ostatniej mojej wypowiedzi. Powinno być FA (filologii angielskiej) a nie polskiej.
Przypuszczam, że w mojej sytuacji jest mało realne studiowanie FA na UP z wynikeim 70 %. Ja mam duże ambicje, i wiem, że jak bym poszedł jednak na te studia, to siedziałbym długo w książkach, teraz mam zamiar też zacząć się douczać jeszcze, aby mieć mniejsze problemy na studiach. Może doradzi mi jakiś anglista? Czy mam szanse przetrwać I rok na FA?

Nic nie pisze też w opisie filologii germańskiej, jak są zajęcia. Jeśli są w weekendy, to co ile? W każdy weekend czy co 2 tygodnie?
edytowany przez Patek21: 25 lip 2012
RoseSoulmate można wiedzieć jaki miałaś wynik na maturze podstawowej i rozszerzonej z FA? Tak z ciekawości pytam. Pewnie też chcesz pracować w tygodniu?
95% z podstawy i 71% z rozszerzenia jeśli chodzi o angielski i o dziennych mogłam tylko pomarzyć. Praca i dojazdy spoza Krakowa...
RoseSoulmate, przy zjazdach w kazdy weekend co tydzien mogą być problemy ze znalezieniem pracy. A co ile są zjazdy na innych kierunkach filologicznych na UP oprócz FA?
Temat przeniesiony do archwium.