WSL & Akademia Polonijna Częstochowa,kto studiuje?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 53
poprzednia |
Bardzo prosze o opinie studentow WSL oraz Akademii Polonijnej na temat tych uczelni. Interesuje mnie anglistyka (moze byc z 2 kierunkiem). Jak Wam sie tam studiuje? Polecacie? ;)
Hejka:)
No wlansie ja mam ten sam problem co ty.. nie wiem co wybrac:P Czy AP czy WSL.. ehhh a nikt nie odpowiada.. ale to przez te matury...poczekamy jeszcze:P Buzka:*
Nikt nie odpowiada bo to juz bylo przerabiane milion razy. Studenci WSL wychwalają swoją uczelnię,a studenci AP swoją...
ile razy można pisać to samo...

pozdrawiam
Zaaneetkka moglabys podac swojego maila? Chetnie nawiaze kontakt z kims kto takze mysli o anglistyce w czestochowie... :)
obie są blisko Jasnej Góry, ale AP troszkę bliżej.
trudny wybór.
Anglistyka na polonijnej jest na żenująco niskim poziomie...poza tym nie masz sie co martwic ze sie nie dostaniesz....przyjmuja wszystkich ktorzy chca płacic.A jakbys sprobowala zrezygnowac ze studiow to jest dopiero problem bo traca kase...Nie polecam
Nie polecam AP i tylko tyle,przeszlam tam przez piekło i podzielam zdanie przyjmuja wszystkich ale wydostac sie z tej szkoly to prawdziwa sztuka
na czym polegalo to pieklo?
cześć. Jestem absolwentem Wyższej Szkoły Lingwistycznej i bardzo Ci polecam tę uczelnię. Poziom jest wysoki ale przeciez o to chodzi. Ja skończyłem akurat specjalność Lingwistyka (tłumacz) ale możesz tam wybrać np. specjalnośc nauczycielską czy też język biznesu, dwie specjalności jednocześnie również możesz studiować). Ja naprawdę nie żałuję swojego wyboru i gdybym dzisiaj wybierał uczelnię z pewnością wybór byłby taki sam.
Zanetko, naprawdę polecam Ci studia w WSL. Studiuję tam i naprawdę warto.
Jaka specjalnosc wybrales? Wiesz moze czy kazdego obowiazuje test (egzamin wstepny) czy tez nowa matura zwalnia z egzaminu? jesli tak to ile trzeba miec %? I jeszcze jedno, jak wyglada w czestochowie sprawa z mieszkaniami? Czy szkola ta posiada akademik? Pozdr.
Nell, oto moj mail.. [email] Napisz, to chetnie porozmawiam z toba :) Ja chyba niedlugo ide papiery złozyc na WSL:) Dzieki wszystkim za opinie :*
Wlasnie pisze do ciebie maila. Dzieki za adres ;)
Bardzo prosze o informacje na temat AP w Czestochowie
Czesc! Ja jestem na I roku filologii angielskiej na Akademii Polonijnej:) Jesli chcesz cos wiedziec to pytaj:)
Bez przesady. Filologia angielska ma bardzo dobry poziom, nauczyciele sa swietni, wykladowcy tez. Ja mam zajecia z nativami, jestem na tlumaczu. Jedyny minus tej szkoly to duze czesne.
A czy na Akademi Polonijnej jest możliwe, aby najpierw wziąc jeden kierunek, np. angielski, a później, na drugim lub trzecim roku wziąc hiszpański, i aby to było w tych samycjh pieniądzach?
Jak często są zjazdy na zaocznych, i czy życzliwie traktuja studentów?
Jeśli możesz, odpowiedz!
Najpierw i chyba najwazniejsze po tygodniu uczeszczania do AP okazalo sie ze jestesmy na calkiem innym kierunku niz ten ktory sobie wybralismy,polowa nas olewala a druga wymagajac udowadniala ze jestesmy niczym,gnojenie ludzi na niektorych przedmiotach bylo czyms normalnym(mam pewne porownanie do innych szkol,bo teraz na szczescie studiuje na normalnym uniwersytecie i tam licza sie z czlowiekiem).Odzyskanie dokumentow liczylo sie z wplaceniem kasy,nie wiem naprawde za co no coz ale juz zaplacilam zeby jak najszybciej opuscic te mury!!!
nell napisalam ci maila, ale mi przyszedł error ze takiego adresu nie ma:/ Tu masz moje [gg] . A sie tyle ci tam rozpisalam ;( :P Zagadaj :)
Do Joanny210.. Joasia, a ile czesne cie kosztuje bo mi powiedzili ze 450 zł.. Jacy ludzie sa?? jacy wykladowcy? Moze ty mi wytlumaczysz dlaczego inni ludzie tak najezdzaja na AP?? Bo ja nie rozumie tego:/ Powiedz mi jak masz plan na 1 roku?? Na kora godzine?? Historie anglii masz po ang?? No narazie tyle.. jak mi sie cos przypomnij to dalej bede pytac:P :*
Hej! studiuję na WSL - filologia angielska - SUM. studia bardzo atrakcyjne za stosunkowo niewielkie pieniadze. Kadra kompetentna.
Co do AP - nie wypowiadam się....
Skończyłam Akademię Polonijną w Czestochowie. Specjalizacja tłumacz ang. i niem. + dorobione uprawnienia nauczycielskie. Było ciężko ale warto. Na brak pracy nie narzekam (dwie szkoły językowe + tłumaczenia + korki).
No i z dziką satysfakcją poprawiam rażące błędy w pracach licencjackich pisanych przez czynnych nauczycieli angielskiego w szkołach średnich...
Co do poziomu AP: jest akredytacja studiów mgr przez PKA z wynikiem pozytywnym. Proste.
Najeżdża na AP głównie tzw. środowisko "Gazety Wybiórczej". Obrazowo: na AP wykłada m.in. premier Gilowska i b. premier Buzek. Gdzie indziej zapraszany jest np. b. premier Oleksy i p. Lepper. Czujesz różnicę ? Plany na stronie AP. Historia była po ang. ale można przeżyc. Najgorsza - tak jak w całej Polsce PNJA. Najlepsze- warunki studiowania, nie trzeba siedzieć na podłodze.
Co do pierwszego pytania to nie mam pojęcia. Ja jestem na pojedynczej filolgogii, mam znajomych ktorzy juz na pierwszym roku wzieli filologie podwojna-typu angielsko-hiszpanska, angielsko-niemiecka itp.
W przeciwienstwie do szkol panstwowych studenci sa traktowani bardzo milo przez wszystkich pracownikow - od sprzataczki poczawszy, przez dziekanat, aż po samego rektora ;) No wiesz, pojdziesz sie zapytac o cos banalnego do dziekanatu to pani bardzo milo Cie potraktuje i odpowie,a na uczelni panstwowej potrafilaby Cie zmieszac z blotem i wyzucic za drzwi.
Co do zjazdów na studiach zaocznych to nie wiem, musialabys wejsc na strone http://www.ap.edu.pl/main/displaypage.php?ids=750 i zobaczyć co ile w tym roku były zjazdy zaocznych. Pozdrowionka :)
Zanetko nie potrafie Ci powiedziec ile kosztuje czesne placac za miesiac, ja wplacalam cala kwote- to jest ok.3000 zł... Wykladowcy i nauczyciele są bardzo sympatyczni, można sobie z nimi normalnie pogadac. To samo jest z pracownikami dziekanatu. Ludzie najezdzaja na AP przez pryzmat rektora-facet jest dziwny i tyle. Na szczescie to sie nie odbija na tym jacy są ludzie pracujący na uczelni. Ja na pierwszym roku plan mam calkiem ok. Z reguły zajęcia mam od wtorku do czwartku. W poniedzialki i piatki mam wyklady, ale oczywiscie nie w kazdy poniedzialek i piatek. Jedynym najgorszym dniem jest środa bo siedze od 7:30 do 16:00 bez zadnej dłuższej przerwy niż 15 minut ale nie jest źle. Historia obszaru j.angielskiego jest na 2 roku, na 1-szym jest kultura obszaru j.angielskiego z genialnym prof. Misztalem. Wyklady sa po angielsku, czasem jesli cos jest waznego co chce zebysmy na pewno zrozumieli mowi po polsku. Poza tym mam też zajecia z nativami.
Hej Studencie! rnCzy mógłbyś powiedzieć coś na temat SUM ? To pierwszy rok dopiero prawda? A jak wyglada rozmowa kwalifikacyjna? Czy dotyczy pracy mgr? I ogólnie jak jest?rnLicencjat zrobiłam 3 lata temu no i odczuwam lekka tremę przed dostaniem się na magisterskie...
>jestem na
>tlumaczu

>duze czesne

Polski tłumacz, poza znajomością języka z którego tłumaczy, powien znać też język polski. Szkoda że tak niewiele osób o tym pamięta.
Witam:) Jestem studentką WSL i po prostu chcialam zapytac z ciekawosci co robisz teraz po lingwistyce stosowanej?Mam nadzieje ze nie jestem zbyt wścibska;)chodzi mi oto ze stoje przed wyborem specjalizacji i ciekawi mnie jakie mam perspektywy po tym kierunku-wierze ze duze:) A zawsze jest fajnie podzielic sie swoim doswiadczeniem:) Bede bardzo wdzieczna za odpowiedź;) A jesli chodzi o sama uczelnie to po prostu BOMBA! Nic zarzucić nic ująć tej uczelni!!! Po prostu studiuje sie super!!pozdrawiam serdecznie....
Co to znaczy "polski tłumacz" ? Przyganiał kocioł garnkowi...
to znaczy tłumacz narodowości polskiej który używa w swojej pracy języka polskiego. Tak jak francuski piłkarz, brytyjski piosenkarz i polski hydraulik. Rozumiemy już?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 53
poprzednia |