rozróżnianie czasów gramat. w języku ang

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos wie jak wybrac własciwą formę czasownika sposród wszystkich kilku czasów przeszłych ,jak rozróznic, który będzie własciwy w danym zadaniu.
Trzeba się nauczyć kiedy się różne czasy stosuje. Poczytaj regułki i przeanalizuj przykładowe zdania.
Znam reguły i analizowałam rózne zadania ale czasem jest tak, ze odpowiada nam past simple a prawidłowym jest Present Perfect.Mam na mysli te bardziej "wyspecjalizowane" zadania
trening czyni mistrza :) skoro znasz reguly to musisz troche pocwiczyc, skoro robisz bledy. sama znajomosc regul nie wystarczy, trzeba umiec jeszcze je precyzyjnie przekladac na uzycie
"ale czasem jest tak, ze odpowiada nam past simple a prawidłowym jest Present
Perfect"
A skad wiadomo, że prawidlowy jest present perfect? Z klucza? Klucz nie musi byc wyrocznią;
nauczyciel tak mówi? No to niech powie, dlaczego.
Te, jak je nazywasz "bardziej wyspecjalizowane zdania" to, jak sądzę pojedyncze zdania wyrwane z kontekstu, a te z kolei to jedna wielka bzdura. Czasy trzeba analizować nie na podstawie przykładowych zdań tylko w szerszym kontekscie, bo w nim dopiero widać, co zdanie oznacza - tzn. dopiero tam jest ono prawdziwie wyspecjalizowane. A nawet w najberdziej specyficznym kontekscie jest wiele możliwości. Skąd możesz wiedzieć, jak mówiacy postrzega dane wydarzenie - jako zaknietą przeszłość (past simple), zdarzenie majace wpływ na teraźniejszość (present perfect) czy ... itd.
"Czy ktos wie jak wybrac własciwą formę czasownika sposród wszystkich kilku czasów przeszłych ,jak rozróznic, który będzie własciwy w danym zadaniu."

Wydaje mi się, że wybór właściwego czasu (nawet tych trudniejszych użyć) to wiedza, jaką każdy absolwent filologii angielskiej powinien zdobyc w czasie studiów. Może nie korzystałaś z odpowiednich podręczników? Jeśli dogłębne przestudiowanie takich podstawowych podręczników jak np. Thomson & Martinet lub Graver ci nie wystarczy, to gorąco polecam:
G. Leech: The Meaning and the English Verb. 1994. Longman (to moja ulubiona!) lub
M. Lewis: The English Verb. An Exploration of Structure and Meaning. 1986. Language Teacher Publications
Dzięki za odp. wszyscy macie rację.Potrzebne sa reguły,cwiczenia itp.Studiuję zaocznie i dlatgo więcej pracy dla mnie.Na zajęciach mkniemy tylko przez pojedyncze przykłady, może tylko jeden jedyny raz mielismy na przykładzie całego tekstu. Szkoda bo chyba to najlepszy sposób.Ogólnie nie mam z tym az takiego problemu ale nie zawsze zdarza mi się zrobic wszystkie przykłady bezbłędnie, co mnie troche martwi...Ksiązki, które mam dostępne do cwiczeń to:Advanced Language Practise-Vince i pojedyncze cw. z CAE result K.Gude ,M.Stephens(Oxford)
Przypomniałam sobie o jeszcze jednej książce, którą naprawdę polecam:
Hugh Gethin: Grammar in Context.1992. Nelson
(chapter 1: Verb tenses) Rozdziały dotyczące innych zagadnień też są znakomite, np. modal verbs, reported speech, czy passive voice.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia