Studia magisterskie na umk filologia angielska specjalizacja tłumaczeniowa :)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich serdecznie ! :)
Chciałbym zapytać czy ktoś może był w podobnej sytuacji co ja bądź wie cokolwiek na przedstawiony przeze mnie temat ;) Otóż teraz tzn. w październiku rozpoczynam studia na nkjo w Bydgoszczy ,na kierunku fil.angielska . Po ich zakończeniu zamierzam zrobić magisterkę z anglistyki, specjalizacji tłumaczeniowej na Umk w Toruniu i chciałbym zapytać czy jest to realne żeby się tam dostać na studia drugiego stopnia bez uprzedniego studiowania na tymże uniwersytecie .I jeszcze jedno pytanie:) Czy po ukończeniu Nkjo w Bydgoszczy i Umk Toruniu miałbym 2 specjalizacje nauczycielską i tłumaczeniową?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje i rady w temacie
Pozdrawiam
Vaughn
Oczywiście, że jest to realne! W tym roku otworzono nową specjalność - filologia angielska - translatoryka i rekrutacja odbywała się na podstawie testu z tłumaczeń, do którego podchodzili wszyscy kandydaci w Toruniu w wyznaczonym terminie. Nic więcej nie powiem, bo nie wiem;)
Na studiach II stopnia jest z reguły dużo osób po UMK, ale i sporo z innych uczelni.
W odpowiedzi na drugie pytanie, po NKJO będziesz miał kwalifikacje do nauczania j.ang. i nie będziesz ich musiał już robić na UMK. Na translatoryce większość przedmiotów związana będzie z tłumaczeniem, więc literatura, językoznawstwo itp. powinno już Cię ominąć. Z tym że, ofc, po translatoryce nie jesteś jeszcze tłumaczem przysięgłym;)

z moich obserwacji wynika, że ludzie po NKJO lepiej radzą sobie z PNJA. Przyłóż się do przedmiotów praktycznych, rozwiajaj umiejętności, a na pewno nie będziesz miał problemów na magisterce w Toruniu:)
edytowany przez toss: 31 sie 2012
czy przypadkiem po studiach I stopnia nie będzie mozna uczyć angielskiego tylko w przedszkolach i podstawówkach? Odpowiednie wytyczne ministerialne opublikowano w lutym. Być może licencjat z NKJO + magisterka z tłumaczeń nie dadzą uprawnień do nauczania w gimnazjach i liceach.
WOW, to nie wiem...
studia licencjackie z JĘZYKÓW (nie w NKJO)*, z tego co wiedziałam do tej pory, uprawniają do nauczania na każdym szczeblu, chyba że coś się zmieniło?...
Z NKJO nie wiem, nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.

EDIT:
*ofc specjalność nauczycielska
edytowany przez toss: 31 sie 2012
w tym roku się właśnie zmieniło.
Dzięki wielkie za wypowiedź w temacie :) Cieszę się niezmiernie że jest to możliwe ponieważ interesuje mnie zarówno nauczanie jak i translacja :)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
i życzę miłego września (w szkole bądź na wakacjach :P)
Vaughn, nie ma problemu!:)

mg, według tych rozporządzeń (http://www.pearson.pl/angielski/dla-nauczycieli/reforma-edukacji/akty-prawne-i-rozporzadzenia-men/rozporzadzenie-men-kwalifikacje-nauczycieli.html) uczyć można na każdym szczeblu mając licencjat i przygotowanie pedagogiczne lub będąc po NKJO. Chyba że mówisz o innym rozporządzeniu, ale nic takiego nie mogłam znaleźć, więc bardzo proszę o jakiś namiar;)
chodzi o rozporządzenie dotyczące programów kształcenia nauczycieli
http://tnij.org/standnaucz
"Kształcenie na studiach pierwszego stopnia obejmuje wyłącznie przygotowanie do wykonywania
zawodu nauczyciela w przedszkolach i szkołach podstawowych, a na studiach drugiego stopnia i
jednolitych studiach magisterskich – do pracy we wszystkich typach szkół i rodzajach placówek."
OK, dzięki za info!
A ja dziękuje za zainteresowanie tematem i za wpisy :)
Pozdrawiam serdecznie
A jeszcze takie jedno pytanko mi przyszło do głowy ;) Chodzi bowiem o kierunek dostępny na Uniwersytecie Warszawskim tj.lingwistykę stosowaną . Interesowałaby mnie opcja angielski- hiszpański. Jeżeli dobrze zrozumiałem to żeby dostać się na ten kierunek trzeba mieć licencjat z filologii bądź lingwistyki oraz poziom drugiego języka obcego C1 . Czyli w praktyce oznacza to że po skończeniu nkjo w Bydgoszczy i zrobieniu certyfikatu z hiszpańskiego na poziomie C1 mam realne szanse na dostanie się tam ;) ?
Oto link do strony rekrutacyjnej
https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=DU-FL-ILS&kategoria=
Za wszelkie informacje i porady z góry dziękuje
Ps. Czy tylko na UW znajduję się taka kombinacja ,czy są też jakieś inne uniwersytety ?
edytowany przez Vaughn: 06 wrz 2012
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę