Analiza metafor w języku nauczania

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
piszę pracę magisterską pt. A linguistic analysis of teaching and learning metaphors i chciałabym prosić o pomoc osoby, które orientują się w temacie metafor. Mianowicie, chodzi mi o to że o ile ogarnęłam teorię nie bardzo wiem jak mam zdobyć materiał badawczy, w tym przypadku POLSKIE metafory (ok. 50 różnych) związane z uczeniem i nauczaniem i jak je przeanalizować. Planuję porozmawiać o tym z moim promotorem, ale nie chcę iść tak w ciemno i pokazać że nie ogarniam jak do tego się zabrać, więc jeśli ktoś z Was chciałby się podzielić swoimi doświadczeniami, będę dozgonnie wdzięczna ;)
np. 'kuć' to metafora
jaka jest podstawa tej metafory?
co z tej podstawy zostalo w nowym, metaforycznym znaczeniu?
ok, mniej więcej ogarniam, tylko teraz jaką metodą researchu zebrac te metafory, bo wziąć ich z innych książek nie mogę, tym bardziej że jeśli chodzi o metafory w języku nauczycieli czy uczniów pojawiają się często nieświadomie, nie są kontrolowane.
Mozesz oczywiscie posilać się innymi pracami, ale przedstaw tez nieopisane dotąd metafory. Szukaj w korpusach, słuchaj/rób wywiady z nauczycielami itp.
uzywamy bardzo duzo metaphors jako kolory. To jest naprawde ciekawe.
Jest ciekawe 'Metaphors we live by"...poszukaj i moze cos z tego wyciagniesz.
Znalazlam ta (czy te) ksiazke na chomikuj PDF ktora mozna sciagnac za darmo. Warto przeczytac.
Temat przeniesiony do archwium.