Słownik fonetyczny on-line

Temat przeniesiony do archwium.
Czy istnieje jakiś fonetyczny słownik on-line, którego transkrybcja spełniałaby standardy IPA???Co do strony tematycznej to znam wiele ciekawych, natomiast jeśli chodzi o zapis fonetyczny ..to juz zapaśc..
Slowniki na ogol podaja zapis fonemiczny - i co masz na mysli w tym kontekscie piszac o "standardach IPA"?

http://www.speech.cs.cmu.edu/cgi-bin/cmudict
Na studiach mam przedmiot zwany fonetyką, na której transkrybujemy teksty.Ja najczęsciej robię to w oparciu o słownik Oxford/PWN, ale szukanie w grubym słowniku jest dla mnie czasochłonne. Słowniki dostępne on-line mają często inne znaki niż mój ksiązkowy, albo niektóre z nich są pustymi boxami, stąd mój problem.Nie jestem jedyną osobą, która na to narzeka np. w mojej grupie.
w podanym słowniku, dziękuję za linka, również widzę inne znaki niż te , którymi zapisywane są słowa w Oxford/PWN, a które są wymagane na moich studiach.
Z tego rozumiem, ze Wasz nauczyciel wymaga tego zestawu fonemów, który jest w Oxford/PWN?

Wiec tak, najpierw troche uscislen:
1. scisle rzecz biorac, transkrybujecie nie tyle fonetycznie, co _fonemicznie_ (systemowo)
2. IPA dotyczy transcrypcji fonetycznej wlasnie, i nie bardzo stosuje sie do fonemicznej, wybor symbolu fonemu jest po czesci arbitralny

A teraz bardziej konstruktywnie i praktycznie.
Zerknalem do Oxford/PWN (tego najwiekszego) i podobne zestawy symboli znajdziesz w nastepnujacych learners' dictionaries:

OALD: http://www.oup.com/elt/catalogue/teachersites/oald7/lookup?cc=pl
LDOCE: http://pewebdic2.cw.idm.fr/
CALD: http://dictionary.cambridge.org/

Mam nadzieje, ze ktorys zadziala.

Jesli zas chodzi o kwadraciki zamiast znaków, popros kogos dobrze znajacego sie na komp, aby pomogl Ci doinstalowac czcionki lub pozmieniac ustawienia, sprobuj moze innej przegladarki.
Bardzo dziękuję za pomoc! To jest to czego szukałam! Wszystie się otwierają.
Ułatwią nauke nie tylko mnie, ale i innym osobom z mojego roku.
Jeszcze raz wielkie dzięki!!!
You're welcome.

Pytalas na poczatku o slowniki fonetyczne, stad moze brak reakcji. Zreszta te, ktore podalem, sa bardzo wiarygodne takze jesli chodzi o znaczenie, skladnie.

A te teksty to dostajecie elektronicznie? Bo jak sie uprzesz, to mozna zrobic tak, aby z ortografii automagicznie transkrybowalo na fonemy.

Tylko ze w tych cwiczeniach chodzi chyba o to, zeby sie nauczyc, nabyc swiadomosci, ktory fonem gdzie?

W tym celu polecalbym nie zagladac od razu do slownika, transkrybowac samodzielnie po kawalku i porownywac.
Podejście drugie.Nie wiem dlaczego wylogowało mnie i wszystko co napisałam przepadło. A bylo tam o tym ,że jestem na I roku ,stąd uczymy się w osławionej "krowy" w wersji ksiązkowej, nie elektronicznej.Jako, że są to studia wieczorowe to dużo mamy zadawane do domu, na dodatek wykładowca wymaga, żeby quizy były pisane na 80%. Myślę, że to lekka przesada, bo za pierwszym podejściem zdaje mu kilka osób. Wiekszośc ludzi ma rodziny i pracuje zawodowo ,co tylko przynagla nas do lepszej organizacji własnego czasu. Korzystanie ze słowników on-line jest moim pomysłem na skrócenie czasu pracy nad tekstem o połowę.Właśnie za tydzień czeka mnie quiz z samogłosek od 6 do 10.
Taki jest powód mojej nagłej, choć wymuszonej miłości do fonetyki.
Dzięki wielkie za te adresy słowników w imieniu swoim i pewnie w niedługim czasie i całego mojego roku ponieważ mam zamiar podzielić się nimi ze znajomymi. Usprawniło to moją prace o całe godziny siedzenia w czytelni. Jeszcze raz dziękuje ;)
kazdy lepszy slownik, czy to oxford/pwn czy inne macmillany, longmany, oxfordy i cambridge, posiada dolaczona do niego wersje cd. i to, uwazam, w przypadku braku internetu jest doskonala pomoc w twoim przypadku. choc przychylam sie do zdania prof. UAM, ze powinnas probowac transkrybowac podane teksty bez slownika, ktory powinien sluzyc ci tylko i wylacznie do sprawdzenia i ewentualnie korekty bledow(jesli chodzi o fonetyke oczywiscie).
powinnas dojsc do takiego punktu, ze widzac slowo napisane na papierze bedziesz potrafila przedstawic jego fonetyczny zapis. sa oczywiscie slowa rzadko spotykane/wielosylabowe, wymowe ktorych warto skonsultowac ze slownikiem, jednak na fonetyce powinnas nauczyc sie pewnego wyczucia. powinnas umiec wyobrazic sobie zapis fonetyczny wiekszosci wyrazow. pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa