Filologia angielska - ile %????

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |
Witam!
Nigdy nie myślałam żeby iść na filologię angielską, mimo, że uwielbiam ten język... Po próbnej maturze z której niezmiernie jestem (a właściwie to już BYŁAM) zadowolona zmieniłam plany i zdecydowałam się na filologię ang na UKW w Bydgoszczy... Miałam 98% z podstawowego i 65% z rozszerzonego, jako jedna z najlepszych w szkole... Naprawdę myślałam, że jeśli maturka pójdzie mi tak samo to bez problemu trafie na filologię (tym bardziej, że moja znajoma studiuje na UKW lingwistykę a miała 85% z podst i 57 z rozszerzonego). A tu ZONK. Po tym co tu wyczytałam załamałam się...

Błagam, wpiszcie ile tak minimum trzeba mieć punktów na filologię... Nie tylko na UKW ale też na inne uczelnie... Bo nie wiem czy składać i próbować czy raczej nie ma szans...
Z góry dzięki!!!
jeśli chodzi o UW to ten wynik jest stanowczo za niski,wiem ,bo próbowałam w zeszłym roku i sprawdzałam ile punktów miały osoby,które sie dostały,np.98%p. i 96%r.....i tak ok.100osób.Natomiast lista rezerwowych to 90%p i ok.89%roz...nie przesadzam.Miałam podobny wynik do Twojego i byłam na 450miejscu:/pozdrawiam
generalnie, na filologię idzie sie już ze znajomością angielskigo, którą tylko się pogłębia na studiach. jeśli chcesz dostać się na dobrą filologię, to twój wynik z rozszerzonej musi oscylować wokoło 90% i więcej. w zeszłym roku na UAMie trzeba bylo mieć z obu poziomów 182 pkty żeby dostać się do etapu ustnego. sorry, ale z takim wynikiem o UW nie możesz marzyć, na UMK też ci będzie trudno, bo tam mało osób przyjmują, a konkurencja spora. nie wiem jak gdzie indziej, szczególnie, że teraz liczy się tylko matura, nie ma rozmów. w każdym bądź razie powodzenia.

pozdr
a lingwistyka to co innego, bo tam się drugi język jeszcze liczy. na UKW możesz spróbować, tam nie jest trudno sie dostać.
a jak jest z NKJO? Od ilu % mozna bylo sie dostac w zeszlym roku do NKJO?
Powyższa odpowiedź jest chyba najbardziej precyzyjną jaką możesz dostać. Angielski podstawowy zdany w okolicach 100% a rozszerzony w 90%. Im wyższy wynik tym spokojniejszy sen przed ogłoszeniem wyników. Na UAMie w zeszłym roku do rozmowy dopuszczono (o ile się nie mylę) nieco przeszło 200 osób z nową maturą które przekroczyły 182 pkt. Na I rok przyjęto bodajże koło setki. Na UMK była jeszcze większa konkurencja ze ze względu na ilość miejsc - 50. Co roku filologia angielska cieszy się niesłabnącą popularnością - część zdaje, bo może się uda, część jest solidnie przygotowana i bardzo zdeterminowana. Pomijając j. angielski warto zwrócić uwagę na szczegóły rekrutacji. Mój przedmów|ca (-czyni) nie wspomniał(a) (a ja przed chwilą, ku swojemu wielkiemu zdziwieniu, odkryłem), że liczy się również wynik z rozszerzonego j. polskiego - UAM/UMK. UKW pod tym względem jest mniej wymagający i poprzestaje na angielskim. Tak więc w tym roku nie da rady nadrobić wiedzą o krajach anglojęzycznych. Jeśli interesuje Cię nyhylo angielski, a nie powiedzie się z UW/UAM/UMK/UKW/etc. to pozostaje Nauczycielskie Kolegium Języków Obcych. Dostać się jest (w mojej ocenie) łatwiej, co nie znaczy, że składasz dokumenty i Cię przyjmują. Nie mam niestety miarodajnej skali porównawczej, ale różnice w kształceniu są - niekoniecznie w jakości. Chociażby ze względu na człon: Nauczycielskie. No i Kolegium a nie Uniwersytet. Chociaż magisterkę i tak robisz na tym drugim. To chyba wszystko z mojej strony. Życzę powodzenia na maturze i polecam się na przyszłość.
na UAM liczy sie nie rozszerzony polski, tylko ocena z polskiego na koniec roku.
Wydaję mi się, że od ~170 pkt. można myśleć o dostaniu się, oczywiście mam na myśli NKJO w Bydgoszczy (a jeszcze konkretniej to podlegające pod UAM). Zastrzegam, że jest to moje przypuszczenie - ja miałem nieco powyżej 180 pkt. Wszystko zależy od pozostałych kandydatów - a tu trudno przewidzieć średni wynik. Poza tym zawsze jest drugi nabór - szansa dla tych, którym niewiele brakowało. Od tego roku odpada wstępny egzamin ustny dla kandydatów z nową maturą - brany jest pod uwagę wynik maturalny - matura pisemna + ustna. Tak więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć jak najlepiej zdanej matury.
Mój błąd. Na UAM ocena z j. polskiego w 1/4, na UMK 25% z matury rozszerzonej z j. polskiego.
spoko. sam sie przerazilem, ze mi tu matury rozsz. rzadaja :) a tak mam 5 z polskiego i mi troche lzej, niz mialbym jutro sie jeszcze bardziej stresowac na polakim. mam nadzieje, ze dam rade zdobyc powyzej 90 z rozeszrzonejgo anglika.
nie wzięłAM pod uwagę wyników z polskiego bo ja zdawałam w zeszłym roku i liczył się tylko angielski no i rozmowa:) a w tym roku to kiszka jest, tak szczerze mówiąc. współczuję wszystkim zdającym w tym roku na anglistykę. matura nie jest w stanie wykazać, kto jest tak naprawdę dobry. znałam przypadki, w których wybitne osoby napisały gorzej od po prostu dobrych, bo za dużo myślały, czy coś, a na rozmowie były nie do pokonania!!! w ten sposób na anglistykę dostanie się dużo osób z przypadku, nie wiedzących co ze sobą zrobić. na UAMie strasznie się wkurzali, że nie będą mogli rozmów przeprowadzać.

chcę też sprostować: na rozmowę dostało się ok.240 osób, a na pierwszy rok przyjęto bodajże 171 osób (teraz jest nas już ok. 130:)

powodzenia
ja mam pytanie 182 pkt ale jak to wyliczylirndodali oba poziomy czy mnozyli rozsz razy 1,2? ja mam 100 podst i 88 rozsz
excuse moi.. a ile nalezaloby miec % by dostac sie na lingwistyke na UKW a ile na filologie rowniez na UKW. czy jest ktos kto tam studiuje?
Sorry, ale Jeśli 65 % z rozszerzonego to jeden z najlepszych wyników w szkole, to musisz chodzić do strasznie słabej szkoły, hm?
A na AP i UJ w Krakowie ile w tamtym roku trzeba było mieć ?
nie wiem ile na AP, ale na UJ - 173 punkty z j.polskiego rozszerzonego + j.angielskiego tez oczywiscie rozszerzonego.. a co ze studentami UKW?! Nie ma ich tutaj..?
No właśnie nie ma ich tu?? Kto z was wybiera sie na UKW?
a czy zaglada tu ktos z kolegiów jezykowych? Ile % potrzeba bylo miec w zeszlym roku do zwyklego, malo znanego (czyt. nieuniwersyteckiego) NKJO?
65% i jeden z najlepszych wyników w szkole? Dziewczyno, ja również wybieram się na anglistykę, na maturze rozszerzonej straciłałam 4pkt (oprócz punktów za rozprawkę), będę więc miała co najwyżej 92% i jestem tym wynikiem załamana. W mojej szkole były z angielskiego grupy międzywydziałowe i w grupach o wyższym poziomie jest to wynik zupełnie normalny.

Moja anglistka powiedziała mi, że aby myśleć o dostaniu się na dobrą filologię trzeba uzyskać na poziomie rozszerzonym przynajmniej 95% (o ile nie więcej).
na uw bedzie to najpewniej 100%pp i 98% pr
tak szacuje po przepytaniu znajomych itd
Podobno w ubiegłym roku próg procentowy na UJ wahał się w granicach 95-96%, więc bardzo prawdopodobne, że na UW będzie jeszcze więcej. A na ile Ty liczysz %?
Na szczęście jakoś udało mi się napisać tą maturkę... Podst licze min. 98% (bo nie pamiętam swojej odpowiedzi) a rozszerzony to nie wiem, zależy ile dostane za rozprawkę, ale w zadaniach 1 błąd mam. Więc jakosik chyba będzie.
A co do stwierdzenia, że szkoła słaba... Nie słaba tylko lenie - część nie przyszła na III arkusz bo im się na próbnej siedzieć już nie chciało... No comments... :))).
A chyba jednak moja filologia w zapomnienie poszła... Chyba jednak Collegium Medicum :)))
kolegium.. hm.. zalezy od miasta i poziomu. ale ok. 60-70% z pr spokojnie...
a nikt na UWr? :)
a dostane jakis breloczek albo inny gadzet od uczelni jak sie zdecyduje tam studiowac?
ja chciałabym walczyć o UWr ale wydaje mi się, że z rozszerzeniem na 80 kilka procent nawet nie mam po co papierów składać:/ orientuje się ktoś jaki próg procentowy na Wrocławski?
lol xD zniszczyłeś mnie
a orientujesz się może jak wygląda sprawa przyjmowania na specjalnosć andielską do NKJO w Toruniu.... Czy mając wynik oscylujący w granicach
75-81 % z mr duża jest szansą, że człowiek się dostanie??
W zeszłym roku żeby dostać się na dzienne potrzebne było min. 90%. Na wieczorowe mniej, 70 % spokojnie wystarczy.
Bożesz Ty mój, przecież nie chodzi o Uniwersytet Warszawski, tylko o Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydzi (dżi!).
Niestety jednak z wynikiem poniżej 80% z rozsz, nie ma nawet po co składać papierów... Lingwistyka, co innego, tam jest mało kandydatów, bo mało kto zdaje na maturze 2 języki. Ale filcia na UKW jest raczej oblegana (w zeszłym roku 19 osób na miejsce), więc myśle że moje ok. 85% też nie wystarczy... ;(
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |

« 

Zagranica

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę