Jak się uczyć żeby zdać

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich!!!
Jestem uczennicą 2 klasy liceum i w przyszłości bardzo chciałabym studiować fililogię angielską najlepiej na Uniwersytecie wrocławskim (jestem z Wrocławia)wiem że wymagania są bardo duże a swój poziom określam jako średni. Mam jeszcze trochę czasu i chciałabym intensywnie wziąść się za naukę ale nie bardzo wiem od czego zacząć!!!!
W jaki sposób się przygotowywać? Rozwiązywać testy? Uczyć się słówek jakimiś zestawami? Znacie jakieś książki godne polecenia? jak Wy się uczycie? Czytacie księżki po angielsku czy np. jakieś czasopisma...
Znacie może jakieś inne uczelnie państwowe gdzie można studiować anglistykę we wrocławiu jakbym się nie dostała na uniwersytet.
Proszę o pomoc!!!!!
Hej,
Najlepiej kup sobie probne zestawy maturalne - jesli uwazasz, ze jestes na poziomie matury podstawowej to kup sobie zestawy podstawowe. Po przerobieniu CZYTANEK i SLUCHANEK zabierz sie za arkusze z poziomu rozszerzonego. Poziom rozszerzony bfituje w roznego rodzaju struktury gramatyczne oraz wyszukane slownictwo, wiec dobrze by bylo kupic dwa niezalezne podreczniki do rozszerzenia.
W miedzy czasie powinnienes przerabiac gramatyke angielska. Bez znajomosci czasow, strony biernej, mowy zaleznej itd. idac na anglistyke.

Przyznaje sie, ze ja bedac w drugiej klasie liceum, na poczatku nie znalem w ogole angielskiego. Angola ucze sie od 10 miesiecy, a efekty pracy sa widoczne... Odezwe sie, jaki mam wynik z probnej matury z angielskiego, ale licze na taki, ktorego sie nie bede musial wstydzic :)

Majac tyle czasu co Ty mozna zdzialac cuda. Do swojej matury mozesz bez problemu osiagnac okolice poziomu CAE. Masz naprawde duzo czasu. :)
Bez znajomosci czasow, strony biernej, mowy zaleznej itd. to wstyd isc na anglistyke.* :)
Popieram całkowicie głos narrow-minded. Zastosuj sie do niego.
Kup też:
Oxford Repetytorium z języka angielskiego
oraz
Gramatyka angielska od A do Z Philipa Wilsona
i
Encykolopedia języka angielskiego Wojciecha Jajdelskiego, Dariusza Jemielniaka, Pawła Rutkowskiego.

Znajdziesz w nich całą wiedzę gramatyczną, jaka będzie Ci potrzebna.
Bardzo dziękuję za pomoc! Z gramatyką nie mam raczej większych problemów, chodziło mi raczej o poszerzanie słownictwa i ogólnego obycia i osłuchania z językiem. Na pewno jednak zajrzę do wymienionych podręczników. Wiecie może gdzie można znaleść jakieś teksty do słuchania ( coś na wzór maturalnych zadań: rozumienie ze słuchu) bo z tym mam dośc duże problemy a w testach zazwyczaj są transkrypcje a co innego jak się słucha, a jak czyta
Formatura, formatura i jeszcze raz formatura. The best of the best. Nie znam lepszego repetytorium zorientowanego na nową maturę. W zestawie masz dwie płytki ze słuchaniami. Podręcznik świetnie zrobiony, wart swojej ceny. (nie nie jestem powiązana z wydawnictwem MacMillan :P) Pzdr i sukcesów życzę.
Teksty do słuchania z mat. rozszerzonej warto ćwiczyć, ale nie daja one biegłości w słuchaniu. przejrzyj sobie co do tego mój wpis na wątku "listen matura"

Ja zaczęłam sobie czytać uproszczone readersy - advanced (tylko że one advanced nie są, to tylko tak strasznie brzmi). Potem przerzuciłam się na romanse - nieskomplikowane, język potoczny - takei książki nie ucza wydumanych, wyszłych z użycia zwrotów (dlatego jeśli klasyka - to po polsku), czytałam dla przyjemności i to samo mimochodem wzbogaciło moje słownictwo.

Do matury rozszerzonej polecam Upstream Upper- Intermediate. U mnei klasy językowe z niego korzystają i to podręcznik naprawdę godny polecenia. Ja przepołowiłam już sama Upstream Advanced;)))
Dobrze ze mówisz bo ja właśnie kończe w szkole Upstream intermediate i niedługo zaczynam upper-intermediate, nawet nie wiedziałam, że mam taki dobry podręcznik. Mam nadzieję, że skończymy go do matury a jak nie to wezmę się za niego sama!
do słownictwa polecam: BJ Thomas, Intermediate vocabulary, wyd. Longman. Nie wiem czy są i wyższe poziomy, ale zapewniam, że ten narazie wystarczy. Cieniuśka żółta książeczka z mega ilością słownictwa, fajne wydanie, ok. 50złotych. Cena podręczników zawsze straszy, ale warto... Kiedy robiłam ją w 1 Lo byłam przerażona, że jest tyle słów, których nie znam;P
A teraz na pocieszenie, na UW się nie dostałam;) Było tylu chętnych, że szok, większośc już z certyfikatami. Więc bierz się do pracy as soon as possible;P
Itanka, a moge wiedziec, ile miałaś % z matury, że sie nie dostałas? Ja tez bede startowała na UW na lingwistyke, ale wiem, że jest ogromna konkurencja i dlatego nastawiam sie na Bydgoszcz.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia