AP Kraków - SUM egzaminy

Temat przeniesiony do archwium.
hej,

sa tu jacys chetni na magisterskie na aP w krk? albo ci co juz tam studiują?
mam goracą prośbę, gdybyście mogli napisać:

- jak tam jest na magisterskich
- ile bylo chętnych w poprzednich latach na jedno miejsce.
- która specjalizacja jest najbardziej oblegana
- czy wiadomo, czy przyjmują więcej niż te 10 osob, ktore przypada na kazda ze specjalizacji
- czego można sie spodziewać na egzaminie pisemnym i czy na ustnym jest bardzo szczegółowo
- czy ludzie z zewnatrz (nie konczyli licencjackich na ap) maja jakiekolwiek szanse sie dostac?

bardzo prosze o odpowiedz, bo nie wiem czy skladac papiery czy nie, a czas ucieka.

z gory dzieki
na prawde nikt nic nie wie na temat AP, nikt nic nie słyszał? :(
bede wdzieczna za jakiekolwiek info
Ja też tam startuje :) jaką specjalizacje wybrałaś? pozdr :)
Opinie są różne. Słyszałam, że ludzie nie są do końca zadowoleni szczególnie ze specjalizacji translatorskiej, a na jęzkoznawstwie jest z kolei ciężko. O innych nic nie wiem.

W zeszłym roku były 3 lub 4 osoby na jedno miejsce, to chyba jeszcze nie jest tak dużo, a najwięcej chętnych było na literaturoznawstwo.

Egzamin pisemny był stosunkowo łatwy - multiple choice questions, wybieranie synonimów z listy, jakies transformacje, ale z tego co pamiętam to wszystkie (lub prawie wszystkie) osoby zdające przeszły do ustnego, a żeby sie dostać liczyła się tylko ocena z ustnej części.

W zeszłym roku na ok 40 osób wszytkich przyjętych około 13 było z AP, więc chyba dla wszytkich jest szansa. Nie wiem jak bedzie w tym roku.

Pozdrawiam
hej,

Stelci:

to swietnie, ja w koncu sie zdecydowalam na to ap bo ostatni dzien skladania papierow, wybralam w metodyke, ale w sumie nie wiem czy to dobry wybór...

Bezmuzdzek:

dzieki wielkie za odpowiedz, bardzo mnie pocieszylaś, teraz jest ok 190 osob zarejestrowanych ale nie wiem tez czy to ogólem czy na dana specjalizacje eh :(
Strasznie sie boje egzaminu, bo obcy ludzie i nie wiem jaki tam maja system, jak pytaja czy tak pokrętnie zeby udowodnic ze nic nie wiesz, i podchwytliwe pytania, czy na luzie, w prost, milo i przyjemnie. a te zagadnienia to nie mam jakos na blaszke wyuczone, raczej na zasadzie kojarzenia, duzo tych ksiazek bylo do czytania i wogole trudno cokolwiek konkretnego w nich znalezc.
Jej dotego ustne zawsze mnie paralizuja, zawsze to dodatkowy stres.

a z tego co rozumiem rozmowa jest po angielsku oczywiscie.

jak macie jakies przecieki, uwagi i informacje to bede wdzieczna za podzielenie sie, zawsze to jakos mniej sie czlowiek boi jak ma jakies wyobrazenie tego co go czeka...

Podrawiam was obie :)
hej zuzuu, jeśli czytałas mój temacik to pewnie wiesz ja wybrałam jezykoznawstwo. Te 191 osób to mysle ze ogółem :) to i tak przy załozeniu ze przyjmą 40 daje 4,7 na miejsce :(
Skąd jesteś? moze sie gdzieś spotkamy... :)
DO BEZMUZDZEK mozesz sie odezwac na moje GG -7[tel]mam jedno pytanko cp dp AP..z gory dzieki.pozdrawiam
Hej, czy to pewne ze przyjmuja na studia tylko na podstawie egz ustnego? Bo ja mam zamiar sie popisac wlasnie na pisemnym, a z ustnego to w ogole bedzie jedna wielka improwizacja (wybralem przekladoznastwo);/
czesc mako jaki byl exam na AP?bo ja zdaje ale 26 IX na zaoczne..i sie boje......
Na A.P. były 4 zadania: 1-sze to uzupełnianie tekstu o brakujące fragmenty (paragrafy), 2-gie historyjka o delfinach z multiple choice, 3- cie typu odnajdź błędne słowo w zdaniu (chyba że jest correct), no i 4- te - pary konstrukcji gramatycznych z których trzeba wybrać prawidłową np. a) the hole filled quickly with water, b) the room was filled with hundreds of people.
Generalnie co roku test wyglada inaczej i chyba nie ma sie czym sugerowac...
Ja na ustne sie dostalem, na UJ bylo 350 osob ale jestem dobrej mysli. Pozdrawiam wszystkich zdajacych :)
dzieki Mako za info..i zycze powodzenia na ustnym:)a przygotowywales sie pod takim katem jakie byly zadania?czy poprostu liczyly sie Twe ogolne skills?
W sumie to swoje NKJO skonczylem 3 lata temu i od tej pory nie przerabialem zadnych czytanek ani zadan rodzaju "znajdz niepasujace slowo w zdaniu" tylko od jakiegos czasu powtarzalem sobie konstrukcje gramatyczne... wiec w sumie nie moge powiedziec ze uczylem pod katem otrzymanych zadan.
p.s. A swoja droga to te zad 4. bylo naprawde nie takie oczywiste jak sobie teraz pomysle. Zbyt wiele razy pasowaly mi obydwie odpowiedzi ;/ I tez ciekawy jestem ile dostalem punktow...
ale tym nie powinienes sie martwic ze czesto pasowaly ci 2 opcje..poniewaz w takiege typu zadaniach czesto sie to zdarza...-->wzielam teraz taka ksiazke i jest taki task..i wiekszosc opcji jest ok..wiec mysle ze nie ma sie co przejmowac:)
a jaka ksiazke? - moze sie przydac nastepnym razem :P
Cześć! jestem zainteresowana studiami uzupełniającymi na ap. Czy możesz mi polecić książki z których sie przygotowywałaś (chodzi mi o egzamin pisemny). Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia